Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 02 27 /18:02

Pasitikti rusų skubėję ispanų naikintuvai kelią virš Žemaitijos žymėjo sprogimais

Šeštadienį apie 15 val. Plungės bei Telšių rajone nuaidėjo sprogimai. Virš teritorijos skraidė naikintuvai, vyko apšaudymai. Išsigandę žmonės ėmė skambinti policijai, kreipėsi į spaudą. Paaiškėjo, jog naikintuvai iš Šiaulių vyko link Baltijos jūros: pastebėtas Rusijos orlaivis, priartėjęs per arti Lietuvos oro erdvės.

„Telšiuose apie 14.50 val. nugriaudėjo du dideli sprogimai. Nuo pirmojo sprogimo sudrebėjo penkiaaukštis namas, nuo antro drebėjo langai. Aplinkui nebuvo matyti jokių dūmų. Kol kas tikrai nežinau kas tai galėjo būti“, – rašė vienas 15min skaitytojų.

Žemaitijos gyventojams nuaidėjęs garsas priminė žemės drebėjimą.

„Gal ką žinote apie Žemaitijoje įvykusį stiprų sprogimą? Plungės ir Telšių rajonai juto didelį smūgį. Draugai irgi tai juto. Nuo smūgio bangos sudrebėjo gyvenamieji pastatai, vienas kitas draugas teigia matęs, kaip danguje naikintuvai persekiojo kitą naikintuvą ir į jį šaudo. Kas čia vyksta?“ – teiravosi kitas.

„Gal žinote, kas Žemaitijoje darosi? Du naikintuvai šaudo raketomis. Ar čia pratybos?“, – teiravosi ir trečias.

Telšių apskrities VPK atstovė spaudai Aušra Blaževičienė ramino, jog jokių sprogimų mieste nebuvo. Nėra dėl ko panikuoti. Tiesiog Plungėje vyksta kariniai mokymai. Praskrido lėktuvai iš Šiaulių į Plungę pro Telšius.

Telšių apskrities priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba jokių iškvietimų taip pat negavo.

Panikos skambučių sulaukė ir Bendrasis pagalbos centras ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriaus specialistai.

Jokių mokymų karinės oro pajėgos nevykdo. Naikintuvai skrido 3 km aukštyje.

Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės viešųjų ryšių karininkė kpt. Ieva Gulbinienė patikino, jog apie 15 val. naikintuvai išties praskrido pro Telšius – jie grįžinėjo į bazę. 

„Jokių mokymų karinės oro pajėgos nevykdo. Naikintuvai skrido 3 km aukštyje. Jei vyktų pratybos, skristų žymiai žemiau. Skrydžio metu jokių karinių veiksmų jie neatliko“, – tikino I.Gulbinienė.

16.32 val. Prabėgus daugiau nei valandai po sprogimų, nė vienas iš kariuomenės dalinių ar kitų tarnybų Telšiuose bei Plungėje nuaidėjusių garsų ar mokymų „autorystės“ neprisiėmė. Sprogimai bei šaudymai ir jiems buvo naujiena. Kokie gi mokymai vyksta Žemaitijoje?

16.45 val. Pakalbintas Jungtinio štabo viešųjų ryšių karininkas kpt. Tomas Pakalniškis patikino išsiaiškinęs, jog Plungėje išties vyksta mokymai. Tačiau, Žemaitijos apygardos 3-iosios rinktinės Plungės kuopos nariai šiandien iš mokymų salės nebuvo išėję. Pakalniškių miške (Plungės rajone) mokymai numatyti ateityje.

„Susisiekiau su šios kuopos vadu. Jis patikino taip pat girdėjęs sprogimus. Manome, jog juos sukėlė praskridę du naikintuvai. Oro srautas imitavo sprogimų bangą. Matyt, tai buvo planinis naikintuvų skrydis“, – teigė T.Pakalniškis.

Naikintuvai reagavo į iškvietimą. Tai nebuvo planinis skrydis. Tai buvo neplanuotas pakilimas.

17.10 val. Šiuo metu Šiauliuose bazuojasi keturi Ispanijos naikintuvai. Du iš jų šiandien praskrido pro Telšių bei Plungės teritoriją. Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės viešųjų ryšių karininkė kpt. I.Gulbinienė patikino, jog naikintuvai reagavo į iškvietimą. Tai nebuvo planinis skrydis. Tai buvo neplanuotas pakilimas. Tačiau kokia tai buvo užduotis, ji pasakyti negalėjo – nežinojo.

„Galimai fiksuotas pažeidimas, gal koks orlaivis priartėjo per daug. Visko būna“, – patikino I.Gulbinienė.

17.40 val. Aviacijos žinovas ir įvairių sportinių orlaivių valdytojas Vidas Kaupelis paaiškino, jog šiuo atveju galėjo nutikti du dalykai (jei sprogimo imitaciją išties sukėlė praskrendantys naikintuvai): arba buvo skrista per žemai, arba skrista viršgarsiniu greičiu (apie 1000 km/val.). 

„Virš gyvenamųjų vietovių viršyti garso greičio barjero negalima. Tuomet susiformuoja smūginė banga ir gali išdužti net apačioje esantys namų langai. Kaip buvo šiuo atveju, nežinau. Tačiau 3 km nėra nei labai aukštai, nei –žemai. Zoknių apylinkių žmonės prie to pratę – nenustebinsi jų. Bet šįkart gal lėktuvai skrido ten, kur žmonėms tai – naujiena“, – samprotavo V.Kaupelis.

17.52 val. Paaiškėjo, jog šeštadienį 14.35 val. iš Šiaulių oro uosto NATO naikintuvai buvo keliami atpažinti Rusijos pajėgų orlaivio, kuris skrisdamas Kaliningrado kryptimi virš Baltijos jūros buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės.

Naikintuvui pradėjus skristi viršgarsiniu greičiu, tą akimirką lydintis trenksmas netoliese būnantiems žmonėms atrodo tiesiog kurtinantis.

NATO Ispanų naikintuvai „Eurofighter Typhoon“ skirdo apie 3 kilometrų aukštyje. Dėl giedro oro ir kiek žemesnės skrydžio trajektorijos buvo galima girdėti didelį garsą, kuris žmonėms galėjo būti panašus į sprogimus.

Naikintuvui pradėjus skristi viršgarsiniu greičiu, tą akimirką lydintis trenksmas netoliese būnantiems žmonėms atrodo tiesiog kurtinantis.

VIDEO: Skaitytoja užfiksavo Žemaitiją išgąsdinusius lėktuvus virš Plungės rajono

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius