Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 06 19

Paskelbti geriausi 2015 m. Lietuvos jaunieji dizaineriai

Penktadienio vakarą Vilniaus dailės akademijos (VDA) ekspozicijų salėje TITANIKAS buvo paskelbti geriausi Lietuvos jaunieji dizaineriai produkto, mados ir komunikacijos dizaino kategorijose.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pagrindinį prizą produkto dizaino kategorijoje pelnė Dominyka Barkauskaitė (VDA) už projektą „Vizualiniai garso pojūčių konceptai“. Šiuo projektu dizainerė nori paneigti tradicinę pojūčių sampratą ir gilinosi į sinesteziją – neurologinį reiškinį, kai tam tikri pojūčiai susilieja į vientisą srautą.

Konkurso „Jaunojo dizainerio prizas 2015“ nuotr./Dominykos Barkauskaitės kūrinys – Vizualiniai garso pojūčių konceptai
Konkurso „Jaunojo dizainerio prizas 2015“ nuotr./Dominykos Barkauskaitės kūrinys – Vizualiniai garso pojūčių konceptai

Pagrindinį prizą produkto dizaino kategorijoje pelnė Dominyka Barkauskaitė (VDA) už projektą „Vizualiniai garso pojūčių konceptai“.

D.Barkauskaitė klausia, ar galime dalintis ir žongliruoti pojūčiais kaip obuoliais, ir siūlo inovatyvų garso atkūrimo objektą – instaliacijas, kurios suaktyvina ne tik vartotojiškus poreikius, bet ir vidinius žmogiškuosius pojūčius.

Papildomas šios kategorijos prizas atiteko Urtei Šmitaitei (VDA) už universalų ir ekonomišką rūšiavimo sprendimą „Spider bin“.

Konkurso „Jaunojo dizainerio prizas 2015“ nuotr./Urtės Šmitaitės kūrinys – „Spider bin“
Konkurso „Jaunojo dizainerio prizas 2015“ nuotr./Urtės Šmitaitės kūrinys – „Spider bin“

Pasak autorės, ši inovatyvi lengvai transportuojama ir transformuojama šiukšlių rūšiavimo sistema gali būti naudojama namuose, darbo erdvėje ar iškyloje lauke.

Iš HPL plokštės gaminamas rėmas pirkėjui atkeliauja voke ir iš plokščio į tūrinį transformuojamas vienu judesiu. Galima rinktis daugkartinius (tinklelis/audinys), vienkartinius (plastikas), keturių skyrių (kartonas/popierius) maišus. Jų frakcijas padeda atskirti skirtingos spalvos.

Pagrindinis mados dizaino kategorijos prizas šiemet buvo skirtas Mantui Bartkui (Vilniaus dizaino kolegija) už projektą „Mados viruso vizualizacija masinės gamybos kontekste“.

Vyriškų drabužių kolekcijoje „Vi“ dizaineris vizualizuoja mados veikimo ir progresavimo etapus. Socialiniu aspektu dizaineris nagrinėjo Ebolos viruso sklaidą, o įkvėpimo audinių grafikai sėmėsi Kongo genčių ritualinių kaukių raižiniuose.

Konkurso „Jaunojo dizainerio prizas 2015“ nuotr./Mantas Bartkus: Mados viruso vizualizacija masinės gamybos kontekste
Konkurso „Jaunojo dizainerio prizas 2015“ nuotr./Mantas Bartkus: Mados viruso vizualizacija masinės gamybos kontekste

Socialiniu aspektu dizaineris nagrinėjo Ebolos viruso sklaidą, o įkvėpimo audinių grafikai sėmėsi Kongo genčių ritualinių kaukių raižiniuose.

Pasak M.Bartkaus, juoda, balta bei pilka spalvos kolekcijoje atspindi universalumą bei klasikos derinimą su šiuolaikiniais dizainerių patobulintais drabužių siluetais.

Tuo tarpu kontrastingi geltonos bei turkio atspalviai atspindi trumpai gyvuojančias masinės mados tendencijas, kurios, prabėgus jų egzistavimo ciklui, tampa nuvalkiotos bei atsibodusios.

Papildomas šios kategorijos prizas atiteko Ievai Užkurataitei už kolekciją „Šiandien lis“. Ja dizainerė siekia atkreipti dėmesį į žmonių supanašėjimo bei mažėjančio kūrybiškumo problemą.

Konkurso „Jaunojo dizainerio prizas 2015“ nuotr./Ievos Užkurataitės darbas – Kolekcija „Šiandien lis“
Konkurso „Jaunojo dizainerio prizas 2015“ nuotr./Ievos Užkurataitės darbas – Kolekcija „Šiandien lis“

„Kūrybiškumas ankstyvame amžiuje dažnai slopinamas aplinkos veiksnių, todėl tai negatyviai atsiliepia ateityje, net lemia pilkos masės susiformavimą. Neretai kūrybiškumas tampa pavojingu, nes tėvai savo vaikams linki neišsiskirti iš bendraamžių, tačiau visuomenės raidos istorija liudija, jog tobulėjimą lemia ne tik naujų technologijų kūrimas, bet ir netikėtos idėjos ir hipotezės, kurios neretai pradžioje sutinkamos skeptiškai“, – savo kolekcijos pristatyme sako I.Užkurataitė.

Komunikacijos dizaino kategorijoje pagrindinį prizą pelnė Karolina Vaikšnytė (Vilniaus dizaino kolegija) už stalo žaidimą Alzheimerio ligos prevencijai – „Aloizas“.

Komunikacijos dizaino kategorijoje pagrindinį prizą pelnė Karolinai Vaikšnytė (Vilniaus dizaino kolegija) už stalo žaidimą Alzheimerio ligos prevencijai – „Aloizas“.

Pasak autorės, žaidimo dizainas ir užduočių koncepcija pritaikyta vyresnio amžiaus asmenų auditorijai, nes šiuo metu naudojamos prevencinės priemonės skirtos pradinių klasių mokiniams, o tai yra tarsi kliūtis sergantiesiems, kurie nenori atlikti užduočių, skirtų vaikams.

Jį sudaro teksto, spalvos, formos bei erdvės pažinimo užduotys, kurios turi lengvesnį bei sudėtingesnį lygius.

Konkurso „Jaunojo dizainerio prizas 2015“ nuotr./Karolinos Vaikšnytės darbas – Stalo žaidimas Alzheimerio ligos prevencijai
Konkurso „Jaunojo dizainerio prizas 2015“ nuotr./Karolinos Vaikšnytės darbas – Stalo žaidimas Alzheimerio ligos prevencijai

Papildomas prizas šioje pategorijoje atiteko Agnei Žvirblytei už projektą „Tipografiniai sprendimai miesto erdvėse KRAMTYK, KĄ SAKAI“. Juo autorė siekia  pademonstruoti alternatyvą graffiti, pasitelkiant kitokias, išnykstančias ir erdvės neteršiančias išraiškos priemones, t. y. naudoti tokias medžiagas, kurias miestas gali „suvalgyti“.

Elgetų temai panaudota duona ir rūbai, korupcijai – centai, miegamiesiems rajonams – druska, tag'ams – aplinkoje rastos šiukšlės,  Ukrainos įvykiams – šienas. 

Elgetų temai panaudota duona ir rūbai, korupcijai – centai, miegamiesiems rajonams – druska, tag'ams – aplinkoje rastos šiukšlės,  Ukrainos įvykiams – šienas. 

„Užrašai mieste išnyksta skirtingai: centus ir drabužius žmonės gali pasiimti, šienas sutręšta ir išsisklaido, druska vėjo ar lietaus sunaikinama, duoną paukščiai sulesa, šiukšlės buvo rastos, todėl tik perstumdytos, nepridedant nieko naujo“, – sako A.Žvirblytė.

Konkurso „Jaunojo dizainerio prizas 2015“ nuotr./Agnės Žvirblytės darbas – tipografiniai sprendimai miesto erdvėse „Kramtyk, ką sakai“
Konkurso „Jaunojo dizainerio prizas 2015“ nuotr./Agnės Žvirblytės darbas – tipografiniai sprendimai miesto erdvėse „Kramtyk, ką sakai“

< SU KONKURSO DALYVIŲ DARBAIS GALITE SUSIPAŽINTI ČIA >

Kiekvienos kategorijos laimėtojas apdovanotas 1000 Lt piniginiu prizu. Šie ir 9 kitų konkurso nominantų darbai bus eksponuojami TITANIKE iki liepos 18 d. veiksiančioje parodoje.

Konkursą „Jaunojo dizainerio prizas“ VDA Dizaino inovacijų centras kasmet rengia nuo 2011 m.

„Jaunojo dizainerio prizo 2015“ komisiją sudarė mados dizaineriai Ieva Ševiakovaitė ir Seržas Gandžumianas, įmonių grupės „Narbutas“ akcininkas ir vadovas Petras Narbutas ir dizaino vadybininkė Eglė Opeikienė, grafikos dizainerės Valerija Žilėnienė (“Étiquette”) ir Elena Dvoreckaja („Mayagrafik“).

Konkursą „Jaunojo dizainerio prizas“ VDA Dizaino inovacijų centras kasmet rengia nuo 2011 m. Jo tikslas – išskirti ir apdovanoti ryškiausius ir didžiausią potencialą demonstruojančius jaunosios kartos dizainerius, taip skatinant jų konkurenciją ir tobulėjimą; pristatyti jų darbus verslo, pramonės atstovams bei plačiajai visuomenei, suteikiant postūmį laimėtojų profesinei karjerai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius