Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbti Knygos meno konkurso laureatai, pagrindinė premija – A.Dautartaitei-Krutulei

Kultūros ministerija ketvirtadienį paskelbė kasmetinio Knygos meno konkurso laureatus, kurie bus apdovanoti Vilniaus knygų mugėje vasario 25 dieną.
 Knygynas Juodas šuo ir jo savininkas Tomas Lučiūnas
Knygynas Juodas šuo ir jo savininkas Tomas Lučiūnas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Pagrindinę metų premiją pelnė Agnė Dautartaitė-Krutulė už knygą „Arūnė Tornau. Pabaiga yra pradžia“.

Konkurse iš viso varžėsi per 120 leidinių, išleistų 2023 metais, juos pateikė daugiau kaip 60 leidėjų. Premijomis ir diplomais pagerbta 21 knyga: skirta pagrindinė premija ir 18 įvertinimų premijomis ar diplomais šešiose teminėse kategorijose.

Lietuvos dailininkų sąjunga ir Vilniaus dailės akademija kūrėjams taip pat skyrė po apdovanojimą.

Grožinės literatūros ir eseistikos kategorijoje premija skirta knygos dailininkei Elonai Marijai Ložytei, maketuotojui Rokui Gelažiui ir iliustratoriui Mariui Jonučiui už knygą „Fraszki / Niekai“.

Diplomai – Gretai Ambrazaitei už knygą „Kurčiųjų respublika“ bei knygos dailininkei Aurelijai Slapšytei ir maketuotojai Eglei Jurkūnaitei už knygą „Grybo sapnas“.

Knygų vaikams kategorijoje premija skirta Linai Itagaki už knygą „Prieš srovę. Sabiha – žuvų draugė“.

Diplomus pelnė knygos dailininkė Lina Itagaki ir iliustratorė Ieva Gvazdaitytė už knygą „Ilgi eilėraščiai trumpiems“.

Mokslinių, dalykinių knygų ir vadovėlių kategorijoje premija skirta Aurelijai Slapšytei už knygą „Vilkas, bokštas ir bažnyčia. Vilniaus suvenyrai“, diplomas – knygos dailininkei Elonai Marijai Ložytei ir maketuotojui Rokui Gelažiui už leidinį „Aušra po 140 metų“ ir reprintinių leidinių rinkinį.

Taip pat diplomais šioje grupėje įvertinta knygos dailininkė Aurelija Slapšytė ir maketuotoja Violeta Boskaitė už knygą „Kapinės už miesto, miške. Katalikų laidojimo kraštovaizdžiai XIX a. Vilniuje“ bei A. Slapšytė ir iliustratorė Miglė Anušauskaitė už knygą „Žiūrėti ir būti žiūrimai. Feministinės kino teorijos sąvokos ir komiksai“.

Meno leidinių (monografijų, katalogų, albumų) kategorijoje premija skirta Linai Bastienei už leidinį „Žalia. Parodos katalogas / Green. Exhibition catalogue“. Diplomas skirtas Ingai Navickaitei-Drąsutei už leidinį „Teatro navigacija. Kas ten? / Theater navigation. What's out there?“ bei Gailei Pranckūnaitei už leidinį „Sahara. A Thousand Paths Into the Future“.

Meninės ir dokumentinės fotografijos leidinių kategorijoje premiją pelnė Miglė Ceinorytė-Mitašiūnė už leidinį „Moterų dirbtuvės / Women's workshop“. Diplomas skirtas Aleksejui Muraško už leidinį „Du Czesławo Miłoszo miestai / Two cities of Czesław Miłosz / Dwa miasta Czesława Miłosza. Vilnius, Krokuva“ bei Gyčiui Skudžinskui už leidinį „Nuotrauka atminčiai / Photograph for Memory“.

Bibliofilinių ir eksperimentinių leidinių kategorijoje premija – Gabrielei Gudaitytei už leidinį „Žemuogių g. Ilgo metro knyga apie trumpą gatvę“.

Diplomas skirtas Ingai Navickaitei-Drąsutei už leidinį „Galinių fasadų modernumas / The modernity of rare façades“ ir Agnei Dautartaitei-Krutulei už leidinį „Mono-Tik“.

Lietuvos dailininkų sąjungos apdovanojimą pelnė Gytis Skudžinskas ir Mindaugas Lukošaitis už knygą „Jūros druska ant lūpų“.

Vilniaus dailės akademijos apdovanojimas skirtas Rokui Bilinskui už knygą „MOterOs“.

Leidiniai, išleisti per vienerius kalendorinius metus, vertinami dviem etapais. Ekspertus į Knygos meno konkursą deleguoja Lietuvos dailininkų sąjunga, Vilniaus dailės akademija, Vilniaus knygrišių gildija, Lietuvos dizaino, Lietuvos spaustuvininkų bei Lietuvos leidėjų asociacijos. Sudaromos dvi komisijos dvejų metų kadencijai.

Kaip nurodo ministerija, apie puikią knygos visumą, vertą apdovanojimo, vertintojai kalba tuomet, kai už skirtingus jos kūrimo procesus atsakingi žmonės tampa vieninga komanda. Todėl konkurso diplomai įteikiami knygos dailininkui bei maketuotojui, iliustratoriui, leidėjui ir spaustuvininkui. Ministerijos piniginės premijos išmokamos tik knygos dailininkui.

Konkursas surengtas jau 32-ą kartą. Kultūros ministerija jį organizuoja ir kuruoja nuo 1996 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius