Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 11 29 /15:39

Paskirtasis teisingumo ministras J.Pagojus nubaustas už tai, kad vairavo neblaivus, ir dar neatgavo teisių

Antradienį teisingumo ministru paskirtas socialdemokratas Julius Pagojus pernai buvo baustas už tai, kad vairavo neblaivus, ir iki šiol neatgavo vairuotojo pažymėjimo. Tai BNS patvirtino pats J.Pagojus. Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis, propaguojantis blaivybę, nemano, kad dėl šio įvykio J.Pagojus negali eiti pareigų. Paskirtasis premjeras S.Skvernelis jo taip pat nesmerkia, o teisingumo ministras Juozas Bernatonis, nepaisydamas teismo sprendimo, mano, kad J.Pagojus apskritai vairavo blaivus.
Julius Pagojus
Julius Pagojus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tai buvo 2015 metų pavasarį. Buvau sustabdytas patikrinimui reido metu ir alkotesteris parodė truputį virš normos. Po to pasitikrinau kraują, kraujas parodė nulius, po to vyko teismas, – BNS pasakojo J.Pagojus. – Kadangi dar nebuvo teismų praktika susiformavusi, kuri dabar formuojasi, kad kraujas yra svarbiau už alkotesterio parodymus, teismas minimalią nuobaudą pritaikė.“

Pripūtė 0,67 promilės

Iš J.Pagojaus metams buvo atimta teisė vairuoti, jos jis vis dar nėra atgavęs.

Jis teigia neprisimenantis, kokie tiksliai buvo alkotesterio rodmenys, tačiau, jo teigimu, jie nedaug teviršijo leidžiamą įpūsti normą.

„Ten buvo kelios (promilės dalys – red.) virš normos“, – sakė jis.

J.Pagojus tvirtina tą dieną tikrai negėręs ir būtent todėl vykęs pasitikrinti kraujo.

„Tiesiog kadangi įvykis buvo Nidoje, o kraują kol nuvykau pasitikrinti į žemyninę dalį Lietuvos, praėjo daugiau kaip valanda, todėl teismas taip ir vertino. Nors per tą laiką, kuris praėjo, ekspertizė pasakė, negalėjo tiek, kiek nurodė alkotesteris, iki nulio nukristi“, – pasakojo jis.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Andromeda Grauslienė BNS informavo, kad minėtas įvykis registruotas 2015 metų gegužės 31 dieną Neringoje.

„Jis buvo sustabdytas vairuojantis transporto priemonę, nustatytas lengvas girtumas – 0,67 promilės“, – sakė policijos atstovė.

Policijos turimais duomenimis, 2016 metų vasario 23 dieną teismas paskyrė J.Pagojui 289 eurų baudą ir 12 mėnesių atėmė teisę vairuoti. Politikas šį nuosprendį apskundė, tačiau gegužės 2 dieną Klaipėdos apygardos teismas skundo netenkino.

Teisė vairuoti J.Pagojui atimta iki 2017 metų vasario.

J.Pagojus kadenciją baigiančioje Vyriausybėje ėjo teisingumo viceministro pareigas. 2014 metais jis dirbo teisingumo ministro Juozo Bernatonio patarėju, teisingumo viceministro pareigas ėjo nuo 2014 metų.

Ką teisme pasakojo J.Pagojus?

15min gavo Klaipėdos miesto apylinkės teismo, išnagrinėjusio J.Pagojaus administracinio teisės pažeidimo bylą, nutarimą.

J.Pagojų pareigūnai Neringoje, kelyje Smiltynė-Nida, 38 kilometre, sustabdė 2015 m. gegužės 31 d. 11.06 val. Teisingumo viceministras vairavo automobilį „LEXUS IS 220d“. Jam buvo nustatytas lengvas (0,67 promilių) neblaivumo (girtumo) laipsnis.

J.Pagojus teisme savo kaltės nepripažino. Jis tikino tą dieną nevartojęs alkoholio, tik išvakarėse buvo išgėręs dvi taures vyno. J.Pagojus teisme teigė apie 13.20 val. nuvažiavęs į gydymo įstaigą pasitikrinti blaivumą, procedūrų nežino, todėl paprašė patikrinti kraują.

Teismo nutarime rašoma, kad alkotesterio, kuriuo tikrintas J.Pagojus, patikros sertifikate nurodyta, jog prietaisas yra tinkamas naudoti, prietaiso matavimo ribos – (0,01-1.00) prom. +/- 0,017 prom.

Teisme liudijęs policininkas V.M. teigė, kad tądien vyko reidas, buvo stabdomi visi iš eilės automobiliai. Jis prisiminė, kad J.Pagojaus vairuotame automobilyje buvo daug žmonių. Jame buvo vienas blaivus asmuo, jam buvo perduotas automobilis.

Tarnybiniame pranešime pareigūnas V.M. nurodė, kad nuo vairuotojo sklido alkoholio kvapas, alkotesterio pagalba jam buvo nustatytas 0,67 promilių neblaivumo laipsnis. Vairuotojas su pažeidimu nesutiko, teigė, jog alkoholį gėrė vakar ir važiuos pasitikrinti kraujo į ligoninę. J.Pagojus buvo nušalintas nuo vairavimo, automobilis perduotas blaiviai automobilio keleivei.

Liudytoja N.N. teisme parodė, kad J.Pagojus yra jos draugas, kartu su juo važiavo įvykio dieną, automobilyje buvo keturiese. Anot jos, J.Pagojus iš ryto nevartojo alkoholio, jis išgėrė tik dvi taures vyno išvakarėse, nes ryte planavo važiuoti.

J.Pagojus teisme savo kaltės nepripažino. Jis tikino tą dieną nevartojęs alkoholio, tik išvakarėse buvo išgėręs dvi taures vyno.

Liudytojos teigimu, grįžęs į automobilį, J.Pagojus pasikeitė vietomis su kita keleive, sakė, kad negali būti tokie parodymai. Iš karto nusprendė važiuoti pasitikrinti, į gydymo įstaigą greitai nuvyko. Užtruko tik kol pareigūnai tikrino, nes ilgai pildė dokumentus, paskui kol keltu persikėlė kažkiek laiko praėjo. Tuo metu, kai pareigūnai tikrino, anot jos, buvo automobilyje neblaivių asmenų, vienas asmuo tos pačios dienos rytą dar vartojo alkoholio. N.N. teigė, kad J.Pagojus alkoholį vartoja retai.

Kretingos rajono savivaldybės VšĮ Kretingos ligoninėje užfiksuota, kad J.P.agojaus atvykimo laikas – 13.20 val., 13.25 val. paimtas jo biologinės terpės bandinys, 3 ml kraujo, alkoholio kvapas iškvepiamame ore neužuodžiamas (b. l. 22, 29).

Liudytojas E.V. teisme parodė, kad tikrinant asmens neblaivumą, bandoma užuosti alkoholio kvapą, alkotesterio gydymo įstaigoje neturi, todėl juo ir netikrina, kraujas paimamas tą pačią apžiūros dieną, galimai įsivėlė rašybos klaida, kad J.Pagojaus kraujas paimtas kovo 31 d., registratūroje yra žurnalas, sesutės asmenį užregistruoja, tada kviečia gydytoją. Iš kvapo ir eisenos įtarimo nebuvo, kad asmuo buvo vartojęs alkoholio. Biologinės terpės siuntimo data turi sutapti su akto data, akte įsivėlė techninė klaida, nurodant datą. Kraujas paimamas tuo momentu, kai asmuo atvyksta.

Iš Valstybinės teismo medicinos tarnybos Toksikologijos laboratorijos specialisto išvados matyti, jog praėjus daugiau nei dviem valandoms laiko nuo tada, kai nustatytas J. Pagojaus neblaivumas alkotesteriu, iš jo paimtame kraujyje etilo alkoholio nerasta.

Valstybinės teismo medicinos tarnybos Klaipėdos skyriaus ekspertizės akte nurodoma, kad suaugusio vyro kraujyje per 1 val. minimaliai gali sumažėti 0,1 prom. etilo alkoholio (per 1 min. 0,0017 prom.), maksimaliai per 1 val. gali sumažėti 0,25 prom. etilo alkoholio (per 1 min. 0,0042 prom.), be to, alkoholio koncentracija kraujyje ir iškvepiamame ore gali skirtis, nes tiriamos skirtingos organizmo terpės – iškvėptas oras ir kraujas.

Apskaičiuojant pagal Vidmarko formulę, 2015-05-31, 11.06 val. minimali etilo alkoholio koncentracija J.Pagojaus kraujyje galėjo būti 0,23 prom., o maksimali etilo alkoholio koncentracija kraujyje galėjo būti -0,56 prom., kas atitinka lengvą neblaivumo laipsnį. Atsižvelgiant į administracinėje byloje esančius J.Pagojaus blaivumo būklės tyrimo rezultatus, medicininiu požiūriu negalima paneigti, kad J.Pagojus automobilį vairavo neblaivus (b.l. 52-53).

Teismo medicinos ekspertas D.V. teisme papildomai nurodė, kad jam užkliuvo laiko tarpas – nuo sustabdymo iki kraujo paėmimo momento praėjo daugiau kaip 2 val. Kaip ekspertui jam kilo klausimų, kodėl buvo važiuojama tikrintis į Kretingos ligoninę.

Iš akto matyti, kad klinikinių girtumo požymių nebuvo. Universitetinėje ligoninėje tikrinamas neblaivumas ir alkotesteriu, bet rajone to nedaro. Be to, buvo paimta 3 ml kraujo, nors pagal metodiką turėjo būti paimta ne mažiau 5 ml kraujo.

Teismas nutarė, kad administracinėn atsakomybėn traukiamo asmens įsitikinimą, jog vairavo būdamas blaivus paneigia byloje surinktų ir ištirtų įrodymų visuma. Teismas J.Pagojų pripažino kaltu padarius pažeidimą, numatytą ATPK 126 straipsnio 1 dalyje, ir jam skyrė administracinę nuobaudą – 289 EUR (dviejų šimtų aštuoniasdešimt devynių eurų) dydžio baudą su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu vieneriems metams.

R.Karbauskis: vairavimas išgėrus J.Pagojui yra didžiulė pamoka

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Vairavimas išgėrus J.Pagojui yra didžiulė pamoka, sako valdančiosios koalicijos lyderės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Jis teigė žinojęs informaciją apie tai, kad J.Pagojus iki šiol neturi teisės vairuoti, nes pernai įkliuvo neblaivus už vairo, tačiau dėl to, anot R.Karbauskio neturėtų būti žlugdoma jauno politiko karjera.

„Aš tai vertinu kaip didžiulę pamoką ir manau, kad jis bus pirmasis iš ministrų, kuris inicijuos tą pakeitimą, kad žmonės visiškai negalėtų sėstis prie vairo išgėrę“, – BNS antradienį sakė R.Karbauskis.

Rinkimų kampanijos metu „valstiečiai“ žadėjo riboti alkoholio prieinamumą ir ugdyti nepakantumą alkoholizmui.

R.Karbauskis teigė, kad dėl J.Pagojaus vairavimo išgėrus žlugdyti jo politinę karjerą būtų neteisinga.

„Aš manau, kad jeigu mes dėl šito pažeidimo dabar nurašysime to žmogaus politines galimybes, manau, kad tai nebus visiškai teisinga. Mes frakcijoje turime savo Seimo narių, kurie turėjo didelių problemų su alkoholio vartojimu, bet kiekvienas sveiko proto žmogus ieško sprendimų ir juos randa“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

„Aš įsivaizduoju, kad kandidatas į ministrus tuo tikrai nesididžiuoja, tai jam didžiulė pamoka ir nemanau, kad jis kada nors gyvenime daugiau sės prie vairo pavartojęs alkoholio“, – pridūrė jis.

S.Skvernelis: „Aš įvertinau visas aplinkybes“

Paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis taip pat sakė žinojęs, kad J.Pagojus baustas už vairavimą išgėrus.

saulius-skvernelis-paskelbe-ministru-sarasa
Saulius Skvernelis

„Taip, jis pasisakė apie savo klaidą. Aš įvertinau visas aplinkybes: kokiomis aplinkybėmis, koks girtumas buvo. Tai, matyt, tai tik dar kartą patvirtina tą diskusiją, ką aš kažkada sakiau, kad negalima žmonėms leisti patiems vertinti, ar yra leistina norma, ar ne. Tai geriausias pavyzdys, kuris iliustruoja, kaip beveik galima susigadintigyvenimą ir karjerą“, – žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Būdamas vidaus reikalų ministru S.Skvernelis yra siūlęs nustatyti leistiną 0 promilės girtumą vairuojant. Šiuo metu vairuoti galima esant ne daugiau kaip 0,4 promilės girtumui, jeigu vairuotojas turi daugiau kaip dvejus metus stažo.

J.Bernatonis apie teismo sprendimą: „Aš labiau pasitikiu kraujo tyrimu“

Teisingumo ministro poste paskutines dienas skaičiuojantis socialdemokratas Juozas Bernatonis, kurio pavaduotoju Teisingumo ministerijoje iki šių metų vasaros buvo J.Pagojus, 15min aiškino, kad buvęs viceministras nieko blogo nepadarė.

„Ne jis buvo teistas už tai, kad yra neblaivus, jūs ne taip traktuojate. Jis buvo sustabdytas kai vairavo Neringoje, kiek pamenu. Kadangi buvo parodymai alkotesterio virš 0,4 trupučiuką, jis su tuo nesutiko, kadangi jis buvo blaivas, ir jis darė kraujo tyrimus. Bet kadangi jam reikėjo persikelti keltu į Klaipėdą daryti tyrimus, praėjo keletas valandų, ir teismas priėmė sprendimą, kad praėjus tam tikram laikui galėjo išnykti (girtumas – aut.). O kraujyje nebuvo rasta. Aš nemanau, kad jis buvo išgėręs apskritai“, – 15min sakė teisingumo ministras.

15min pastebėjus, kad J.Pagojus iki šiol neturi vairuotojo pažymėjimo, J.Bernatonis patikslino: „Teises jis turi, jis negali vairuoti. Jis šiuo metu nevairuoja, man atrodo, kad jam jau nedaug beliko – gal trys mėnesiai.“

Aš nemanau, kad jis šioje situacijoje buvo kaltas. Aš labiau pasitikiu kraujo tyrimu, negu alkotesterio parodymais.

Paklaustas, ar tokia istorija neturėjo atsiliepti viceministro karjerai, ministras tikino, kad ne.

„Aš nemanau, kad jis šioje situacijoje buvo kaltas. Aš labiau pasitikiu kraujo tyrimu, negu alkotesterio parodymais. Bet toks buvo teismo sprendimas, teismo sprendimą mes gerbiame“, – aiškino jis.

J.Bernatonis pridūrė, kad nevalia žmogaus du kartus teisti už tą patį. „Būtų baudimas už tą patį įvykį, teisinėje valstybėje tai neįmanoma, bet jeigu reikia skandalo jums, galit daug ką prisigalvoti“, – kalbėjo socialdemokratas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Bernatonis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Bernatonis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius