-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 16 /19:09

Paslaptinga medžioklė Lazdijų rajone: brakonieriavo ir medžiotojai? (patikslinta)

Kas vyko dar praėjusių metų lapkričio 24-ąją Kapčiamiesčio girioje Lazdijų rajone, kai atvykę į surengtą medžioklę Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai „karštais pėdsakais“ susekė brakonieriavusius „Kapčiamiesčio“ medžiotojų būrelio vyrus?
Elnias
Elnias / „Scanpix“ nuotr.

Kiek laiko reikia ištirti administracibnei bylai, jei visus pažeidimus pareigūnai užfiksavo čia pat, girioje, medžioklės metu?

Paslaptingas tyrimas

Nieko čia nebuvo, nėra ir nebus, - sakė Z.Kukučionis.

„Nieko čia nebuvo, nėra ir nebus“, – užtikrintu balsu vakar žurnalistei sakė „Kapčiamiesčio“ medžiotojų būrelio vadovas, Liberalų sąjūdžio Lazdijų skyriaus atsakingasis sekretorius, Kapčiamiesčio pagrindinės mokyklos direktorius  Zigmas Kukučionis.

Panašu, kad teisybės vyro pasakyme būta. Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnas Stasys Gudzinevičius tikina, kad bylos tyrimas dėl neleistinos medžioklės Kapčiamiesčio girioje – iki šiol nebaigtas.

Zigmas Kukučionis
Zigmas Kukučionis

Tuo tarpu kai kurie medžioklės dalyviai tikina, esą tyrimas baigtas, o trys nubaustieji, kuriems buvo surašyti protokolai ir paskirtos didelės baudos, neva jau ir baudas sumokėjo.

Tai kodėl aplinkosaugininkai, užuot gyręsi išaiškintu itin įžūliu brakonieriavimo atveju, slepia informaciją?

Slepia trofėjus

Vienas iš dviejų sumedžiotų elnių buvo sumedžiotas neleistinu būdu – naudojant grankulkes.

Turimais duomenimis, tądien „Kapčiamiesčio“ vyrai sumedžiojo du elnius – tiek, kiek turėjo išduotų medžioklės licencijų.

Tačiau medžioklei vadovavęs Lazdijų rajono savivaldybės ugniagesys Vitas Kaušauskas į medžioklės lapą įrašęs tik vieną nušautą žvėrį. Taip gudraujant pasiliekama licencija dar vienai medžioklei.

Vienas iš dviejų sumedžiotų elnių buvo sumedžiotas neleistinu būdu – naudojant grankulkes. Kalbintas tai padaręs prisipažino pats medžiotojų būrelio vadovas Z.Kukučionis.

„Na, šoviau, o ką? Kodėl šoviau grankulkėmis? Nes kulkos baigėsi! Žinojau, kad negalima, bet vistiek šoviau“, – taip žurnalistei aiškino ketvirtadienį kalbintas politikas-pedagogas-medžiotojas-brakonierius Z.Kukučionis.

Vyras prisipažino, esą vienas iš trijų protokolų surašytas jam, tačiau detalių – neatskleidė.

Neapskaitytas elnias

Varyminės medžioklės vietoje tikrintojai iš aplinkosaugos departamento rado nušautą dar vieną – trečiąjį elnią, kuris nebuvo niekur apskaitytas.

Kam po beveik dviejų mėnesių nuo brakonieriavimu pasibaigusios legalių medžiotojų medžioklės surašyti, jei surašyti, dar du protokolai – daugiau valstybinė Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento paslaptis.

Kalbama, esą varyminės medžioklės vietoje tikrintojai iš aplinkosaugos departamento rado nušautą dar vieną – trečiąjį elnią, kuris nebuvo niekur apskaitytas, ir kuris buvo buvo taip pat sumedžiotas neleistinu būdu – naudojant grankulkes.

Ar tai tiesa, aplinkosaugininkai tikina negalintys atskleisti, kol vyksta tyrimas. Šaltinių žiniomis, trečiasis aplinkosaugininkų nubaustas asmuo gali būti kapčiamiestietis, buvęs Valstybės sienos apsaugos tarnybos pasienietis Romas Pekarskas. O skandalingoje medžioklėje, tarp 14-os tądien dalyvavusių medžiotojų, esą buvę ir Veisiejų miškų urėdijos Kapčiamiesčio girininkijos girininko pavaduotojas Albinas Pockevičius.

Martyno Vidzbelio/„Scanpix“ nuotr./Medžiotojai į žmones šaudė taikliai, o į žvėris – ne visai.
Martyno Vidzbelio/„Scanpix“ nuotr./Medžiotojas

Kalbintas Kapčiamiesio Emilijos Pliaterytės pagrindinės mokyklos direktorius Z.Kukučionis piktinosi, pavadintas brakonieriumi.

„Koks čia brakonieriavimas, tik administracinis pažeidimas, kaip už kokį greičio viršijimą kad būtų nubaudę“, – lygino savo padarytą nusižengimą įstatymams liberalas Z.Kukučionis.

Papildyta 19.09 val. Kai straipsnis jau buvo parengtas, su žurnaliste susisiekė Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Česlovas Meržvinskas, kuris informavo, kad dėl neteisėtai sumedžiotų dviejų elnio patelių dviem „Kapčiamiesčio“ būrelio medžiotojams surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai, trečiasis protokolas surašytas medžioklės vadovui. Visiems trims paskirta po 100 litų administracinės baudos už medžioklės taisyklių pažeidimą. Medžiotojų būreliui, kaip juridiniam asmeniui, taip pat bus pateikta ieškinys atlyginti gamtai padarytą žalą – beveik 23 tūkstančius litų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius