-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 19

Patarimai abiturientams „nekalti“ mintinai, neatidėlioti mokymosi paskutinei nakčiai ir vengti kavos

Psichologai egzaminų sesiją pradedantiems abiturientams pataria „nekalti“ vadovėlių atmintinai, neatidėlioti mokymosi paskutinei nakčiai prieš egzaminus ir vengti kavos.
Biblioteka
Biblioteka / E.Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 2 Abiturientai Kava

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai siūlo intensyviai besimokantiems dvyliktokams griežtai susiplanuoti laiką ir besimokant stengtis įsiminti tik svarbiausią informaciją - suvokti esmę bei principus.

Pasak psichologų, kiekvienas turėtų mokytis tokiu paros metu ir tokiu būdu, kaip jam geriausia sekasi įsiminti. „Tiriant suaugusiuosius nustatyta, jog jie įsimena 20 proc. to, ką išgirsta, 30 proc. to, ką pamato, 50 proc. to, ką išgirsta ir pamato, 90 proc. to, ką daro patys“, – teigiama pranešime.

Patariama mokantis nepamiršti kas 45 minutes padaryti 10-15 min. pertraukų, kadangi 45 minutės – esą ilgiausias laiko tarpas, kurį žmogus gali sutelkti dėmesį nepervargdamas.

Sveikatos specialistų teigimu, abiturientams reikėtų vengti pernelyg daug kavos, arbatos ir gazuotų gėrimų – anot jų, kofeinas padidina dirglumą ir mažina imlumą informacijai.

Įveikti stresą siūloma ne tik vartojant mažiau kofeino turinčių produktų, bet ir nepamirštant atsipalaiduoti: eiti pasivaikščioti į lauką, sportuoti, klausytis muzikos, išsimiegoti, jei ir tai neveiksminga – užsiimti saviįtaiga giliai kvėpuojant kartojant „aš esu ramus“, „žinau, kad sugebėsiu“ ir pan. Abiturientai skatinami savo nuožiūra nesigriebti raminamųjų vaistų.

„Galų gale liaukitės save graužti ir priekaištauti. Stabdykite negatyvias mintis. Pasikalbėkite su draugais ar artimaisiais. Jei stresinėje situacijoje nesugebate savęs kontroliuoti, galite kreiptis pagalbos į psichologą, kuris padės išsiaiškinti individualias priežastis ir pamokys streso kontrolės būdų“, – teigia specialistai.

Per egzaminą patariama atidžiai išklausyti instrukcijų, perskaityti užduotis ir apmąstyti, kiek laiko reikia kiekvienam klausimui atsakyti, pradėti nuo žinomų ir „neužstrigti“ ties neaiškiais.

Pirmadienį dalis abiturientų laikė gimtųjų kalbų – baltarusių, lenkų, rusų, vokiečių – egzaminą. Pasak Nacionalinio egzaminų centro darbuotojų, incidentų užfiksuota nebuvo, tačiau galimiems pažeidimams ruošiamasi rimtai: prevencinių priemonių interneto erdvei stebėti imasi policija, pareigūnai įspėti reaguoti į kitaip gautus pranešimus.

Trečiadienį planuojamas vienas iš pagrindinių – lietuvių kalbos – egzaminas. Brandos egzaminų sesija baigsis birželio 11-ąją. Papildoma sesija prasidės birželio 12-ąją, baigsis – liepos 3-iąją.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, šiais metais brandos egzaminus laikys daugiau nei 50 tūkst. kandidatų, tai 2000 daugiau nei pernai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius