-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 05

Penkiasdešimt Lietuvos žmonių apdovanoti už žydų gelbėjimą

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi apdovanojo Lietuvos žmones, Antrojo pasaulinio karo metais nuo nacių persekiojimo gelbėjusius žydus.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Judaizmas Lietuva

Šalies vadovė pabrėžė, jog pagerbdami Lietuvos žydų genocido aukas šiandien pagerbiame ir apdovanojame tuos, kurie pasmerktiesiems grąžino esminę žmogaus teisę - teisę gyventi.

„Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbsti visą pasaulį. Taip teigia senoji žydų išmintis, įrašyta Talmude. Tai - savo širdimis - visą laiką žinojo Pasaulio teisuoliai, padėję išgelbėti draugą, kaimyną ir visai nepažįstamą žmogų. Atsiliepę į žudyti varomų vaiko ir motinos akyse sužibusią viltį. Paslėpę nuo žiaurios lemties visą šeimą. Gelbėję žūvančiuosius„, - kalbėjo Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Iš penkiasdešimties šiandien apdovanotų žydų gelbėtojų, daugelis yra apdovanoti po mirties. Jų apdovanojimus atsiėmė šeimų nariai ir artimieji. Pasak valstybės vadovės, nieko nėra svarbiau, kaip išsaugoti kilnių, drąsių ir garbingų poelgių atmintį ir iš kartos į kartą perduoti žmogiškumo, atjautos ir meilės idealus.

„Iš visos širdies dėkoju už Jūsų taurumą, pasiaukojimą ir drąsą. Tegul išgelbėtųjų dėkingumas visuomet būna siejamas su Jūsų vardais, o Lietuva pasaulio akyse išlieka šalimi, kurios žmonės darė ir darys viską, kad bet koks genocidas niekur niekada nepasikartotų“, - pabrėžė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius