-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 23

Per Baltijos kelio 25-metį moksleiviai rodė savo pilietiškumą

Norėdami paminėti Baltijos kelio 25-metį moksleiviai ėmėsi iniciatyvos ir suorganizavo pilietinių iniciatyvų dieną. Nors šie jaunuoliai negali net prisiminti trijų Baltijos tautų žmonių vienybės ženklu tapusio žygio, anot jų, tai jiems svarbi šventė.
Vilniuje prie Baltojo tilto vyksta Pilietinių iniciatyvų diena „Koks tu ir aš – tokia ir Lietuva“
Vilniuje prie Baltojo tilto vyksta Pilietinių iniciatyvų diena „Koks tu ir aš – tokia ir Lietuva“

„Baltijos kelias man reiškia labai daug. Tai mūsų praeitis, kuri parodo, jog mes vieninga tauta. Esame vieningi kai mums to reikia, kai mes to norime. Nors aš ir kiti moksleiviai Baltijos kelio nematėme, mūsų čia dar net nebuvo, tačiau mums perduodami tėvų, artimųjų pasakojimai, kokia tuo metu buvo atmosfera, kokius jausmus jie išgyveno.

Per pilietiškumo pamokas mokoma, ką reiškė lietuvių tautai šis žygis, kam jo reikėjo ir ką jis mums davė“, – kalbėjo Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentas Antanas Mikalauskas.

Jo tvirtu įsitikinimu, jaunimas pilietiškas, o tokios šventės ir akcijos tai tik patvirtina. „Norisi, kad pilietiškumas mums būtų ne tik sąvoka, bet ir jausmas širdyje“, – vylėsi A.Mikalauskas.

Nors aš ir kiti moksleiviai Baltijos kelio nematėme, mūsų čia dar net nebuvo, tačiau mums perduodami tėvų, artimųjų pasakojimai, kokia tuo metu buvo atmosfera, kokius jausmus jie išgyveno, – sakė Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentas Antanas Mikalauskas.

Lietuvos moksleivių iniciatyvą palaikė ir čia apsilankiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalies vadovė bendravo su moksleiviais ir džiaugėsi, jog akcijas organizuoja jauni žmonės, kurie apie Baltijos žygį žino tik iš pasakojimų.

Prie Baltojo tilto nuo vidurdienio vykusioje jaunimo pilietinių iniciatyvų dienoje užsiėmimų netrūko: įvairūs renginiai, užsiėmimai, kūrybinės dirbtuvės, grafiti Baltijos keliui pažymėti piešimas, tautinių juostų pynimas, pilietinės ekspedicijos „Misija Sibiras“ metu sukurtų filmų peržiūros.

Pilietinių iniciatyvų dienoje dalyvavo nemažai pilietiškumą skatinančių jaunimo organizacijų, kurie pristatė savo veiklą, organizavo įvairias pramogas. Čia taip pat vyko diskusijos, ar šiandien lietuviai galėtų pakartoti Baltijos kelią, ar patriotiškumas ir pilietiškumas nesuderinami.

Pilietinių iniciatyvų dienoje buvo išskleista ir didžiulė 200 metrų Ukrainos vėliava. Vienas iš akcijos organizatorių režisierius Erikas Druskinas pasakojo, jog ši akcija yra vėliavos kelio, prasidėjusio prieš trejus metus, dalis.

Tuomet sausio 13-osios 20-mečio proga buvo išskleista simbolinė 200 metrų Lietuvos vėliava. Ji apkeliavo Lietuvą, Latviją, buvo ir Ukrainoje. Tuo metu draugai iš Ukrainos lietuviams taip pat padovanojo 200 m ilgio Ukrainos vėliavą, kuri ir buvo išskleista prie Baltojo tilto Baltijos kelio 25-mečio proga. „Rugpjūčio 23 d. – Ukrainos vėliavos diena, o rytoj – Ukrainos Nepriklausomybės diena. „Baltijos kelio 25-mečio“ sukaktuvės – puiki proga parodyti savo solidarumą ukrainiečiams“, – įsitikinęs E.Druskinas.

Didžiulės Ukrainos vėliavos išskleidime dalyvavęs Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Valerijus Žovtenko teigė jaučiantis didžiulį lietuvių palaikymą ir dvasinę paramą. „Tai Ukrainos ir Lietuvos draugystės simbolis ir Lietuvos žmonių paramos ukrainiečiams ženklas. Mūsų šalyje vyksta karas. Ir tai nėra kova su prorusiškais sukilėliais, ten tikri Rusijos kareiviai. Tačiau Ukrainos žmonės nėra vieni. Jie jaučia paramą iš kai kurių Europos šalių, ypač iš Lietuvos. Ukraina ir Lietuva visada buvo istoriškai artimos“, – kalbėjo šalia Vilniaus centre išskleistos Ukrainos vėliavos šios šalies ambasadorius Lietuvoje V.Žovtenko.

Pilietinių iniciatyvų diena – tai tik vienas iš gausybės šeštadienį visoje Lietuvoje vykstančių „Baltijos kelio 25– mečio“ renginių. Vilniuje prie Baltojo tilto 16 val. bus skleidžiama rekordinė 1000 metrų Lietuvos vėliava. Vakare 19 val. 30 min. ant Gedimino kalno bus meninė instaliacija „Laisvės spalvos“, o Katedros aikštėje visi bus kviečiami linksmintis nemokamame koncerte „Koks tu ir aš – tokia ir Lietuva“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius