-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 14

Permės krašte lietuvių kapus tvarkę moksleiviai su siaubu klausėsi pasakojimų apie tremtį

Trečiadienio naktį iš Maskvos sugrįžo moksleiviai, Permės krašte tvarkę lietuvių tremtinių kapus. Mokytojų ir patyrusių keliautojų į Rusiją lydėti paaugliai prisipažino nesitikėję, kad bus taip gražiai sutikti vietinių.
Į Vilnių iš Permės sugrįžo moksleivių ekspedicija.
Į Vilnių iš Permės sugrįžo moksleivių ekspedicija. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Rusija Sibiras

Į Rusiją vyko trys Mažeikių rajono Židikų miestelio Marijos Pečkauskaitės vidurinės mokyklos auklėtiniai ir devintokė  Sigita iš Vilniaus Pilaitės gimnazijos. Šios merginos seneliai buvo ištremti į Galiašoro kaimą, ten yra gimusi ir jos mama. Apie tremtį Sigitai pasakojo jos močiutė, kuri visą tai išgyveno, todėl mergina labai troško aplankyti tas vietas.

„Sigitos močiutės sesuo mus išlydėjo su ašaromis, buvo labai graudus atsisveikinimas. Ji mums daug papasakojo apie savo gyvenimą tremtyje“, – pasakojo Mažeikių rajono Židikų miestelio Marijos Pečkauskaitės vidurinės mokyklos mokytojas Vytautas Bartkus

Jis 15min.lt sakė, kad didžiausią įspūdį visai grupei paliko susitikimai su ten gyvenančiais lietuviais ir apsilankymas lageryje.

„Turbūt visi vaikai pajautė savo širdelėse, kaip gyveno tremtiniai. Ką jie dirbo, ką jie valgė. Buvo siaubinga klausytis jų pasakojimų. Vienas žmogus papasakojo, kaip pabėgo iš lagerio ir kaip jam teko kentėti po to, kai buvo pagautas. Apsilankymas lageryje atmintyje išliks ilgai ne tik vaikams, bet ir suaugusiems“, – pasakojo pedagogas.

Pasak V.Bartkaus, likusieji Rusijoje lietuviai prisipažino, kad nebegrįžo į Lietuvą, nes nebemokėjo lietuvių kalbos ir įleido šaknis tame krašte.  

„Džiaugiuosi, kad komanda buvo puiki, nebuvo jokių problemų. Visi buvo darbštūs, ištvermingi, tvirtai sudėti", – pridūrė jis.

“Mums sekėsi labai neblogai, padarėme viską, ką buvome suplanavę. Per ekspedicijos laiką nukeliavome apie 1500 kilometrų“, – 15min.lt pasakojo grupės vadovė Gražina Žukauskienė, į Permės kraštą vykusi jau trečią kartą. Ji ekspedicijose dalyvauja nuo 2001 metų.

Marijos Pečkauskaitės vidurinės mokyklos dešimtokas Martynas 15min.lt teigė, kad tvarkyti kapus nebuvo sunku, o labiausiai vargino kelionė į Permę ir iš jos.

„Keliauti reikėjo apie parą, tai išvargino. O prie darbų esame pratę. Netikėtumų kelionėje nebuvo – žinojome, kas mūsų laukia ir ką mums ten reikės veikti. Vietiniai žmonės labai draugiški, net nesitikėjome tokio draugiškumo“, – sakė jis.

13 dienų ekspedicijai vadovavo fotografas, keliautojas, ekspedicijų į tremtinių vietas organizatorius Gintautas Alekna. Jis Rusijoje prabuvo kartu su ,Misija Sibiras 2013“ dalyviais, o vėliau pasitiko šios ekspedicijos narius.

Moksleivių ekspedicija lankėsi Permės krašte, kur su „Lemties“ bendrijos nariais sutvarkė  Galiašoro ir  Tukačiovo kaimų kapines, aptvėrė jas tvora, sutvarkė R. Dichavičiaus 1969 metais pastatytą paminklą,  atstatė supuvusius kryžius ir tvoreles Ust Onolvos kapinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius