Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 04

Pernai Lietuvoje surinkta beveik 100 tūkst. maišelių kraujo

Vis daugiau viešai kalbant apie šalyje augančią neatlygintiną donorystę, kuri 2020 m. turės sudaryti visus 100 proc. žmonės aktyviai domisi, kur keliauja jų dovanotas kraujas, kiek jo reikia mūsų ligoninėms, ar jis tikrai saugus ligoniui ir kokį poveikį donoro sveikatai turi nuolatinis kraujo aukojimas.
Kraujo maišeliai
Kraujo maišeliai / NKC

Keletą kartų per metus duodant kraujo organizme paspartėja kraujodara ir gerėja savijauta, mažėja pavojus nukraujuoti ir greičiau sveikstama įvykus traumai ar chirurginės operacijos metu.

Pasak Nacionalinio kraujo centro darbuotojų, kurie patys yra aktyvūs donorai, per gyvenimą neatlygintinai aukoję kraujo dešimtis kartų, sveikam žmogui kraujo donorystė tikrai nekenkia. Priešingai, keletą kartų per metus duodant kraujo organizme paspartėja kraujodara ir gerėja savijauta, mažėja pavojus nukraujuoti ir greičiau sveikstama įvykus traumai ar chirurginės operacijos metu.

Nacionaliniame kraujo centre donorų kraujas tiriamas pagal aukščiausius pasaulyje galiojančius standartus, todėl kartais nutinka ir taip, kad kai kurie donorai anksti sužino apie savo ligas, kurios dar nerodo simptomų ir gali anksti pradėti gydymą. Taip pat donorams naudinga sužinoti ir bendrus kraujo rodiklius, pasikonsultavus su gydytoju galbūt susirūpinti savo sveikata ar gyvenimo būdu.

Pradėjus taikyti pažangų kraujo tyrimą Lietuvoje nuo 2006 m. nei vienas donoro kraujo gavęs ligonis nebuvo užkrėstas.

Pradėjus taikyti pažangų kraujo tyrimą Lietuvoje nuo 2006 m. nei vienas donoro kraujo gavęs ligonis nebuvo užkrėstas. Kraujo centre sukurta kiekvienos kraujo donacijos susekamumo sistema. Iš donorų kraujo gaminami 8 rūšių kraujo komponentai. Daugiau kaip  (52,7 proc.) šalyje neatlygintinai paaukoto kraujo surenkama Vilniuje. Vilniaus apskrities ligoninėse panaudojama beveik trečdalis visų šalies kraujo komponentų kiekio (29 proc.), Kauno apskrities apie 19 proc., Šiaulių apskrities 13 proc., Panevėžio apskrities 8 proc., likusiose nuo 1 iki 4 proc. Iš visų Lietuvoje teikiamų gydymo paslaugų net 137 naudojami krajo komponentai.

Per praėjusius metus neatlygintinų kraujo donacijų dalis šoktelėjo nuo 36 proc. 2013 m.  iki 47 proc. 2014 m.

Šių metų pradžioje neatlygintinų kraujo donacijų dalis siekė apie 60 proc. viso surinkto kraujo kiekio. Per praėjusius metus neatlygintinų kraujo donacijų dalis šoktelėjo nuo 36 proc. 2013 m.  iki 47 proc. 2014 m. Remiantis Nacionalinio kraujo centro duomenimis, didžioji dalis kraujo gaunama iš nuolatinių donorų, o maždaug trečdalis – iš aukojančiųjų pirmąkart. 

Daugelyje šalių, taip pat ir Lietuvoje nuolatiniai donorai yra itin gerbiami, donorystė prilyginama savanoriškai veiklai. Šventiniuose renginiuose kasmet apdovanojami donorai žymūnai (kraujo aukoję bent 20 kartų), nusipelnę donorai (30 kartų) ir garbės donorai (40 kartų). Apdovanotųjų tarpe yra ir žmonių, kurie kraujo davė daugiau nei 80 kartų, o patys Nacionalinio kraujo centro darbuotojai neatlygintinai aukoja nuolat, teigdami, kad keletą kartų per metus duodant kraujo organizme paspartėja kraujodara ir gerėja savijauta. Apskaičiuota, kad vienas donoras per metus vidutiniškai paaukoja 1,6 kraujo maišelio (1 maišelis – 450 ml kraujo).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius