-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 15

Prezidentės patarėjas Nerijus Udrėnas: įmonių paremtas partijas slegia psichologinė našta

Paramos iš įmonių gavusios partijos jaučia turinčios psichologinių įsipareigojimų, sako prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais.
Kyšis
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL foto

Tai Nerijus Udrėnas antradienį teigė komentuodamas premjero Andriaus Kubiliaus pasisakymą, kad yra nepagrįsta Viešųjų pirkimų konkursų laimėtojų paramą partijoms mechaniškai sieti su korupcija.

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas neseniai pateikė skaičius, kiek partijų aukotojai laimėdavo  viešųjų pirkimų, ir pavadino tai „investicija“.

„Dėl tų ryšių atitinkamos tarnybos turėtų pateikti savo duomenis ir vertinimus. Tačiau (..) yra galbūt tam tikra psichologinė našta, kai partijos – tiek vietos, tiek galbūt centrinės valdžios lygyje – jeigu jos yra gavusios iš tam tikrų įmonių, veikiančių tam tikruose sektoriuose, paramos, jie galbūt turi tam tikrą įsipareigojimą, ir galbūt netiesioginį ar gal net nesuvoktą, pasąmonėje – tai trukdo tuos sprendimus priimti tikrai atsietai, vertinant kaštų naudą visų piliečių atžvilgiu“, – Žinių radijui sakė D.Grybauskaitės patarėjas.

„Atsisakymas finansavimo iš juridinių asmenų leistų partijoms tikrai eiti į žmones, ieškoti jų idėjų, pritraukti naujų idėjų, pritraukti jaunus žmones, padidinti pasitikėjimą partine sistema. Tai atitinkamai keistų mūsų politinę kultūrą, padidintų skaidrumą“, – kalbėjo jis.

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas neseniai pateikė skaičius, kiek partijų aukotojai laimėdavo  viešųjų pirkimų, ir pavadino tai „investicija“.

Pasak N.Udrėno, tikimasi, kad ketvirtadienio balsavimas Seime dėl Dalios Grybauskaitės pateiktų pataisų, kurios partijoms uždraudžia juridinių asmenų finansavimą, bus „pozityvus“.

„Manome, kad bus pozityvus sprendimas – tai yra tam tikras barjeras politinės raidos vystymosi kelyje, kurį Lietuva tikrai yra pajėgi įveikti“, – sakė jis.

Valstybės vadovė yra pateikusi pataisas, kurios uždraustų partijas remti juridiniams asmenims, taip pat perpus – nuo 20 iki 10 vidutinių mėnesio darbo užmokesčių (VMDU), t.y. nuo maždaug 40 tūkst. iki 20 tūkst. litų – sumažinti leistiną aukos dydį fiziniams asmenims.

Prezidentės teikiamomis pataisomis siūloma nustatyti, kad auka negalėtų viršyti 10 proc. aukotojo deklaruotų metinių pajamų, tačiau aukojantiesiems mažas sumas (iki 0,02 VMDU) ketina leisti aukoti supaprastinta tvarka, t.y. iš jų nereikalauti pajamų deklaravimo. Prezidentės pataisos taip pat braukia prievolę iš biudžeto partijoms kompensuoti dalį patirtų rinkimų išlaidų.

Kai kurie politikai yra svarstę, jog priėmus juridinių asmenų aukas uždraudžiančius įstatymus reikėtų didinti partijoms skiriamą valstybės finansavimą. A.Kubiliaus patarėjas Gintaras Kalinauskas praėjusią savaitę pareiškė, jog Vyriausybė pasirengusi kompensuoti partijoms lėšas, kurias jos praras uždraudus juridinių asmenų aukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius