Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 12 22

Pirkimų tarnyba nurodė Kraujo centrui nutraukti kraujo maišų pirkimo sutartį

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nurodė nutraukti per 100 tūkst. eurų vertės Nacionalinio kraujo centro (NKC) sutartį su bendrove „Sk Partners“, nustačiusi įvairių pažeidimų.
Nacionalinio kraujo centro filialo atidarymas
Nacionalinio kraujo centro filialo atidarymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

VPT išvadoje nurodė, kad NKC pasirinktas būdas – supaprastintas pirkimas atliktas nesilaikant įstatymų: tokį pirkimą leidžiama skelbti tik kai pirkimo vertė neviršija 80 tūkst. eurų be PVM. Tuo metu NKC sudarytos Kraujo maišų ir magistralių sistemos donorų trombocitų aferezės (kraujo išvalymo – red.) sutarties su bendrove „SK Partners“ vertė siekia 102 tūkst. eurų be PVM. Taip pat numatyta, kad sutartyje numatytas įsigyjamų prekių kiekis gali būti viršytas 30 procentų.

VPT pažymi, kad NKC tinkamais pripažino dviejų bendrovių pasiūlymus, tačiau, tarnybos teigimu, pateikti dokumentai neįrodo, jog bendrovės atitiko konkurso reikalavimus.

Tarnyba turėjo priekaištų ir dėl to, jog pirkimo sąlygose įtraukti reikalavimai aferezės aparatui, tačiau jo tarp pirkimo objektų nebuvo – aferezės aparatą tiekėjų buvo reikalaujama perduoti neatlygintinai. Tačiau tarnyba teigia, kad negalima atmesti, jog aparatas pažeidžiant įstatymus galėjo būti įskaičiuotas į pirkimo kainą.

VPT taip pat pasigedo ekspertų nuomonės, jog sąlygose nustatyti specifiniai reikalavimai (specifinis adatos dydis, privalomas pateikti nepertraukiamo ciklo centrifuginis aferezės aparatas su lietimui jautriu monitoriumi) yra reikalingi dėl įstaigos darbuotojų sukauptos patirties ir dėl to, jog procedūrų metu gerai jaustųsi pacientai.

„Atsižvelgdama į išvadoje konstatuotus įstatymo nuostatų pažeidimus, vadovaujantis (...) nuostata, kad imperatyvioms įstatymo nuostatoms prieštaraujantis sandoris yra niekinis ir negalioja, tarnybos nuomone, perkančioji organizacija pirkimo sutartį turėtų nutraukti, ir, esant poreikiui, organizuoti naują pirkimą“, – nurodo VPT.

Apie sprendimą tarnyba prašo informuoti per 10 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius