Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 04

Planas įrengti požeminę dujų saugyklą Lietuvoje stringa

Vyriausybė neįvykdė savo įsipareigojimo dar šių metų pirmąjį pusmetį apsispręsti dėl Lietuvai strategiškai svarbios požeminės dujų saugyklos statybos vietos bei projekto.
Dujinė viryklė
Dujinė viryklė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Paaiškėjo, kad planas įrengti požeminę saugyklą, kuri padėtų Lietuvai apsisaugoti nuo galimų gamtinių dujų tiekimo sutrikimų, gerokai stringa, antradienį rašo „Vilniaus diena“.

Be to, pasak dienraščio, Vyriausybės plane klaidingai įrašytas tokios saugyklos galimos statybos vietovės pavadinimas. „Iš plano lyg ir būtų aišku, kad saugykla turėtų atsirasti Sidariuose. Tokia gyvenvietė yra Radviliškio rajone. Tačiau iš tikrųjų šis objektas turėtų būti pastatytas šalia Syderių – mažučio kaimelio Telšių rajone, Viešvėnų seniūnijoje, maždaug už 10–12 kilometrų nuo Telšių“, rašoma „Vilniaus dienoje“.

Vyriausybės kancleris pripažino, kad punkto dėl dujų saugyklos atveju „kontrolės sistema, matyt, deramai nesuveikė".Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis nustebo sužinojęs, kad iš mirties taško nepajudėjęs požeminės dujų saugyklos Syderiuose projektas.

„Šiaip mes turime gana stiprią kontrolės sistemą, kaip vykdomas Vyriausybės programos įgyvendinimo planas. Vaizdžiai tariant, užsidega raudona lemputė, kai artėja tam tikrų punktų įgyvendinimas“, – pasakojo jis.

Tačiau kancleris pripažino, kad punkto dėl dujų saugyklos atveju „kontrolės sistema, matyt, deramai nesuveikė“. D.Matulionis nustebo, kad šią priemonę įgyvendinti buvo numatyta 2009-ųjų antrąjį ketvirtį: „Turbūt dėl ekonominio sunkmečio ir finansinių nepriteklių šį projektą tenka kiek atidėti“.

Preliminariai skaičiuota, kad Syderių apylinkėms iki galo reikėtų apie 12 mln. litų. Vyriausybė prieš kurį laiką buvo skyrusi lygiai pusę šios sumos – 6 mln. litų. Dėl to, kad neskirti likę būtini pinigai, tyrimai nebuvo atlikti.

Energetikos ministerijos Strateginių projektų skyriaus vedėjas Arvydas Darulis informavo, kad šiuo metu rengiama techninė užduotis ir dokumentai atviram konkursui atlikti geologinius geofizinius tyrimus. Tokį konkursą planuojama surengti šių metų trečiąjį ketvirtį.

„Atlikti geologiniai geofiziniai tyrimai duotų tikslias išvadas dėl gamtinių dujų požeminės saugyklos įrengimo galimybių, atsakytų, ar Syderių vietovė Telšių rajone yra sandari, ar joje būtų galima įrengti požeminę dujų saugyklą. Taip pat būtų atsakyta, koks būtų saugyklos plotas, kiek kainuotų ją įrengti“, – tvirtino A.Darulis.

Pasak jo, numatoma tyrimų pabaiga – 2010-ųjų antrasis ketvirtis, jeigu viskas bus gerai organizuojant konkursą, rengiant jo rezultatus ir finansuojant tyrimus.

Syderių požeminėje dujų saugykloje, preliminariais galimybių studijos skaičiavimais, tilptų 500 mln. kubinių metrų gamtinių dujų. Šių atsargų turėtų užtekti maždaug dviem mėnesiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius