Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 08

Planinės operacijos VUVL negalėjo būti stabdomos – auditoriai (atnaujinta 16.50 val.)

Vilniaus universiteto vaikų ligoninės (VUVL) finansinė būklė labai gera ir planinės operacijos joje negalėjo būti stabdomos, teigiama auditą VUVL atlikusios komisijos išvadose.
Ligoninėje
Ligoninėje / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

VUVL vadovas Juozas Raistenskis pripažįsta, kad sprendimas atidėti planines operacijas buvo morališkai neteisingas bei teigia, jog anksčiau trečiadienį komentuodama išvadas ligoninės atstovė spaudai esą peržengė savo kompetencijos ribas.

VUVL vadovybei ne itin palankias išvadas sveikatos apsaugos ministrui Algiui Čaplikui pateikė Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų 2008-2009 metais panaudojimą planinėms operacijoms VUVL tikrinusi komisija, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

A.Čapliko pavedimu Valstybinės ligonių kasos direktoriaus sudaryta komisija turėjo patikrinti, ar racionaliai VUVL naudojamos 2008-2009 metais iš PSDF biudžeto gautos lėšos, išsiaiškinti ligoninės galimybes atlikti planines operacijas, patikrinti Vilniaus Teritorinės ligonių kasos (VTLK) ataskaitas apie suteiktas paslaugas.

Anot pranešimo, išvadose konstatuojama, kad VUVL finansinė būklė labai gera, ligoninė pastoviai turi pakankamai didelius pinigų likučius sąskaitose, 2008 metais iš PSDF lėšų yra įsigijusi du naujus automobilius.

Komisija taip pat konstatavo, jog VUVL pernai viršytos Restruktūrizavimo programai vykdyti skirtos lėšos buvo padengtos iš PSDF biudžeto, o įrengtos septynios operacinės leidžia teikti planinę ir skubią pagalbą.

„Sveikatos apsaugos viceministrei ir valstybės sekretorei pavesta išnagrinėti tyrimo išvadas ir pateikti siūlymus. Bet jau dabar akivaizdu, kad tuo metu stabdyti planinių operacijų nebuvo būtinybės“, – pranešime cituojamas A.Čaplikas.

Trečiadienį klausiamas, ar komisijos tyrimo išvados turės kokių nors pasekmių VUVL vadovybei, ministras BNS sakė, jog sprendimai bus priimti sulaukus VUVL vadovų paaiškinimų.

Tuo tarpu VUVL atstovai pabrėžia, kad auditas jokių pažeidimų nenustatė bei tvirtina, jog sprendimas atidėti planinės pagalbos teikimą vėlesniam laikui buvo teisėtas.

VUVL atstovė spaudai Jolanta Normantienė BNS trečiadienį tvirtino, kad iš PSDF biudžeto gautų lėšų panaudojimą tikrinusi komisija jokių pažeidimų šioje srityje nenustatė, tad komisijos išvadų vadinti nepalankiomis ligoninei nesą pagrindo.

Tai, jog ligoninės sąskaitose yra pinigų, pasak J.Normantienės, tik rodo, kad ligoninė tvarkosi racionaliai.

„Ligoninė visada turi turėti savo sąskaitoje pinigų. Ar neturime imtis jokių priemonių, kol ištinka bankrotas?“, – kalbėjo J.Normantienė.

Ji taip pat pabrėžė, kad planinės operacijos buvo ne sustabdytos, o atidėtos vėlesniam laikui. Tokią galimybę esą numato VUVL ir VTLK sutarties vienas iš punktų, tad VUVL vadovų sprendimas atidėti planinės pagalbos teikimą, J.Normantienės teigimu, buvo teisėtas.

Teisėtu planinių operacijų atidėjimą pavadino ir VUVL direktorius Juozas Raistenskis, tačiau pridūrė, kad jo pavaldinės komentarai buvo perdėti ir viršijo jos kompetencijos ribas.

„Aš manau, kad atstovė spaudai duodama komentarus viršijo savo įgaliojimus“, – BNS sakė VUVL direktorius.

Jo teigimu, nors ligoninės vadovybės sprendimas atidėti planinę pagalbą ir nepažeidė teisinių normų, moraliniu požiūriu jis esą nebuvo pats geriausias.

Paklaustas, kodėl toks morališkai neteisingas sprendimas vis dėlto buvo priimtas, J.Raistenskis tvirtino, jog tąkart „nusvėrė racionalus teisės aktų skaitymas“.

Anot VUVL direktoriaus, sutarties su VTLK nuostata, tam tikromis sąlygomis leidžiančia atidėti planinės pagalbos teikimą, buvo pasinaudota po to, kai VTLK vadovai remdamiesi ta pačia sutartimi ligoninei kas mėnesį skyrė dvyliktąją dalį metinių asignavimų, atsisakydami atsižvelgti į sezoninius sergamumo svyravimus.

J.Raistenskis teigė gavęs auditą atlikusios komisijos išvadas ir oficialų atsakymą pateikti žadėjo ne vėliau nei per 10 dienų.

Pavedimą patikrinti, ar VUVL racionaliai naudoja iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto gaunamas lėšas, A.Čaplikas davė pasipiktinęs viešu medikų skundu dėl blogo finansavimo.

Kovo pradžioje šios ligoninės vadovai viešai paskelbė ketiną atsisakyti planinių operacijų dėl blogo finansavimo.

VUVL vadovai ragino Vilniaus teritorinės ligonių kasos vadovus atsižvelgti į sezoninius sergamumo svyravimus ir vaikų sergamumui didėjant, ypač žiemos ir pavasario mėnesiais, ligoninei skirti didesnį finansavimą.

Reaguodamas į tai, Vilniaus teritorinės ligonių kasos vadovas Vytautas Mockus pasiūlė ligoninės vadovybei racionaliau tvarkytis.

Kovo 2 dieną nutraukusi planinių operacijų vykdymą, kovo 5 dieną VUVL pranešė apie visų sveikatos priežiūros paslaugų teikimo atnaujinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius