Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2009 12 31

Po 26 metų veiklos uždaryta Ignalinos atominė elektrinė

Daugiau nei ketvirtį amžiaus veikusi Ignalinos atominė elektrinė (AE), kurioje buvo sumontuoti galingiausi pasaulyje atominiai reaktoriai, ketvirtadienį, likus valandai iki Naujųjų metų, galutinai nustojo veikusi.
Nebeveikiantis reaktorius
Nebeveikiantis reaktorius. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Maždaug 20 val. vakaro pradėjus mažinti 1338 megavatų galia veikusio reaktoriaus pajėgumą ir apie 22.40 val. išjungus vieną iš dviejų jo generatorių, po trijų valandų reaktoriaus galia pasiekė minimalią 250 megavatų galią – 22.54 val. jis buvo visiškai išjungtas.

Tai BNS patvirtino energetikos ministras Arvydas Sekmokas, remdamasis IAE direktoriaus Viktoro Ševaldino telefonu suteikta informacija.

Visą stabdymo laiką Ignalinos AE tinklapyje buvo galima realiu laiku stebėti reaktoriaus galios mažėjimą, tačiau prieš 23 val. tinklapis buvo nebeprieinamas lankytojams.„Kaip ir planuota, reaktorius sustabdytas – tai įvyko 22 val. 54 minutės“, – BNS sakė A.Sekmokas.

Visą stabdymo laiką Ignalinos AE tinklapyje buvo galima realiu laiku stebėti reaktoriaus galios mažėjimą, tačiau prieš 23 val. tinklalapis buvo nebeprieinamas lankytojams.

Reaktorius sustabdytas vieno mygtuko paspaudimu.

Išjungus vienintelį veikusį atominį reaktorių, Ignalinos AE vadovybė apie tai informavo Energetikos ministeriją bei Valstybinę atominės energetikos saugos inspekciją (VATESI).

Atominę elektrinę iš dalies pakeis Elektrėnuose, 60 kilometrų nuo Vilniaus, veikianti šiluminė elektrinė, kurios du papildomi blokai jau generuoja 600 megavatų elektros galios. Likusią dalį gamins kitos šalies elektrinės, be to, elektra bus importuojama iš Estijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Skandinavijos.

Lietuva bus pirmoji pasaulio valstybė, atsisakiusi atominės energetikos. Tačiau Vyriausybė tikisi, kad tokia padėtis truks tik maždaug dešimtmetį – 2018 metais ji tikisi vėl tapti branduolinės energetikos šalimi, kai, manoma, šalia uždaromos Ignalinos AE bus pastatyta nauja moderni atominė jėgainė.

Artimiausius 10 metų elektrinės išvaizda iš išorės nesikeis – pirmiausia bus šalinamos ir saugiai sandėliuojamos radioaktyvios atliekos iš elektrinės vidaus, išmontuojama ir parduodama kaip metalo laužas neužteršta įranga. Tik apie 2020 metus prasidės elektrinės pastatų išmontavimas.

Stojimo į Europos Sąjungą sutartyje įsipareigojusi uždaryti elektrinę, Lietuva iš ES jos patikimumo didinimui ir uždarymo projektams gavo iš viso 4,7 mlrd. litų.

Antrasis jėgainės, gaminusios apie 80 proc. Lietuvai reikalingos elektros, reaktorius veikė 22-ejus, pirmasis – 21 metus. Pastarasis buvo sustabdytas 2004-ųjų gruodžio 31 dieną.

Skaičiuojama, kad elektrinės išmontavimo ir pavojingų atliekų laidojimo darbai užtruks dar apie 25–30 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius