-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 07

Po apsilankymo poliklinikoje ir policijoje – į ligoninę

Sostinės Karoliniškių poliklinikoje įsisiūbavęs skandalas dėl atleistos Lietuvos medikų profesinės sąjungos pirmininkės Albinos Kavaliauskaitės nerimsta. Naujausias incidentas, kai A.Kavaliauskaitė užsuko į polikliniką, baigėsi tuo, kad policijos pareigūnai moterį išsivežė į nuovadą, o vėliau ji atsidūrė ligoninėje.
albinaPo incidento Karoliniškių poliklinikoje į ligoninę patekusi A.Kavaliauskaitė teigia, kad konfliktas įsižiebė kur kas anksčiau – po drąsių jos pasisakymų apie sveikatos apsaugos sistemos reformą.
Po incidento Karoliniškių poliklinikoje į ligoninę patekusi A.Kavaliauskaitė teigia, kad konfliktas įsižiebė kur kas anksčiau – po drąsių jos pasisakymų apie sveikatos apsaugos sistemos reformą. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

A.Kavaliauskaitė Karoliniškių poliklinikoje dirbo kineziterapeute. Iš darbo moteris buvo atleista kovo 22 dieną be įspėjimo pagal Darbo kodekso 136 str. 3 d. Pati Medikų profesinės sąjungos pirmininkė tikina iki šiol nesuprantanti, kodėl neteko darbo, ir teigia įtarianti, kad tai buvo susidorojimas su ja dėl garsiai išsakytos medikų pozicijos apie sveikatos specialistų darbo trukmės ilginimą ir atostogų trumpinimą.

Iš poliklinikos – į nuovadą

A.Kavaliauskaitės apsilankymas buvusioje darbovietėje gegužės 4 d. baigėsi ligoninėje. Moters teigimu, vos atėjus į polikliniką ir koridoriuje persimetus keliais sakiniais su buvusiais pacientais, prisistatė policijos pareigūnai ir pasakę, kad į juos kreipėsi poliklinikos vadovai, išvežė moterį į Karoliniškių policijos nuovadą.

„Labai nustebau, kad vidurdienį iš viešos vietos policininkai gali taip imti ir išvežti žmogų. Juk nekėliau triukšmo, nebuvo įkaušusi. Atsitikus nelaimei policijos tenka laukti labai ilgai, šįkart jie atvyko tuoj pat – poliklinikoje praleidau tik apie 10 minučių. Įtariu, kad poliklinikos direktorė (Jelena Kutkauskienė – aut. past.) buvo iš anksto su jais sutarusi“, – svarstė moteris.

A.Kavaliauskaitė pasakojo, kad stresas stipriai paveikė savijautą, tad pareigūnai į nuovadą iškvietė medikus – moteris atsidūrė ligoninėje. „Mano sveikata nėra stipri, per 1990 metų sausio 13-osios įvykius patyriau galvos traumą. Prieš kelias savaites apsilankymo Seime metu parlamentaras Antanas Matulas panaudojo prieš mane psichologinį smurtą, man gali grėsti insultas“, – skundėsi A.Kavaliauskaitė.

Medikų profesinės sąjungos pirmininkė į Karoliniškių polikliniką sakė atėjusi kviesta darbuotojų, kurie skundėsi sunkiomis darbo sąlygomis: registratūroje driekiasi didžiulės eilės, nauji darbuotojai neturi įgūdžių greitai aptarnauti žmonių, todėl nėra laiko pietums, tenka dirbti viršvalandžius. A.Kavaliauskaitės manymu, policijos pareigūnų veiksmai buvo neteisėti. Tai ji ketina išsiaiškinti: „Šito reikalo taip nepaliksiu, juk niekas neturi teisės be jokio pagrindo vežti žmogaus į policijos nuovadą.“

„Veiksmai yra teisėti“

„Įvardyti policijos veiksmai yra teisėti“, – „15min“ raštu atsakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešųjų ryšių poskyrio specialistas Paulius Radvilavičius. Vilniaus policijos atstovas „15min“ paaiškino, kad Karoliniškių poliklinikos administracija iškvietė policijos pareigūnus ir parašė pareiškimą dėl to, jog buvusi poliklinikos darbuotoja, anot administracijos, trukdo personalo darbui ir neteisėtai pateko į patalpas, kur yra saugomi „konfidencialaus pobūdžio dokumentai“.

P.Radvilavičiaus teigimu, moteris negalėjo pateikti asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų, todėl buvo nuvežta į Karoliniškių policijos nuovadą siekiant nustatyti asmens tapatybę ir išsiaiškinti apsilankymo poliklinikoje motyvus. Kaip paaiškino Viešųjų ryšių poskyrio specialistas, būdama nuovadoje moteris pasiskundė sutrikusia sveikata, todėl nedelsiant buvo iškviesta greitosios medicinos pagalbos brigada, moteris išvežta į gydymo įstaigą.

Direktorė nedaugžodžiavo

Poliklinikos direktorė J.Kutkauskienė plačiau komentuoti susidariusios situacijos nebuvo linkusi. Anot jos, Medikų profesinės sąjungos pirmininkė A.Kavaliauskaitė gegužės 4 d. užėjo į Karoliniškių poliklinikos registratūrą, o tai yra tarnybinės patalpos, kuriose saugomos  pacientų ambulatorinės kortelės, kita konfidenciali informacija, ir nepasišalino paprašyta, todėl buvo pakviesti policijos pareigūnai.

„Kalbant apie A.Kavaliauskaitės atleidimo priežastis, privalu atsižvelgti į jos teises ir teisėtus interesus. Todėl apgailestaudami pranešame, kad dėl darbo nutraukimo su kineziterapeute A.Kavaliauskaite aplinkybių informacijos pateikti negalime“, – „15min“ sakė J.Kutkauskienė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius