-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 07

Po bandymo jėga perimti šilumos ūkį karštą vandenį teks pamiršti kelis mėnesius

Dėl Ukmergės rajono savivaldybės sprendimo vienašališkai nutraukti šilumos tiekimo sutartį su privačiu šilumos tiekėju Šventupės gyventojai be karšto vandens gali likti kelis mėnesius.
Po kelių mėnesių gali brangti klaipėdiečių namus pasiekiantis karštas vanduo.
Karštas vanduo / 15min nuotr.

„Labai svarbu tai, kad šiandien Šventupio gyventojai negauna viešosios paslaugos. Gauti licenciją tiekti šilumą trunka keletą mėnesių. Vadinasi, visą šį laiką Šventupyje viešoji paslauga nebus teikiama“, – pirmadienį žurnalistams sakė įmonių grupės „E energija“, kuriai priklauso antrinės bendrovės, tiekiančios šilumą Ukmergės rajone, vadovas Virginijus Strioga.

Karšto vandens tiekimas Šventupės gyventojams sustabdytas praėjusį trečiadienį, kai į privačią bendrovės „Miesto energija“ teritoriją įsiveržę Ukmergės rajono savivaldybės atstovai sustabdė katilinę, tiekiančią karštą vandenį minėto miestelio gyventojams.

Tuo tarpu Ukmergės rajono meras Algirdas Kopūstas pabrėžė, kad artimiausiu metu šilumą rajono gyventojams pradės tiekti savivaldybės kontroliuojamos įmonės „Ukmergės šiluma“ ir „Dainavos energetika“. Pasak politiko, šiltas vanduo Šventupės gyventojams bus pradėtas tiekti dar šią savaitę.

Precedento neturintis spektaklis

Praėjusį trečiadienį, norėdama perimti šilumos ūkio valdymą, Ukmergės rajono savivaldybė surengė Lietuvoje precedento neturintį spektaklį. Padedami vietos policininkų, savivaldybės atstovai nupjovė Šventupės katilinės durų spynas, išdaužė langą. Galiausiai patekę į „E Energijai“ priklausančias patalpas, policijos darbuotojai, užlaužę rankas, iš jų išsivedė katilinės operatorių.

Supratę, kad neprižiūrimas galingas katilas kelia pavojų, savivaldybės atstovai nutarė katilinę sustabdyti, palikdama Šventupės miestelio gyventojus be šilumos ir be karšto vandens.

„Apie 22 val. į mūsų privačią, neišnuomotą katilinę be antstolės atvažiavę vietos valdžios atstovai pjaustė spynas, išdaužė langą, pateko į patalpos vidų, operatoriui, kūrenusiam katilą, užlaužė rankas, išvedė į policijos automobilį asmenybei nustatyti. Koks gali būti asmenybės nustatymas, jei žmogus savo darbo vietoje dirba savo darbą?“, – stebėjosi V.Strioga.

Užgesinti katilą buvo pasirinkta privati įmonė – pati savivaldybė valdyti šilumos ūkio negali. Pasak V.Striogos, tai padaryti gali tik įmonė, tačiau „savivaldybės įmonė tam neturi kompetencijos“. „Taigi buvo pasirinkta kita, maža privati įmonė, kurios specialistai atvyko užgesinti katilą, kad neįvyktų avarija“, – pasakojo „E Energijos“ vadovas.

Siekia atimti licenciją

V.Strioga atkreipė dėmesį, kad pagal įstatymą šiuo metu bendrovė „E energija“ vienintelė gali tiekti šilumą Ukmergės rajone, nes būtent ji tam turi licenciją. „Pagal įstatymą licenciją vienoje vietoje gali turėti tik viena įmonė. Todėl įstatymas ir licencijavimo taisyklės mus įpareigoja tiekti šilumą. (...) Šiandien kalbėjau su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), klausiau, ką mums daryti. Atsakymas buvo paprastas: „Jūs privalote tiekti šilumą, nes turite licenciją“, – sakė V.Strioga.

Ukmergės rajono savivaldybė jau kreipėsi į VKEKK, kad ši panaikintų bendrovės „E energija“ licenciją tiekti šilumą Ukmergės rajone. Tačiau minėtos bendrovės vadovas atkreipė dėmesį, kad licencijavimo taisyklėse aiškiai nurodyta, kokiais atvejais šią licenciją galima nutraukti. „Tam, kad būtų nutraukta licencija, privalo būti padarytas pažeidimas. Neteisėtai paprašyti nutraukti licenciją galima, bet VKEKK tai padaryti gali tik vadovaudamasi įstatymo normomis. Mes nė vieno licencijavimo taisyklių punkto nesame pažeidę, todėl nėra ir už ką nutraukti mūsų licencijos“, – tvirtino V.Strioga.

Kreipėsi į prokuratūrą

Pasak pirmadienį spaudos konferenciją surengusių Ukmergės rajono savivaldybės atstovų, vienašališkai nutraukti sutartį su šilumos tiekėju nuspręsta dėl „šiurkščių sutarties sąlygų pažeidimų ir įsipareigojimų nevykdymo“. Dėl šių priežasčių buvo kreiptąsi ir į Vilniaus apygardos prokuratūrą, su prašymu ištirti, ar šilumos minėto šilumos tiekėjo veiksmuose nėra nusikalstamos sudėties.

„Grupė be savivaldybės sutikimo sudarė ilgalaikes paskolų sutartis su bankais, įkeisdama Ukmergės šilumos ūkio turtą. Grupės įmonės sukūrė mechanizmus, pagal kuriuos Ukmergės gyventojai iš dalies dengė šilumos ir karšto vandens tiekimo sąnaudas Trakų rajono vartotojams“, – tariamus bendrovės „Miesto energija“ pažeidimus vardijo A.Kopūstas.

Jis taip pat kaltino bendrovę „E energiją“ nepaklūstant Ukmergės rajono apylinkės teismo įpareigojimui nedelsiant perduoti savivaldybei priklausantį ir naujai sukurtą turtą bei trukdymu vykdyti teismo nutartį.

Savo ruožtu V.Strioga atkreipė dėmesį, kad teisinėje valstybėje įprasta iš anksto pranešti apie padarytus esminius sutarties pažeidimus ir paprašyti per numatytą laiką šiuos pažeidimus pašalinti. „Tuo tarpu šiuo atveju savivaldybės taryba priimė sprendimą dėl esminio sutarties pažeidimo sutartį nutraukti vienašališkai ir mes tik tada sužinojome, kad lyg ir yra esminis sutarties pažeidimas, apie kurį iki šiol nesame informuoti“, – teigė „E energijos“ vadovas.

Pagrindas – per didelės kainos?

Konkrečiai neįvardiję, kokius „grubius pažeidimus“ atliko šilumos tiekėjas, savivaldybės atstovai piktinosi esą bene didžiausiomis praėjusiais metais šildymo kainomis, kurias teko mokėti Ukmergės rajono gyventojams. „Dar pernai Ukmergės rajono gyventojai Lietuvoje mokėjo bene brangiausiai už šildymo paslaugas – beveik 30 ct/kWh su pridėtinės vertės mokesčiu (PVM). (...) Pritarus VKEKK, kaina buvo sumažinta vidutiniškai iki 19 ct/kWh be PVM. Prognozuojame, kad šilumos ūkį perdavus savivaldybės įmonei, šilumos kaina gyventojams bus tiekiama bent 10 proc. pigiau nei teikia privatus operatorius“, – prieš artėjančius kitų metų savivaldos rinkimus žadėjo meras.

Tuo tarpu „E Energijos“ vadovas tikino, esą bendrovė siūlo mažiausią kainą. „Lietuvoje įmonės pagal dydį išskaidytos į penkias šilumos tiekimo grupes, kad būtų galima palyginti, kuri pigiau tiekia, kuri brangiau. Mūsų dukterinė įmonė „Miesto energija“ yra trečioje grupėje. Iš trečios grupės įmonių, gaminančių šilumą naudojant gamtines dujas, kaina yra mažiausia. Mes tiekiame šilumą pigiausiai Lietuvoje“, – sakė V.Strioga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius