-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 10

Po bendrabučio langais – šokiruojantys vaizdai

V.Krėvės prospekte esančiame Kauno maisto pramonės mokyklos bendrabutyje gyvenančios merginos pastarąsias porą savaičių su nerimu žvilgčioja per langus.
Specialistai pataria: pamačius nuogybes demonstruojantį asmenį moterims reikia reaguoti kiek įmanoma ramiau.
Specialistai pataria: pamačius nuogybes demonstruojantį asmenį moterims reikia reaguoti kiek įmanoma ramiau. / „15 minučių“/Tomo Grigalevičiaus nuotr.

Atokų kiemą, kuris kaip ant delno atsiveria pažvelgus pro bendrabučio kambarių langus, pamėgo nenustatytos tapatybės iškrypėlis. Automobilyje „Audi A8“ sėdintis vyras greičiausiai yra ekshibicionistas. Pasak jį mačiusių merginų, vyras mašinoje sėdi pusnuogis ir demonstruoja savo lytinį organą. Abejoti tuo neleidžia nuotraukos – jas pro vieno kambario langą padarė čia gyvenanti Kauno maisto pramonės mokyklos moksleivė Evelina.

Devyniolikametė kreipėsi į „15min“ ir papasakojo, kad iškrypėlis po bendrabučio langais lankėsi du kartus: lapkričio pabaigoje ir pirmąją gruodžio savaitę. Jis esą buvo pastebėtas ir Šilainiuose.

„Pirmąkart šį vyrą automobilyje pamatėme lapkričio pabaigoje. Tą ketvirtadienį mokykloje buvo praktikos diena, todėl anksčiau grįžome į bendrabutį. Buvo gal 13 val., kai pažįstamos merginos, gyvenančios trečiajame aukšte, mus pakvietė į savo kambarį. Kai nuėjome, liepė pažiūrėti per langą į kiemą: o ten stovėjo „Audi A8“, kuriame sėdintis vyras masturbavosi. Šis vaizdas mane šokiravo, kai fotografavau net rankos drebėjo, – pasakojo 19-metė bendrabučio gyventoja. – Nuotraukas sugalvojome padaryti dėl to, kad norime, jog tas žmogus būtų nubaustas. Jis gąsdina ne tik mus. Netoli gyvena šeimų, kuriose auga mokyklinio amžiaus vaikų. Kaip jie jausis, kai eidami pro šalį pamatys tokius vaizdus?“.

„Pagal tarptautinę ligų klasifikaciją, ekshibicionizmas – seksualinio pasirinkimo sutrikimas. Demonstruodami lytinius organus ekshibicionistai siekia seksualinio pasitenkinimo. Jiems tai vienintelis būdas pasiekti pasitenkinimą. Ekshibicionistai dažniausiai būna vyrai. Moterims šis sutrikimas pasireiškia „nekaltai“: jį turinčios dailiosios lyties atstovės mėgsta dėvėti itin atvirus rūbus“, – pasakojo V.Šapurovas.

Evelina pasakojo, kad su ekshibicionistu susiduria ne pirmą kartą. Prieš keletą metų jai teko sutikti panašių polinkių turintį asmenį netoli nuo bendrabučio esančiame stadione.

Tiek Evelina, tiek jos draugės prisipažino kol kas apie pastebėtą vyrą niekam, išskyrus „15min“, nepranešusios. Tai patvirtino ir mokyklos direktorius Alvydas Pranas Grevas. „Apie tokias bėdas nieko negirdėjau, nors paprastai mergaitės man viską pasako. Prieš kokius 5 metus ekshibicionistas buvo pamėgęs netoli esantį apleistą stadioną. Tačiau mes greitai sureagavome, kreipėmės į policiją, pareigūnai, atrodo, sulaikė įtariamąjį. Mergaitėms patarėme neiti per šią vietą ir daugiau panašių problemų nebuvo“, – tikino A.P.Grevas.

Gresia baudžiamoji atsakomybė

Dainavos policijos komisariato viršininkas Egidijus Kriaučionis tvirtino, kad duomenys apie pastebėtus ekshibicionistus policiją pasiekia retai. „Oficialių pranešimų, pareiškimų nesame gavę. Bet tai nereiškia, kad tokių atvejų nėra. Tikriausiai žmonės nesikreipia į mus, nes nenori turėti reikalų su policija. Tiesiog vengia vietų, kuriose sutiko ekshibicionistus“, – mano pareigūnas. Pasak jo, viešas lytinių organų demonstravimas traktuojamas kaip viešosios tvarkos pažeidimas, todėl kreiptis į policiją visgi vertėtų. „Už viešoje vietoje netinkamą elgesį gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas“, – teigė pareigūnas.

Visiškai pasveikti neįmanoma

Gydytojas psichoterapeutas-seksopatologas Viktoras Šapurovas pabrėžė, kad ekshibicionizmas – liga. Nors šis sutrikimas būdingas tiek vyrams, tiek moterims, tačiau pastarosioms liguistos formos nepasireiškia. „Pagal tarptautinę ligų klasifikaciją, ekshibicionizmas – seksualinio pasirinkimo sutrikimas. Demonstruodami lytinius organus ekshibicionistai siekia seksualinio pasitenkinimo. Jiems tai vienintelis būdas pasiekti pasitenkinimą. Ekshibicionistai dažniausiai būna vyrai. Moterims šis sutrikimas pasireiškia „nekaltai“: jį turinčios dailiosios lyties atstovės mėgsta dėvėti itin atvirus rūbus“, – pasakojo V.Šapurovas.

Pasak psichoterapeuto-seksologo, šis sutrikimas visiškai neišgydomas. „Neteko girdėti, kad ekshibicionistai pasveiktų. Šį sutrikimą turintį žmogų galima paveikti tik per baimę. Pavyzdžiui, padaryti, kad jis bijotų viešai demonstruoti lyties organus. Iš tiesų ekshibicionizmas – žmogaus nelaimė, kurios pradžia paprastai glūdi paauglystėje“, – sakė V.Šapurovas.

99 proc. ekshibicionistų yra nepavojingi, jie siekia tik sukelti moters išgąstį – tada jie pasitenkina. Todėl geriausia, ką moterys tokiu atveju gali padaryti – reaguoti abejingai. „Moters išgąstis, nuostaba, akivaizdus pasišlykštėjimas ar sutrikimas demonstruotojui teikia seksualinį pasitenkinimą. Gali būti, jog ekshibicionistams nesulaukiant reakcijos, kurios tikisi, jų išpuolių sumažės“, – pastebėjo specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius