Tiesiogiai
VALINSKAS ŽINO: prezidento rinkimų naktis tiesiogiai
2013 07 24

Po kontrolierių reidų atliekų rūšiavimas Dzūkijoje auga kaip ant mielių

Po to, kai Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) specialistai individualių namų gyventojams nemokamai išdalino konteinerius atliekų rūšiavimui, o tikrintojai griebėsi sankcijų prieš to nedarančius dzūkus, atliekų rūšiavimas Alytaus regione per pirmąjį šių metų pusmetį, lyginant su pereitais metais, auga kaip ant mielių.
Šiukšlių konteineriai
Šiukšlių konteineriai / Vilmos Danauskienės nuotr.

Per pirmąjį šių metų pusmetį Alytaus regione surinkta 2,2 tūkst. tonų arba 8 proc. mišrių komunalinių atliekų mažiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį.

Per pusmetį iš konteinerių prie individualių namų surinkta daugiau kaip 491 tonų pakuočių atliekų, iš kurių daugiau kaip 306 tonos buvo perdirbta ar kitaip panaudota.

„Liaudyje plačiai žinomas meduolio ir botago principas pasiteisina ir pratinant žmones geriau tvarkyti atliekas: sudarius palankesnes sąlygas rūšiuoti ir sugriežtinus reikalavimus už netinkamą rūšiavimą, gautas visiems naudingas rezultatas“, – sako ARATC vadovas Algirdas Reipas.

ARATC tvarko atliekas Alytaus miesto, Alytaus rajono, Prienų, Lazdijų, Varėnos, Birštono ir Druskininkų savivaldybių teritorijose.

Labiausiai, pasak A.Reipo, surinktų atliekų kiekis sumažėjo Varėnos rajono savivaldybėje: šiemet čia surinkta 16 proc. atliekų mažiau nei pernai.

Lazdijų rajono savivaldybėje šiemet surinktų atliekų kiekis sumažėjo 11, Alytaus rajono – 10, Prienų rajono – 9, o Alytaus miesto, Birštono ir Druskininkų savivaldybėse – 5 procentais.

Lazdijų rajono savivaldybėje šiemet surinktų atliekų kiekis sumažėjo 11, Alytaus rajono – 10, Prienų rajono – 9, o Alytaus miesto, Birštono ir Druskininkų savivaldybėse – 5 procentais.

„Mūsų prognozė, kad galėdami paprastai ir lengvai tvarkyti namuose susidarančias atliekas žmonės jas rūšiuos atsakingiau ir mažiau atliekų pateks į sąvartyną, pasitvirtino. Individualių namų gyventojams išdalinus atskirus konteinerius pakuočių atliekoms, pirmieji rezultatai tikrai pateisino turėtus lūkesčius“, – teigia ARATC direktorius.

Nuo praėjusių metų pabaigos iki šių metų pavasario visų septynių Alytaus regiono savivaldybių individualių namų gyventojams pirmiesiems šalyje buvo išdalinta beveik 29 tūkst. plastikui, popieriui ir metalui skirtų vadinamųjų mėlynųjų konteinerių. Aplinkos ministerijai skyrus lėšų pagal Gaminių ar pakuotės atliekų tvarkymo programą, konteineriai žmonėms buvo išdalinti nemokamai.

Šių metų pavasarį ARATC įsteigė Kontrolės padalinį, kurio specialistai nuolat tikrina mišrių komunalinių atliekų konteinerius ir aptikę juose netinkamas atliekas – medžių lapus, žolę, baldus, statybų laužą ar pan. – klijuoja ant konteinerių pranešimus apie netinkamą atliekų turinį ir gresiančias nuobaudas.

„Realios nuobaudos už netinkamą atliekų rūšiavimą bus skiriamos, tik nustačius pakartotinius pažeidimus. Kol kas tokių neužfiksuota: gyventojai reaguoja į kontrolierių perspėjimus”, – tikina A. Reipas.

ARATC direktorius neslepia, kad gyventojams pradėjus aktyviau rūšiuoti atliekas ir sumažėjus mišrių atliekų kiekiui, pastebėta, jog reikia tobulinti atliekų išvežimo grafikus.

Šiuo metu mišrių atliekų konteineriai išvežami inividualių namų gyventojams du kartus per mėnesį, mėlynieji – vos kartą.

“Pastebėjome, kad to tikrai nepakanka, mat rūšiuotų atliekų konteineriai prisipildo greičiau, o du kartus išvežami mišrių atliekų konteineriai neretai stovi pustuščiai. Jau artimiausioje ateityje šią tvarką keisime ir apie ją informuosime gyventojus”, – sako A.Reipas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius