Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 20

Po KT išaiškinimo dėl pensijų mažinimo socdemai ragina premjerą atsistatydinti

Konstituciniam Teismui (KT) antradienį paskelbus, kad pagal Konstituciją vieniems pensininkams pensijos negali būti mažinamos labiau nei kitiems, opozicijoje esantys Seimo socialdemokratai paragino premjerą Andrių Kubilių atsistatydinti.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

LSDP frakcijos Seime vertinimu, Vyriausybės sprendimu dirbantiems pensininkams pensijas sumažinus papildomai buvo pažeista valstybės Konstitucija.

„Socialdemokratai mano, kad ši Vyriausybės klaida yra nedovanotina, juk nukentėjo didelė dalis sąžiningai pajamas gavusių Lietuvos pensininkų. Premjeras turėtų jausti atsakomybę prieš visuomenę ir atsistatydinti“, – teigė LSDP frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius.

Anot KT, priimant sprendimus dėl pensijų ir kitų socialinių išmokų mažinimo turėjo būti laikomasi proporcingumo principo.

Konstitucinis Teismas išaiškino, kad valstybėje esant itin sunkiai ekonominei ir finansinei padėčiai laikinas pensijų mažinimas turi atitikti konstitucinį proporcingumo principą – pensijos turi būti mažinamos taip, kad nebūtų pažeistos jų dydžių proporcijos, o pensija, kuri užtikrina tik minimalius žmogaus poreikius ir minimalias jo orumą atitinkančias gyvenimo sąlygas, apskritai negali būti mažinama.

Be to, KT išaiškino, kad dirbantiems pensininkams senatvės ar invalidumo pensija negali būti sumažinta daugiau nei nedirbantiems.

Premjeras A.Kubilius savo ruožtu antradienį pareiškė, kad rekomendacijos dėl galimų įstatymų pakeitimų įgyvendinant KT išaiškinimą bus pateiktos artimiausiu metu.

Pasak Vyriausybės vadovo, KT nutarimą išanalizuos teisininkai ir finansų ekspertai.

„Artimiausiu metu mes pateiksime savo rekomendacijas, kaipreikėtų, atsižvelgiant į KT sprendimus, keisti galiojančius įstatymus. Bet noriu pabrėžti, kad esminį principą, jog tokios krizės metu tenka mažinti ir pensijas, ir kitas socialines išmokas, KT labai aiškiai pagrindė“, – žurnalistams sakė A.Kubilius.

Pasak jo, kalbant apie teisėtus lūkesčius vienas iš svarbiausių yra stabili valiuta. „Neatsargūs žingsniai vėl neribotai didinant išlaidas gali pažeisti vieną iš pagrindinių teisėtų lūkesčių – stabilios valiutos ir stabilios finansų sistemos. O kitus dalykus turime svarstyti, bet svarstyti taip, kad bendras finansinis taupymo paketas liktų nepakitęs“, – sakė A.Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius