-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 21 /22:27

Po Naujųjų už menkiausią kiekį marihuanos – baudžiamoji atsakomybė ir milžiniškos baudos

Nuo sausio įsigaliojus Administracinių nusižengimų kodeksui (ANK), žmonėms, pas kuriuos bus rastas kad ir labai nedidelis kiekis kanapių ar kitų narkotikų, grės tik baudžiamoji atsakomybė – bausti pagal ANK nebebus galima. Nors Vakarai į lengvuosius narkotikus žiūri vis liberaliau, Lietuvoje kartu su baudžiamąja atsakomybe numatytų baudų dydis nuo šimtų eurų greičiausiai šoks iki tūkstančių eurų.
Balandžio 20-ąją švenčiama tarptautinė Kanapės diena
Balandžio 20-ąją švenčiama tarptautinė Kanapės diena / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nuo sausio 1-osios įsigalios ANK, kuris pakeis nuo seno galiojantį Administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK).

Iki dabar žmonės, pagauti laikantys ar įgyjantys nedidelius kiekius narkotinių medžiagų, gali būti baudžiami taikant tiek ATPK, tiek Baudžiamąjį kodeksą (BK), kuris praktikoje būdavo pasitelkiamas, kai būdavo nutveriami perkantys ar laikantys nedidelius narkotikų kiekius.

Su suktinėmis burnose pagauti žmonės atsiperka ATPK numatytomis baudomis. Tiesa, už tai numatytas ir administracinis areštas.

Tačiau po Naujųjų visi be išimties bus baudžiami pagal BK.

Cnbc.com nuotr./Marihuanos suktinė
Cnbc.com nuotr./Marihuanos suktinė

ATPK numatytos baudos – neįspūdingos

ATPK už neteisėtą narkotinių ar psichotropinių medžiagų įgijimą ar laikymą nedideliais kiekiais nenustačius tikslo jas parduoti, numato baudą iki 280 eurų su narkotikų konfiskavimu arba administracinį areštą iki trisdešimties parų.

Pagal ATPK, visi savanoriškai atidavę turimus narkotikus ar atėję dėl jų tikrintis į gydymo įstaigas atleidžiami nuo administracinės atsakomybės.

Vengiantys tikrintis nuo narkotikų ar sulaikyti darantys administracinės teisės pažeidimą apsvaigę, pagal ATPK baudžiami bauda iki 144 eurų.

Už su nedideliais narkotinių medžiagų kiekiais be tikslo platinti pagautus 14-16 metų jaunuolius atsako tėvai arba globėjai. Numatyta bauda – iki 144 eurų.

Pagal ATPK, visi savanoriškai atidavę turimus narkotikus ar atėję dėl jų tikrintis į gydymo įstaigas atleidžiami nuo administracinės atsakomybės.

Grės net laisvės atėmimas iki 2 metų

ANK šio straipsnio nebeliks. Šiam kodekse numatyta tik bausmė už narkotikų ar psichotropinių medžiagų vartojimą be gydytojo paskyrimo, todėl visi pagautieji su suktinėmis turės atsakyti pagal BK.

O BK rašoma, kad tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė narkotines ar psichotropines medžiagas neturėdamas tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų, šioje straipsnio dalyje apie narkotikų kiekius nekalbama.

Baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Kita BK straipsnis dalis pasisako apie šiuos veiksmus, turint nedidelį kiekį narkotinių medžiagų. Už juos teismas gali skirti viešuosius darbus, laisvės apribojimą, baudą arba areštą.

BK taip pat numato galimybę atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės tuos, kurie savanoriškai atiduoda turimus narkotikus arba dėl jų kreipiasi į medicinos įstaigas.

BK nustato tik baudų „lubas“, kurios – milžiniškos

BK straipsniuose nėra nurodytos konkrečios už nusikalstamas veikas numatytos baudos. Jų dydžius, atsižvelgdamas į šiokias tokias kodekse nustatytas lubas, konkrečiu atveju nustato teismas.

Pagal BK, minimali bauda yra vieno MGL dydžio, kuris sudaro 38 eurus.

Už baudžiamąjį nusižengimą numatyta iki 5,7 tūkst. eurų bauda. Už nesunkų nusikaltimą – iki 19 tūkst. eurų bauda, už apysunkį – iki 38 tūkst. eurų bauda.

Už 1,28 gramo hašišo atsisiuntimą buvo skirta 3,8 tūkst. eurų bauda.

Vienas iš pavyzdžių, kaip teismai skiria baudas už nedidelius kiekius kvaišalų – vaikų SOS kaime savanoriaujančios Marios Del Mar Castano Domene istorija, kuriai už 1,28 gramo hašišo atsisiuntimą buvo skirta 3,8 tūkst. eurų bauda.

Tad gali būti, kad anksčiau ne tokias įspūdingas baudas už kanapės suktinę mokėję žmonės turės plačiau atverti pinigines.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas, konservatorius Stasys Šedbaras 15min sakė, kad teismas, būdamas protingas, pagal nusikaltimo sunkumą sprendžia, kokią baudą skirti.

„Pagal asmens teistumą, baustumą, jo gyvenimo būdą, galimybę pasitaisyti tiesiog individualizuoja baudos dydį. Tai palikta spręsti teismui, nustatant tam tikrus rėmus“, – sakė jis.

ANK neliko administracinio arešto

Naujasis ANK buvo priimtas 2015 metų birželio pabaigoje.

Naująją dokumento redakciją Seimo posėdyje pristatęs S.Šedbaras 15min teigė neprisimenantis visų detalių, tačiau pabrėžė, kad esminis principas, kurio laikytasi kuriant naują ANK, buvo tas, kad jeigu už nusikalstamą veiką ATPK kaip sankcija buvo numatytas administracinis areštas, ir jeigu buvo manoma, kad už ją ir toliau turi būti taikomas kažkoks laisvės ribojimas, šios veikos paliktos tik BK.

„ANK nebeliko jokio laisvės ribojimo“, – teigė jis.

ATPK viena iš numatytų sankcijų už narkotikų laikymą bei įgijimą – administracinis areštas iki 30 parų, todėl atsakomybė už tai palikta BK.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stasys Šedbaras
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stasys Šedbaras

„Tai reiškia, kad automatiškai, be jokių kitų argumentų tai eina į kriminalinę sritį“, – teigė S.Šedbaras.

Seimo narys 15min pabrėžė, kad ANK negali likti asmens laisvės ribojimo, nes tokia Europos Žmogaus Teisių Teismo praktika.

„Negali tokio pobūdžio kodekse būti laisvės ribojimo, kitaip Strasbūro teismas jį traktuos tokiu pačiu Baudžiamuoju kodeksu ir tada galioja Baudžiamojo proceso kodekso normos, – teigė jis. – Galime džiaugtis, kad niekas dėl administracinio arešto per tiek metų į Strasbūro teismą nesikreipė. Lietuvos valstybė būtų labai lengvai pralaimėjusi.“

A.Armonaitė siūlo keisti ANK

Socialiniame tinkle „Facebook“ kilus triukšmui dėl to, kad kiekvienas jaunuolis, nutvertas su suktine, po Naujųjų turės labai rimtų problemų, Liberalų sąjūdžio atstovė Aušrinė Armonaitė pateikė pataisas šią neteisybę ištaisyti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Esu tikra, kad praėjusios kadencijos Seimo nariai, kurie balsavo dėl naujojo ANK, į šias nuostatas pažiūrėjo labai formaliai. Pavyzdžiui, yra kolizija tarp ATPK ir BK? Panaikinkime ją! Ir niekas galbūt net nesusimąstė, kad ant teisėsaugos ir ant nedidelius kiekius (iki 5 g), pavyzdžiui, kanapių su savimi turinčių piliečių pečių užkraunamas BK“, – „Facebook“ rašė ji.

Seimo narė pripažino, kad iki sausio 1 dienos jau nieko pakeisti nebeįmanoma.

Politikė užregistravo ANK pataisas, kurias priėmus už narkotinių medžiagų turėjimą ar įgijimą nedideliais kiekiais be tikslo parduoti būtų galima bausti 60-300 eurų bauda, o tas pats veiksmas pakartotinai būtų baudžiamas 300-460 eurų bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius