-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 18

Po patriotizmo pliūpsnio Kaune – rasizmu dvelkiantis išpuolis

Švenčiant Lietuvos valstybės atkūrimo dieną Kaune pakilią nuotaiką užgožė tos pačios dienus pavakarę įvykęs tamsaus gymio vaikino iš Pakistano užpuolimas. Kadangi į lėktuvą skubėdamas užsienietis parašyti pareiškimo policijai nespėjo, jį užpuolę neformaliai jaunimo subkultūrai priklausantys du vilniečiai griežtesnės atsakomybės veikiausiai išvengs.
LTJS pirmininkas J.Panka buvo gavęs informacijos, jog „Anti-Fa“ nariai planavo provokacijomis sutrikdyti Kauno centre vykusias eitynes. Spėjama, jog agresyviai nusiteikusių skustagalvių planus sujaukė informacijos apie juos gavę policijos pareigūnai.
LTJS pirmininkas J.Panka buvo gavęs informacijos, kad „Anti-Fa“ nariai planavo provokacijomis sutrikdyti Kauno centre vykusias eitynes. Spėjama, jog agresyviai nusiteikusių skustagalvių planus sujaukė informacijos apie juos gavę policijos pareigūnai. / A.Koroliovo/15min.lt nuotr.

Pakistanietis buvo užpultas netoli Vytauto prospekto ir Griunvaldo gatvės sankryžos. Šaligatviu einantį tamsaus gymio užsienietį pastebėję du skustagalviai užkabino ir, konfliktui įsisiūbavus, apstumdė. Pranešimą apie įvykį gavę policijos patruliai skubiai atvyko į užpuolimo vietą ir sulaikė abu agresyviai nusiteikusius jaunuolius. Į Centro policijos komisariatą su jais atvežtas užsienietis policininkams pareiškė skubantis į autobusą, važiuojantį į Vilnių, o iš ten ketinantis skristi į Prancūziją.

Pakistano pilietis pareigūnų paprašė jam iškviesti taksi ir išskubėjo į autobusų stotį. Kadangi nukentėjęs užsienietis dėl laiko stokos atsisakė dėl užpuolimo policijai rašyti pareiškimą, pareigūnai sulaikytiesiems iškėlė administracines bylas dėl chuliganizmo.

„Duomenų dėl to neturime, – paklaustas, ar patruliai neužfiksavo išpuolio dėl kitos tautybės ar rasės požymių, tikino Kauno centro policijos komisariato viršininkas Gintautas Dirmeikis. – Pareigūnai, atvažiavę į įvykio vietą, kai vyko apsistumdymas, girdėjo tų piliečių keiksmus. Patruliai surašė tarnybinius pranešimus, o jų pagrindu sulaikytiesiems mes iškėlėme administracines bylas dėl chuliganizmo.“

Vienas iš užpuolikų policijai žinomas

Kaune viešėjusį Pakistano pilietį išlydėdami į oro uostą, policijos pareigūnai užsirašė jo duomenis.  G.Dirmeikio teigimu, nagrinėdami administracinę bylą tyrėjai bandys apklausti Kauno centre užpultą užsienietį. „Nagrinėjant bylą, viską dar tikslinsimės ir išsiaiškinsime. Tada ir matysime, kokia situacija“, – tikimybės, kad palyginti švelnūs įtarimai gali būti perkvalifikuoti į rimtesnius, neatmetė G.Dirmeikis.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas už smulkų chuliganizmą numato baudą nuo 100 iki 300 Lt arba areštą iki 30 parų. Tuo tarpu Baudžiamajame kodekse numatyta, kad diskriminavimas dėl tautybės ar rasės gali būti baudžiamas viešaisiais darbais, bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Vienas iš sulaikytųjų į policijos akiratį buvo patekęs ir anksčiau. Jaunuoliui buvo iškeltos dvi bylos dėl viešosios tvarkos pažeidimo bei kūno sužalojimo. Pasak policijos, vienas iš pakistanietį užpuolusių jaunuolių buvo įkaušęs.

Neigia sąsajas su eitynėmis

Kadangi prieš pat išpuolį Kauno centre vyko masinės patriotiškai nusiteikusio jaunimo eitynės, buvo manoma, kad užpulti užsienietį galėjo kuris nors jų dalyvis.

„Tie žmonės, kurie buvo sulaikyti, mūsų organizacijai nepriklauso. Taip pat galiu patikinti, kad jie mūsų organizuotose eitynėse nedalyvavo“, – kelią bet kokioms spekuliacijoms užkirto eiseną rengusios Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos (LTJS) pirmininkas Julius Panka.

„15min“ šaltinių teigimu, pakistanietį užpuolę vilniečiai priklauso neformalaus skustagalvių judėjimo atšakai „Anti-Fa“. Su ultraradikalių dešiniųjų pažiūrų atstovais kovojantys ir smurto nevengiantys „Anti-Fa“ nariai garsėja radikalumu. Pasak šių jaunimo subkultūrų niuansus išmanančių žmonių, šios judėjimo atšakos atstovai net ir patriotizmą aukštinančių organizacijų veiksmuose regi fašizmo apraiškų, o tai dažnai sukelia smurto protrūkių. Lietuvoje judėjimas „Anti-Fa“ kol kas neturi daug sekėjų. Daugelis jų yra futbolo, mažesnė dalis – krepšinio klubų sirgaliai, tarpusavyje vieni kitus vadinantys hoolsais. Spėjama, kad užsienietį užpuolę vilniečiai į Kauną buvo atvykę pasiklausyti netoli incidento vietos esančiame klube vykusio koncerto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius