-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 18

Po rezonansinio 13-metės nužudymo – pagrūmojimai žurnalistams

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba įspėjo daugelį žiniasklaidos priemonių dėl šiurkščių įstatymo pažeidimų viešinant nepilnamečių duomenis, o vienam Alytaus leidiniui grasinama ir rimtesnėmis sankcijomis.
Zita Zamžickienė
Zita Zamžickienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Vakar dar džiaugėmės, kad jokių duomenų nėra, o šiandien pasipylė...“, – antradienį pavakarę atsiduso Žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė, su 15min.lt kalbėdama apie rezonansinės sekmadienio žmogžudystės nušvietimą žiniasklaidoje.

Z.Zamžickienė sakė, jog antradienį masiškai pradėti viešinti tiek su nužudyta 13-mete, tiek su šiuo nužudymu įtariamu 14-mečiu susiję duomenys, kurie pagal įstatymą yra neskelbtini.

Viešai draudžiama ne tik rodyti šios tragedijos dalyvių veidus, skelbti vardus ar pavardes, bet skleisti bet kokią kitą konkrečią informaciją, kuri leistų identifikuoti paauglius.

„Mokykla, vardas, kur gyvena“, – pažeidimus vardijo Z.Zamžickienė.

Inspektorė 15min.lt sakė, jog ką tik išsiuntė žiniasklaidos priemonėms mažiausiai 10 raštų su įspėjimais ištrinti viešinamus neleistinus duomenis bei nekartoti šio pažeidimo.

Interneto žiniasklaidos priemonių atstovai taip pat prašomi panaikinti lankytojų komentarus, kuriuose atskleidžiama neskelbtina informacija.

„Su visais žurnalistais tikimės susitarti gražiuoju, tik su „Alytaus naujienomis“ bus atskira kalba“, – sakė Z.Zamžickienė.

Ji minėjo, jog antradienį patys Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos darbuotojai pastebėjo, jog Alytaus leidinio interneto svetainėje patalpinta nužudytosios nuotrauka, be to, skelbiamas jos vardas ir pavardė, minimas ir įtariamojo žudiko vardas bei pirmoji pavardės raidė. „Ten labai baisu...“, – dar pridūrė 15min.lt pašnekovė.

Z.Zamžickienė taip pat sakė, jog su inspekcija jau susisiekė Alytaus prokuratūra, jos atstovai žadėjo pateikti papildomos medžiagos apie „Alytaus naujienų“ pažeidimus.

Kilus triukšmui, pavakarę visa neleistina informacija iš „Alytaus naujienų“ svetainės internete buvo išimta. Tačiau antradienį pasirodžiusiame šio laikraščio popieriniame variante pirmajame puslapyje buvo visa minėta draudžiama viešinti informacija: nuotrauka ir asmens duomenys. 

Inspektorė žurnalistams, norintiems aprašinėti rezonansines nepilnamečių nelaimes minint vardus, patarė pakeisti tikruosius vardus išgalvotais.

„Gyvename teisinėje valstybėje ir įstatymai turi galioti visiems“, – apibendrino inspektorė Z.Zamžickienė.

Atsakomybė už straipsnio komentaruose skeidžiamą informaciją, kaip žinoma, tenka tų komentarų autoriams. Tačiau, pasak Z.Zamžickienės, tokiomis aplinkybėmis, kaip po šio rezonansinio nužudymo, svarbiau ne nustatyti ir nubausti už pažeidimą komentatorius, bet pasiekti, kad netinkamas komentaras būtų kuo greičiau pašalintas.

Pažeidimų, kai žurnalistai ar jų publikacijas komentuojantys internautai pažeidžia įstatymą, viešindami duomenis apie nepilnamečius, pasitaiko po beveik kiekvienos rezonansinės istorijos.

„Tačiau šis atvejis, pripažinkime, išskirtinis. Labai baisus, labai žiaurus“, – sakė Z.Zamžickienė, pripažinusi, jog išskirtinės istorijos sukelia ir itin audringas diskusijas viešojeje erdvėje, kurių įkarštyje neretai pamirštama laikytis įstatymų.

Griežtai reglamentuoja įstatymas

15min.lt primena, jog Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo (redakcija aktuali nuo 2010-03-01) 6 straipsnis reglamentuoja draudimą skleisti neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi darančią viešąją informaciją, susijusią su asmens duomenų paskelbimu: „Visuomenės informavimo priemonėse draudžiama skleisti neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi darančią informaciją, susijusią su asmens duomenimis: 

1) kai siejant su nusikalstama veika ar kitais teisės pažeidimais skelbiami nuo teisėsaugos institucijų ar teismo nesislapstančio įtariamojo padarius nusikalstamą veiką, kaltinamojo, nuteistojo ar nuo nusikalstamos veikos arba kitų teisės pažeidimų nukentėjusio nepilnamečio (aukos) asmens duomenys, pagal kuriuos galima nustatyti jo asmens tapatybę; 

2) kai skelbiami save sužalojusio ar mėginusio tai padaryti, nusižudžiusio ar mėginusio nusižudyti nepilnamečio asmens duomenys, pagal kuriuos galima nustatyti jo asmens tapatybę; 

3) kuria, pateikiant duomenis apie nepilnametį, žeminamas jo orumas ir (ar) pažeidžiami jo interesai; 

4) kai piktnaudžiaujant nepilnamečių pasitikėjimu ir nepatyrimu, neigiamų socialinių reiškinių kontekste pateikiamos nepilnamečių nuomonės ir vertinimai; 

5) kai neigiamų socialinių reiškinių kontekste pateikiamos nepilnamečių nuotraukos ar filmuota medžiaga apie juos, jei pagal tai galima nustatyti jo asmens tapatybę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius