-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 01 /16:38

Po šešerių metų pertraukos Seimas vėl bando uždrausti smurtą prieš vaikus

Ketvirtadienį Seimas ėmėsi taisyti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą ir uždrausti smurtą prieš vaikus. Beveik identiškos įstatymo pataisos parlamente buvo svarstomos prieš šešerius metus, tačiau tuomet Seimo nariai nutarė, kad skriausti vaikus drausti negalima. Dabar įstatymo pataisoms po pateikimo pritarta vienbalsiai.
Vaikas
Vaikas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prieš šešerius metus už įstatymo pataisas balsavo tik 47 parlamentarai, prieš buvo 8, susilaikė 50 Seimo nariai.

Tuomet atsirado parlamentarų, kurie fizines bausmes vadino kultūriniu paveldu, piktinosi, kad parlamentas kišasi į vaikų auklėjimą, džiaugėsi patys vaikystėje gavę beržinės košės.

Po to panašios pataisos buvo pateiktos Seimui 2013-aisiais registruojant visiškai naują Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą, kuriame yra apibrėžtas ir draudimas smurtauti prieš vaikus. Tačiau šis įstatymas užstrigo jį svarstant Seimo Socialinių reikalų komitete.

Aš manau, kad praėjome tą etapą ir galime drąsiai pasakyti, jog galime vaikus auginti ir užauginti nuostabius, kūrybingus, laisvus žmones jų nemušdami, – sakė M.Majauskas.

Dabar Seime naujai suburtos Savižudybių prevencijos komisijos pirmininkas Mykolas Majauskas su kolege „valstiečių“ frakcijos atstove Dovile Šakaliene vėl registravo pataisas, kuriomis būtų uždraustas bet koks smurtas prieš vaikus.

Pasak jo, šis įstatymas turėtų tapti pradžia visuomenės požiūriui į vaikų auginimą keistis. M.Majauskas apgailestavo tik todėl, kad draudimas smurtauti prieš vaikus nebuvo uždrausta iki šiol.

„Aš žinau anksčiau vykusias diskusijas, kai sakydavo gerbiami kolegos, kad mane mušė ir, žiūrėk, aš esu Seimo narys, gal ir visai neblogas išėjau. Bet aš manau, kad praėjome tą etapą ir galime drąsiai pasakyti, jog galime vaikus auginti ir užauginti nuostabius, kūrybingus, laisvus žmones jų nemušdami“, – kalbėjo M.Majauskas.

Jis sulaukė parlamentarų palaikymo. Nė vienas Seimo narys nepasisakė prieš pataisas ir nė vienas Seimo narys posėdžių salėje nebeprabilo apie mušimą kaip apie kultūrinį paveldą.

Tik keli valstiečiai-žalieji Robertas Šarknickas ir Rima Baškienė teiravosi, ar nevertėtų labiau mokyti vaikų apie jų teises, o tėvams aiškinti, kaip auklėti ir prižiūrėti vaikus, nes kai kurie tėvai tiesiog neranda kitų auklėjimo priemonių, neturi socialinių įgūdžių.

„Pritariu tikrai pozicijai, bet jūs viena iš smurto formų įvardinote nepriežiūrą ir nepakankamą socialinių poreikių tenkinimą. Iš tikrųjų čia yra labai jautru,nes nepakankamas socialinių poreikių tenkinimas gali būti ir tada, kada tėvai negeba to daryti ir mums reikėtų rūpintis juos išugdyti, išmokyti, bet mes tai įvardinsime kaip vieną iš smurto formų. Ar nemanote, kad čia turėtų būti dar diskutuojama dėl šių sąvokų?“ – klausė R.Baškienė.

„Atsiprašau, būsiu griežtas, bet atsakysiu, kad ne. Aš manau, kad mes neturėtume taikytis prie to, kokia yra realybė, kuri mūsų netenkina. Mes turime stengtis keisti tą realybę. taikyti pozityvios tėvystės įgūdžius, įtraukti tėvus į švietimo programas ir padėti jiems būti geresniais tėvais, o ne stengtis pritaikyti įstatymus prie tos kartais liūdnos situacijos, su kuria susiduriame“, – teigė M.Majauskas.

M.Majauskas tikino, kad smurtą prieš vaikus kaimynės Latvija ir Estija seniai yra uždraudusios, o Lietuva įstatymiškai šią problemą imsis spręsti net vėliau nei Paragvajus, Peru, Nikaragva.

Kas būtų draudžiama?

Pataisose numatyta uždrausti visų formų smurtą prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes.

Smurtu prieš vaiką pataisose apibrėžiamas ne tik fizinis, emocinis, seksualinis smurtas, bet ir vaiko nepriežiūra.

Fiziniu smurtas įstatyme apibrėžtas kaip kito asmens tyčiniai, pavojingi, neteisėti, atliekami prieš vaiko valią veiksmai nukreipti į vaiko kūną ir galintys sukelti vaikui skausmą, žalą jo sveikatai, raidai, suvaržyti laisvę, sukelti bejėgiškumo būklę bei žeminti jo orumą.

Emocinis smurtas – kito asmens nuolatinė neigiama nuostata dėl vaiko, jo individualumo nepripažinimas, pozityvios socializacijos trikdymas, galintys sukelti žalą vaiko sveikatai, raidai bei žeminantys jo orumą.

Seksualinis smurtas – kito asmens veiksmai prieš vaiką, kuriais tas asmuo siekia patirti seksualinį pasitenkinimą arba gauti pelno iš seksualinių ar su jomis susijusių paslaugų ir galintys sukelti žalą vaiko sveikatai, raidai bei žeminantys jo orumą;

Nepriežiūra – kito asmens nuolatinis nepakankamas pagrindinių vaiko fizinių, emocinių, socialinių poreikių tenkinimas ar netenkinimas, keliantis grėsmę vaiko sveikatai, raidai ir / arba orumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius