Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2015 07 29 /16:55

Po turistės žūties lietuvių grupė užstrigo Kirgizijos kalnuose – dėl prastų oro sąlygų gelbėtojai nesirodo

Trečiadienio naktį Kirgizijoje Tian Šanio kalnuose įvyko tragedija. Per akmenų griūtį žuvo jauna moteris. Tai 15min.lt patvirtino draudimo bendrovės „PZU Lietuva“ atstovė spaudai Jovita Aukštuolytė-Minderienė. Dėl prastų oro sąlygų septynių lietuvių grupė vis dar yra kalnuose.
Dalis į kalnus išvykusios grupės. Vadovas V.Verbilis – pirmas kairėje
Dalis į kalnus išvykusios grupės. Vadovas V.Verbilis – pirmas kairėje / Facebook.com nuotr.

Pasak Jovitos Aukštuolytės-Minderienės, apie merginos žūtį bendrovė informaciją gavo šiąnakt apie 1 val. 30 min.

Šiuo metu labai blogos oro sąlygos – grupė sėdi ir laukia gelbėtojų. Jie nežino, kada juos nukels, nes toliau žygiuoti jie negali jokiu būdu.

„Toks įvykis įvykęs yra, gavome apie tai pranešimą, kad įvyko akmenų griūtis. Dabar vykdoma gelbėjimo ir palaikų nukėlimo operacija“, – 15min.lt sakė draudimo bendrovės atstovė.

15min.lt žiniomis, žuvo 1987 metais gimusi B.B.

Papildyta 16.54 val. Užsienio reikalų ministerija informavo, kad Kirgizijos Respublikos ekstremalių situacijų ministerija informavo, kad šiandien ryte į kalnus išėjo gelbėtojų komanda (lietuviai yra Kensay kanjone), jie vakare turėtų pasiekti vietą, kurioje yra lietuvių alpinistai. 

Artimieji apie nelaimę informuoti. Palaikų parvežimu ir, jei reikės, medicinos pagalba rūpinsis draudimo bendrovė. Ryšys kalnuose labai prastas.

URM teigia, kad bando susisiekti su visomis lietuvių grupėmis, dalyvaujančiomis kalnų turiadoje centrinio Tian Šanio kalnuose ir išsiaiškinti konsulinės pagalbos poreikį.

Papildyta 14.32 val. „PZU Lietuva“ išplatintame pranešime teigiama, kad viena grupės dalyvė yra nesunkiai sužeista. Visi kiti grupės dalyviai yra sveiki.

Į kalnus išėjo grupėmis

„PZU Lietuva“ kelionės draudimu yra apdraudusi 20 keliautojų į Kirgiziją grupę.

Šiuo metu nelaimės vietoje oro sąlygos yra labai prastos.

„Taip pat žinoma, kad šie asmenys į kalnus išėjo pasidaliję grupėmis. Informacijos apie grupių dydį ir sudėtį draudimo bendrovė neturi.
Šiuo metu nelaimės vietoje oro sąlygos yra labai prastos“, – teigiama pranešime.

Nelaimės ištiktai grupei pagalbą teikia „PZU Lietuva“ partnerė „Altas assistance“, bendradarbiaujanti su atitinkamomis Kirgizijos tarnybomis.

Šiuo metu jau yra parengtas sraigtasparnis su visa reikiama įranga ir specialistais – jie žino įvykio vietą ir dabar laukia bent kiek palankesnių oro sąlygų ir  galimybės išskristi į įvykio vietą.

„PZU Lietuva“ įsitikino, kad gelbėtojų pajėgų pakaks suteikti visą reikiamą pagalbą, kai tik gelbėtojai pasieks nelaimės ištiktą grupę.

Gelbėtojai užmezgė ryšį su grupės vadovu

Šiuo metu gelbėtojai ir draudimo bendrovė turi ryšį su grupės vadovu.

Tiesa, dėl oro sąlygų ryšys nebūna nuolatinis, tačiau šiuo metu jau turima pakankamai informacijos apie buvimo vietą ir grupės narių būklę. Grupės vadovas jau yra gavęs visą reikiamą informaciją, kokią pagalbą būtina suteikti sužeistai grupės narei iki atvyks gelbėtojai.

Grupės vadovas jau yra gavęs visą reikiamą informaciją, kokią pagalbą būtina suteikti sužeistai grupės narei iki atvyks gelbėtojai.

Kol kas nėra aišku, kada pasikeis orai ir kada gelbėjimo sraigtasparniai galės pakilti į orą. Kitų būdų greitai pasiekti kalnuose esančią grupę nėra.

Su draudimo bendrove susisiekė ir pagalbą pasiūlė Kirgizijos konsulato atstovai.

Draudimo bendrovė pasirūpins žuvusiosios palaikų pargabenimu į Lietuvą ir visa reikiama medicinine pagalba sužeistai Lietuvos turistei.

Papildyta 13.47 val. Su šia grupe keliavusios Laimos Juozapaitytės tėčiui Zigmui Juozapaičiui pavyko susisiekti su dukra.

„Kiti atsipirko smulkiais sužeidimais – dukrai per kojas praėjo akmenys, bet ji vaikšto, rimtai sužeistų nėra. Šiuo metu labai blogos oro sąlygos – grupė sėdi ir laukia gelbėtojų. Jie nežino, kada juos nukels, nes toliau žygiuoti jie negali jokiu būdu“, – 15min.lt sakė jis.

Pasak pašnekovo, per griūtį grupė neteko daug įrangos.

Papildyta 12.44 val. Vienos grupės dalyvės giminaitei pavyko susisiekti su Tian Šanio kalnuose esančiais lietuviais. Ji buvo patikinta, kad kitų grupės narių gyvybei pavojus negresia.

„Šiuo metu jie yra saugioje vietoje 3100 metrų aukštyje ir laukia dabar įrangos, kuri padėtų jiems nusileisti į apačią“, – 15min.lt sakė moteris.

15min.lt žiniomis, šią kelionę organizavo jaunųjų turistų ir keliautojų būrys „Vedlys“. Be vadovo, į kalnus vyko dar 7 žmonės. Į kelionę grupė išvyko liepos 14 dieną. Grupė į Lietuvą sugrįžti planavo rugpjūčio 2 dieną.

URM atsakymų negauna

Lietuvos ambasada Kazachstane ir generalinis konsulatas Almatoje kreipėsi į Kirgizijos užsienio reikalų ministeriją prašydami pateikti informaciją apie Lietuvos pilietės žūtį ir  jos aplinkybes, tačiau kol kas atsakymo negavo.  

Lietuvos generalinis konsulatas Almatoje informavo draudimo kompaniją „PZU Lietuva“, jog yra pasirengęs padėti suteikiant konsulinę pagalbą nukentėjusiems. Kompanijos teigimu, tokios pagalbos kol kas nereikia.

Saulius Vilius: griūtis galima nuspėti, bet tikrai ne visada

Patyręs alpinistas Saulius Vilius, 15min.lt paklaustas, kas galėjo lemti tragediją, sakė, jog kalnai – pavojinga vieta.

„Jeigu kažkas kabo virš galvos – kartais krenta. Kartais galima nuspėti, bet vis tiek visko nenuspėsi“, – sakė jis.

Ir daug kas nuo sėkmės, žinoma, priklauso. Tačiau visko sėkmei suversti nereikėtų.

S.Viliaus teigimu, griūtys vyksta du kartus per parą – kai saulė kyla, ir kai saulė leidžiasi.

„Tai galima nuspėti, bet tikrai ne visada. Buvę ir man tų griūčių – bėgi nuo jų, slepiesi. Vis tiek reikia praeiti pavojingas vietas, o kai kerti, daug kas priklauso nuo patirties, žinių ir apsisprendimo. Ir daug kas nuo sėkmės, žinoma, priklauso. Tačiau visko sėkmei suversti nereikėtų“, – pabrėžė alpinistas.

Sauliaus Viliaus nuotr./Saulius Vilius
Sauliaus Viliaus nuotr./Saulius Vilius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius