-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 26

Seimo pirmininkė: politikus reikėtų įpareigoti nurodyti narystę Komunistų partijoje

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako palaikanti iniciatyvą, kad politikai privalėtų rinkimų anketoje nurodyti buvusią narystę Komunistų partijoje, nes visuomenei ši informacija yra svarbi.

„Manyčiau, kad ir (Liberalų – BNS) frakcija, ir aš pati ketinu pritarti, manau, kad palaikymo (Rinkimų kodekso pataisa – BNS) sulauks. Jei savanoriškai, kaip matome, vis dėlto ta norma neveikia ir kažkokia informacija pasimiršta, o, atrodo, visuomenei būtent šis faktas yra pakankamai svarbus, kitas kelias būtų jau įpareigoti politikus, ir tuomet viskas būtų aiškiau“, – antradienį Seime žurnalistams sakė parlamento vadovė.

Komentuodama naujienų portalo „15min“ paskelbtą informaciją, kad šiuo metu Seime dirba 20 buvusių Sovietų Sąjungos Komunistų partijos narių, o anketose šį buvusį ryšį nurodė du iš jų, V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad šis pavyzdys tik dar kartą paliudija, jog „politikams geriau išviešinti tuos biografijos faktus, kurie gali būti svarbūs, nes anksčiau ar vėliau jie vis tiek paaiškėja“.

Portalo duomenimis, buvusių Komunistų partijos narių yra beveik visose Seimo frakcijose: penki Demokratų frakcijoje „Vardan Lietuvos“, po keturis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Valstiečių ir žaliųjų bei Socialdemokratų frakcijose, du – Liberalų sąjūdžio frakcijoje ir vienas Laisvės frakcijos gretose.

„15min“ Tyrimų skyrius tarp Lietuvos Ypatingajame archyve saugomų Sovietų Sąjungos Komunistų partijos ir Komjaunimo organizacijos dokumentų rado 12-os dabartinių parlamentarų asmens bylas.

Tai – konservatoriai Kęstutis Masiulis, Algis Strelčiūnas, demokratai Vilija Targamadzė, Algirdas Stončaitis, Zigmantas Balčytis, Laima Nagienė, „valstiečiai“ Antanas Vinkus, Dainius Kepenis, Rimantė Šalaševičiūtė, Algimantas Dumbrava, socialdemokratas Liudas Jonaitis, „laisvietis“ Artūras Žukauskas.

Konservatoriai Antanas Čepononis ir Kazys Starkevičius, socialdemokratai Rasa Budbergytė, Vidmantas Kanopa ir Algirdas Sysas, liberalai Jonas Varkalys ir Ričardas Juška, demokratas Algirdas Butkevičius patys pripažino žurnalistams, kad priklausė Komunistų partijai.

Šių metų balandį paaiškėjo, kad pildydamas kandidato anketą priklausymo Komunistų partijai nenurodė ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Seimas antradienį svarsto Rinkimų kodekso pataisą, kad rinkimuose dalyvaujantys kandidatai nurodytų buvusią narystę Sovietų Sąjungos komunistų partijoje ir Lietuvos komunistų partijoje, eitas pareigas jų struktūrose.

Pagal projektą, jeigu kandidatas tokias pareigas nurodytų, jo rinkimų plakate šis faktas būtų paskelbtas, o jeigu jis nuslėptų šią informaciją, Vyriausioji rinkimų komisija neregistruotų jo kandidatu arba pašalintų iš rinkimų.

Lietuvos komunistų partija įkurta 1918 metais, o Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, 1991 metais ji uždrausta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius