Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 03 15

Politinę aritmetiką pagyvintų apkaltos

Kiekvieną balsą priverstai skaičiuoti valdančiajai koalicijai gali padėti ne tik derybos dėl paramos su oponuojančiomis frakcijomis, bet ir kai kurie kiti procesai, pavyzdžiui, apkaltos procedūros Linui Karaliui ir Aleksandrui Sacharukui.
Riaušių metinės prie Seimo
Seime skaičiuojami įvairūs politinių jėgų pasiskirstymo scenarijai. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Premjeras Andrius Kubilius jau paragino Seimo nario mandato atsisakyti iki šiol valdančiųjų Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS – LKD) frakcijoje dirbusį Vidmantą Žiemelį. Pastarasis buvo išrinktas pagal šios partijos sąrašą, o dabar ruošiasi prisijungti prie opozicine pasiskelbusios Krikščionių partijos (KP) frakcijos. Šiai rokiruotei įvykus valdančiųjų gretose beliktų 70 parlamentarų – mažiau nei pusė 141 vietos Seime. Tiesa, Permainų koaliciją remti yra pasižadėję valstiečiai liaudininkai, turintys 3 atstovus parlamente. 

Dar vienas būdas pagausinti koalicijos gretas – sėkmingai suorganizuoti apkaltas dviem buvusiems Tautos prisikėlimo partijos nariams L.Karaliui ir A.Sacharukui, kurie vėliau perėjo į KP gretas. Seime šiuo metu renkami parašai dėl abiejų įvykdytų pažeidimų, mat L.Karalius dėl kelionių po egzotiškus kraštus niekam nepranešęs praleido kelis Seimo ir Sveikatos reikalų komiteto posėdžius, o A.Sacharukas tuo metu net 13 kartų balsavo per Seimo posėdžius pasinaudojęs bendražygio kortele. Abu šie politikai išrinkti pagal TPP sąrašą, todėl jiems palikus Seimą juos turėtų pakeisti „prisikėlėliams“ lojalesni politikai.   

Tiesa, pirmadienį po valdančiųjų pasitarimo apie tai paklaustas TPP frakcijos narys Dainius Budrys teigė, jog apie tai su koalicijos partneriais nebuvo kalbėta. „Tai ilgas procesas, palaukime jo baigties“,  – apie galimas apkaltas sakė D.Budrys. Kad būtų inicijuojamas apkaltos procesas, tokią iniciatyvą parašais turi patvirtinti 36 Seimo nariai. Tačiau parašų rinkimas kol kas vyksta gana vangiai.

Opozicinės partijos taip pat užsiėmusios aritmetika. KP paskelbė, jog suviliojo ne tik V.Žiemelį, bet ir dar penkis TS-LKD narius. Seimo pirmininkė, viena konservatorių – krikdemų lyderių Irena Degutienė sakė, jog žino tik apie vieną panašų atvejį: „V.Žiemelis – tai žmogus, iš mūsų partijos išėjęs ne vieną kartą ir ne vieną kartą parėjęs.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius