-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 05

Politinių kalinių ir tremtinių sąjunga reikalauja kapinėse nežiebti Amžinosios ugnies sovietų kariams

Keturių didžiųjų Lietuvos miestų savivaldybių išduoti leidimai kapinėse įžiebti Amžinąją ugnį per Antrąjį pasaulinį karą žuvusiems sovietų armijos kariams atminti yra ne tik lengvapėdiški, bet ir absurdiški, teigia Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos valdyba.
Amžinoji ugnis
Amžinoji ugnis / BFL/Sauliaus Žiūros nuotr.
Temos: 2 Kapinės Gazprom

Penktadienį buvę politiniai kaliniai ir tremtiniai išplatino viešą protestą dėl „Dėl Amžinosios ugnies sovietų armijos kareivių kapinėse“.

Jį sukėlė žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių savivaldybės davė sutikimus įrengti Amžinosios ugnies aukurus sovietų armijos kareivių kapinėse. Už aukurų įrengimą ir sunaudotas dujas pažadėjo sumokėti su Kremliumi siejama Rusijos dujų įmonė „Gazprom“.

„Šie savivaldybių sprendimai, mūsų nuomone, ne tik lengvapėdiški, bet ir absurdiški“, – rašoma proteste.

Anot buvusių politinių kalinių ir tremtinių, Amžinoji ugnis yra ypatingos pagarbos ir dėkingumo simbolis, skiriamas kariams, žuvusiems už tautos laisvę ir valstybės nepriklausomybę.

„Lietuvos sukilėlių, savanorių, partizanų kapinėse Amžinoji ugnis nedega. Mums neteko matyti ar girdėti, kad kurioje nors valstybėje, juo labiau Rusijoje (išskyrus gal Austriją), kad Amžinoji ugnis degtų ne savo, bet kitos valstybės karių garbei“, – teigiama pareiškime.Šie savivaldybių sprendimai, mūsų nuomone, ne tik lengvapėdiški, bet ir absurdiški.

Jame primenama, kad Lietuvoje ir kitose Vidurio bei Rytų Europos valstybėse sovietų armija, išvariusi fašistus, pasiliko 50 metų ir padėjo įtvirtinti totalitarinius komunistinius režimus.
„Griežtai protestuojame prieš ketinimus įrengti Amžinosios ugnies aukurus okupacinės sovietų armijos kareivių kapinėse ir reikalaujame tuos šiaudadvasiškai vasališkus sandorius tuojau pat nutraukti“, – pareiškė Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos valdyba.

Anot jos, sovietų kariuomenės karių kapinės Lietuvoje gerai tvarkomos, prižiūrimos ir to visiškai pakanka. Juoba, kad lietuvių politinių kalinių ir tremtinių kapai Rusijos šiaurėje ir Sibire netvarkomi ir neprižiūrimi baigia sunykti.

Dėl Amžinosios ugnies įžiebimo kapinėse į didžiųjų miestų savivaldybes praėjusių metų pabaigoje kreipėsi Antrojo pasaulinio karo veteranai.

Vilniuje Amžinoji ugnis turėtų degti Antakalnio kapinėse, Kaune – Aukštųjų Šančių kapinėse, Klaipėdoje – karių kapinėse Skulptūrų parke, Šiauliuose – miesto centre, netoli savivaldybės administracijos pastato.

Amžinoji ugnis – nuolatos deganti ugnis, paprastai simbolizuojanti žuvusių karių atminimą, kokį reikšmingą valstybei ar tautai įvykį. Sovietinias metais Lietuvoje Amžinoji ugnis degdavo ir karių kapinėse, ir miestų aikštėse.
 
Šiemet minimos 65–osios pergalės prieš nacių Vokietiją metinės. 1945 metų gegužės 8 dieną Vokietija pasirašė besąlyginės kapituliacijos aktą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius