-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 26 /2015 10 27

Potenciali vieta nelaimei: laiptai take, kuriuo važinėjama ir dviračiais

Vilniaus Fabijoniškių gatvėje prie naujo gyvenamojo namo, kurio statybos darbai eina į pabaigą, nutiestas gražus takas. Juo patogu eiti, patogu ir dviračiu važiuoti, jeigu ne vienas BET – staiga takas virsta laiptais. O kuo tai gali baigtis dviratininkui, parodė birželio 30-osios vakaro nelaimė dviračių take T.Narbuto gatvėje Vilniuje, kai laiptų nepastebėjęs žuvo jaunas dviratininkas.
Dviračių takas ties Fabijoniškių g. 3A
Takas ties Fabijoniškių g. 3A / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 2 Laiptai Dviratis

Fabijoniškių g. 3A numeriu pažymėtas namas netrukus turės gyventojus. Kol kas teritorija dar aptverta, darbai tebevyksta, bet šalia jau įrengtas takas. Kaip pastebi vietos gyventojai, „šaligatvis, kur gali važiuoti ir dviračiai“. 

Tiesa, ženklo, kad tai dviračių takas, nėra ir būti neturėtų, nes takas taikytas pėstiesiems, įrengti turėklai neįgaliesiems. Vis dėlto jeigu sugalvosite ten minti dviračiu, nepamirškite budrumo: vienoje vietoje takas staiga virsta laiptais žemyn. Atsargumas nepakenks ir važiuojantiems su neįgaliojo vežimėliu.

„Gali įvykti tragedija, prisiminkite T.Narbuto kalną“, – paskambinęs į 15min.lt redakciją piktinosi vienas vilnietis.

Dviračių takas šalia T.Narbuto gatvės išties tapo skaudžiu priminimu visai Vilniaus dviratininkų bendruomenei, kokie netvarkingi yra sostinės dviračių takai.

Birželio 30-osios vakarą, apie 20 val. 55 min., Vilniuje, T.Narbuto g., 24-erių metų vyras, šaligatviu važiuodamas dviračiu, nukrito ir mirtinai susižalojo. Dviratininkas nepastebėjo pavojingų laiptų ir nepasuko į kairę per specialų dviračiams padarytą nusileidimą.

Apie laiptus įspėjantis ženklas čia stovėjo, tik nebuvo gerai matomas, ypač tamsiuoju paros metu.

Tuoj po šios skaudžios nelaimės Vilniaus meras Remigijus Šimašius kartu su kolegomis ir būriu žurnalistų patraukė tikrinti dviračių takų būklės mieste. Radiniai nenudžiugino, įvardintos didžiausios dviračių takų problemos – takai, vedantys „į niekur“, staiga prasidedantys ar pasibaigiantys, per aukšti užvažiavimo borteliai, kai kur dviračių juostos per siauros, vidury takų stovi stulpai, klombos, šiukšliadėžės.

Deja, projektuojant šaligatvį dviračių takas šioje vietoje iš viso nebuvo numatytas, – sakė Antonas Nikitinas.

Toks ir dviračių takas leidžiantis T.Narbuto gatve: nuo Spaudos rūmų pusės iš pradžių tenka važiuoti taku, kurį skiria elektros stulpai, tada kirsti autobusų stotelę, visada pilną žmonių, o nuo kalno leistis nelygiu, duobėtu taku, kuriame yra ir slenksčių, ir mirtinai pavojingų laiptų.

Fabijoniškių gatvėje ties 3A namu nelaimės galbūt ir bus išvengta, tai priklausys nuo gyvenamojo namo statybų projekto vystytojo.

„Deja, projektuojant šaligatvį dviračių takas šioje vietoje iš viso nebuvo numatytas – leidimas statybai šioje vietoje išduotas dar 2012 metais, o pandusai įrengti pagal galiojantį Statybos techninį reglamentą neįgaliesiems. Artimiausiomis dienomis kreipsimės į plėtotoją, kad toje vietoje atsirastų informacinė lentelė, įspėjanti apie laiptus“, – 15min.lt sakė Susisiekimo dviračiais Vilniaus mieste projekto komandos vadovas Antonas Nikitinas.

Daugiabutį namą čia statė „MG Valda“. Bendrovės komunikacijos vadovas Simonas Lyvas 15min.lt patvirtino, kad šalia Fabijoniškių g. 3B gyvenamojo namo įrengti ne pėsčiųjų ir dviračių, o pėsčiųjų ir žmonių su negalia takai.

Jeigu bus dviratininkų, važiuojančių šiuo pėstiesiems ir žmonėms su negalia skirtu taku, jie bus perspėjami apie take įrengtus laiptus, - teigė S.Lyvas.

„Prieš pradedant vystyti gyvenamojo namo „LightHouse II“ projektą, šioje vietoje taip pat nebuvo dviračių tako. Pagal su Vilniaus miesto savivaldybę suderintą projektą, šiuo metu minėtoje vietoje įrengtas pėsčiųjų ir papildomai žmonėms su negalia pritaikytas takas. Atsižvelgiant į teritorijos nuolydį ir laikantis saugumo reikalavimų, žmonėms su negalia pritaikytas takas vietomis kertasi su pėsčiųjų taku įrengiant pandusus su salelėmis.

Šiuo metu vystytojas „MG Valda“ minėtus takus yra perdavęs Vilniaus miesto savivaldybės nuosavybei. Vystytojo iniciatyva šiandieninė situacija buvo aptarta su Susisiekimo dviračiais Vilniaus mieste projekto komandos vadovu A.Nikitinu. Sutarta, kad siekiant išvengti nelaimingų atsitikimų, šalia tako atsiras įspėjamasis ženklas. Jeigu bus dviratininkų, važiuojančių šiuo pėstiesiems ir žmonėms su negalia skirtu taku, jie bus perspėjami apie take įrengtus laiptus“, - teigė S.Lyvas.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Takas ties Fabijoniškių g. 3A
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Takas ties Fabijoniškių g. 3A

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius