-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 15

Liepą į Vilnių turėtų grįžti homoseksualų eitynės „Baltic Pride“, jose laukiama 800 dalyvių

Lietuvos gėjų lyga (LGL) prašo leidimo liepos pabaigoje Vilniuje surengti homoseksualų eitynes „Baltic Pride“. Prieš trejus metus pirmąkart mūsų šalyje vykusias tokias eitynes trikdė ne tik įžeidinėjimai, bet ir akmenų bei butelių kruša, jos vyko aptvertoje teritorijoje, dalyvius turėjo saugoti šimtai policininkų, o įsisiautėjusius priešininkus reikėjo tramdyti ašarinėmis dujomis.
Baltic pride Vilnius 2010
„Baltic pride Vilnius 2010“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiemet eitynes norima surengti liepos 27 d., šeštadienį, kaip vieną iš kasmečio Baltijos šalių homoseksualių, biseksualių ir transseksualių (LGBT) žmonių teises ginančių organizacijų festivalio renginių, portalui 15min.lt patvirtino LGL vadovas Vladimiras Simonko.

„Baltic Pride 2013“ yra unikali galimybė žmogaus teisių gynėjams visoje Europoje susivienyti ir aptarti bendras problemas ir sunkumus, pasidalyti patirtimi ir gera praktika siekiant įveikti diskriminaciją ir skatinant lygybę ir žmogaus teises LGBT žmonėms, taip pat atšvęsti pasiekimus. „Baltic Pride 2013“ tikslas – pažymėti LGBT žmonių lygybės svarbą“, – pabrėžia organizatoriai.

Anot jų, 2013-aisiais – Europos piliečių metais – tarptautinis festivalis akcentuos Europos Sąjungos (ES) pilietybės galimybes užtikrinant LGBT žmonių teises ir laisves, taip pat bus minimos 20-osios homoseksualumo  dekriminalizavimo  ir LGBT teisių sąjūdžio Lietuvoje įkūrimo metinės.

Pats festivalis vyks liepos 22–27 d. Tuo metu suplanuotos ne tik eitynės už lygybę, bet ir konferencija žmogaus teisių klausimais, paroda, filmų festivalis, socialinė programa.

Eitynių laikas – liepa – sutaps su Lietuvos pirmininkavimo ES pradžia. V.Simonko pripažino, kad toks laikas pasirinktas sąmoningai. Bet esą atsižvelgta į preliminarų pirmininkavimo renginių kalendorių – tą dieną nėra numatyta jokių aukšto lygmens susitikimų.

Organizatoriai savo prašyme Vilniaus miesto savivaldybei nurodė pageidaujamą maršrutą. Eitynių dalyviai – jų laukiama 800, pajudėję iš Odminių skvero prie Katedros aikštės, valandą žygiuotų Gedimino prospektu pro Vyriausybę iki Lukiškių aikštės prieš Užsienio reikalų ministeriją. Čia būtų sakomos eitynių dalyvių kalbos, išskleidžiama vaivorykštės vėliava. Renginio metu reikėtų laikinai sustabdyti eismą pakeliui esančių gatvių sankirtose su prospektu. 

Seimo narys Rokas Žilinskas, iš pradžių kritikavęs pirmąsias eitynes, bet galiausiai stojęs jų organizatorių pusėn ir net pats dalyvavęs, pernai prisipažino 2013-ųjų eitynes įsivaizduojantis Gedimino prospekte.

2010-ųjų gegužę eitynes buvo leista surengti Neries pakrantėje, o ne Senamiestyje, jos vyko aptvertoje teritorijoje, saugant kone 800 policijos pareigūnų – daugiau nei buvo pačių dalyvių. Šie buvo sutikti įžeidžiais šūksniais ir plakatais, kryžiais bei dūmų užtaisais, keliolika asmenų, itin aktyviai besipiktinusių renginiu, buvo sulaikyta, o parlamentarai Petras Gražulis ir Kazimieras Uoka buvo išvesdinti.

Užsienio reikalų viceministras Vytautas Leškevičius anksčiau portalui 15min.lt teigė, jog „būtų gerai, kad paradas vyktų kitu metu, o ne pirmininkavimo pradžioje“. Tačiau jis pabrėžė, kad įrodėme sugebantys užtikrinti viešųjų renginių saugumą.

Anot vieno ES reikalus išmanančio diplomato, pirmąsyk ES pirmininkausianti Lietuva yra baltas lapas, todėl mūsų skleidžiama žinia neturi skirtis nuo tikrovės. Sakykime, paskelbsime esantys tolerantiški, bet kuris nors politikas ims ir surengs išpuolį prieš homoseksualus.

„Baltic Pride“ eitynes pasikeisdamos rengia visos Baltijos šalys. 2009-aisiais ir pernai jos vyko Rygoje, 2011-aisiais – Taline, 2010-aisiais – Vilniuje.

Leidimus įvairioms eitynėms išduoda speciali savivaldybės komisija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius