Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 07 02

Prasti orai norinčiųjų poilsiauti kaimo sodybose negąsdina

Oro temperatūra siekia kiek daugiau nei dešimt laipsnių, merkia lietus, tačiau tautiečiai neatšaukia rezervacijų kaimo turizmo sodybose. Pastarųjų šeimininkai neslepia, kad atvėsus orams kur kas mažiau teiraujamasi dėl laisvų vietų, bet tie, kurie poilsį užsisakė iš anksto, randa ką veikti ir prastais orais – žiūri futbolo čempionatą ar skaito knygas.
Akromų sodyba-poilsiavietė
Akromų sodyba-poilsiavietė / M.Vadišio nuotr.

Ignalinos rajone prie Lūšykščio ežero sodybą turinti Ligita Kindurienė sako nestebinti orų prognozių – apie gerus orus jai praneša poilsiautojų skambučių gausa: „Esant prastiems orams tų skambučių būna ne tiek daug, bet jau kitą savaitę orai bus labiau vasariški, sodybą užsisakė klaipėdiečiai.“

Kaip portalui LRT.lt aiškino L.Kindurienė, savaitgaliams žmonės sodybą rezervuojasi iš anksto, todėl nežino, kokių orų galima tikėtis. „Jie perveda užstatus ir visi atvažiuoja. Jei orai vėsesni, teiraujasi, ar galima apsistoti pigiau, bet kiek tos vasarėlės – 12 savaitgalių, 5–6 žmonės nori tą patį savaitgalį užsisakyti sodybą, tokia konkurencija“, – teigia L.Kindurienė.

Pasak verslininkės, yra ir tokių, kuriems kur kas svarbiau pakeisti aplinką, todėl užsisakę sodybą įprastomis dienomis į lietų nekreipia dėmesio. „Vieną lietingą savaitę buvo įsikūrusi šeima. Buvo tikrai šalta, bet vyras žvejojo, žmona skaitė knygą, bendravo su vaikais. Jie visiškai nekreipė dėmesio į prastus orus, nors žvejyba vyrui ir nesisekė“, – poilsiautojus prisimena L.Kindurienė.

Jei orai vėsesni, teiraujasi, ar galima apsistoti pigiau, bet kiek tos vasarėlės – 12 savaitgalių, 5–6 žmonės nori tą patį savaitgalį užsisakyti sodybą, tokia konkurencija.

Atvėsę orai neišgąsdino ir poilsiautojų, atvykusių į Eriko Augustinavičiaus kaimo turizmo sodybą Kėdainių rajone. Vyriškis pasakoja, kad atvykusieji visų pirma ieško ramybės, o tik po to – pramogų.

„Tie, kurie rezervuojasi vietas iš anksto, beveik visi ir atvažiuoja. Taip, nusistovėjus vėsesniems orams galbūt mažiau sulaukiu žmonių be išankstinės rezervacijos, bet tie, kurie atvyksta, randa veiklos: žiūri pasaulio futbolo čempionatą, sėdi kambaryje.

Iš miesto atvažiavę žmonės dažnai net neieško pramogų, jie nori pamedituoti, pabūti gamtoje, jie atvažiuoja ramaus poilsio“, – aiškina E. Augustinavičius.

Prie jūros – tik šviečiant saulei

Kad lietuviai nėra linkę atšaukti rezervacijų sodybose, patvirtina ir skelbimų portalo PrieJūros.lt reklamos specialistė Vaida Jurkėnienė.

„Kaimo turizmo sodybose žmonės mažiau atšaukia rezervacijas, daugelis važiuoja pažvejoti. Užkietėję žvejai sėdi ant ežero kranto ir per lietų. Taip pat savaitgaliais sodybas dažniausiai rezervuoja vestuvėms, gimtadieniams, jubiliejams, o tokių švenčių neatšauksi. Rezervacijas atšaukia nebent pavieniai poilsiautojai, bet ir tie dažniausiai žinodami orų prognozes tiesiog nerezervuoja vietų“, – kad kaimo turizmo sodybose blogi orai turi kur kas mažesnę įtaką verslo sėkmei, patvirtina V.Jurkėnienė.

Kainos kils, tad patarčiau rezervuoti vietas antradienį ar trečiadienį. Kitas patarimas – į pajūrį vykti trečiadienį arba ketvirtadienį, o išvykti pirmadienio vakarą ar antradienį, nes antraip bus didžiulės transporto spūstys.

Tačiau visiškai kitokia situacija pajūryje – čia lietuviai esą dažnai atšaukia poilsį, jei pamato, kad artinasi prasti orai.

„Tačiau kai oras geras, visi vienu metu puola rezervuoti ir važiuoti į kurortą. Tuomet patys nervinasi, kad kainos didžiulės, žmonių – gausybė, nes visi vienu metu sulekia ir patys patiria diskomfortą susigrūdę vienoje erdvėje“, –  LRT.lt komentuoja V.Jurkėnienė.

Specialistė siūlo atkreipti dėmesį į greitai pasirodysiančius šiltus orus ir jau dabar rezervuoti vietas pajūryje. „Kainos kils, tad patarčiau rezervuoti vietas antradienį ar trečiadienį. Kitas patarimas – į pajūrį vykti trečiadienį arba ketvirtadienį, o išvykti pirmadienio vakarą ar antradienį, nes antraip bus didžiulės transporto spūstys“, – pataria V.Jurkėnienė.

2013-aisiais apgyvendinimo paslaugas siūlė 620 kaimo turizmo sodybų, arba 15 sodybų daugiau nei 2012-aisiais (2,5 proc.). Kaimo turizmo sodybose vietų skaičius praėjusiais metais padidėjo 4,3 proc. ir iš viso jose buvo 13,6 tūkst. vietų.

Daugiausia kaimo turizmo sodybų yra Ignalinos, Klaipėdos, Molėtų, Trakų, Utenos, Zarasų rajonų savivaldybėse. Apgyvendinimo paslaugas Zarasų rajono savivaldybėje teikė 42 kaimo turizmo sodybos, Ignalinos ir Trakų – po 40, Molėtų – 39, Utenos – 38, Klaipėdos – 36, Lazdijų – 31, Varėnos – 30, Plungės – 24. Dažniausiai poilsiautojai rinkosi prie ežerų įsikūrusias sodybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius