-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 31

Premjeras: Antano Valionio žodžiai apie situaciją Latvijoje nelabai atsargūs

Premjeras Andrius Kubilius ambasadoriaus Latvijoje Antano Valionio žodžius apie situaciją kaimyninėje šalyje, kurie sukėlė latvių Užsienio reikalų ministerijos (URM) ir Prezidentūros nepasitenkinimą, pavadino nelabai atsargiais, tačiau teigė tikintis, kad šis nesusipratimas baigsis.
Antanas Valionis
Antanas Valionis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Man būtų sunku vertinti, aš pats jų nesu girdėjęs. Galiu vertinti gal kaip nelabai atsargius žodžius, bet ambasadorius atsiprašė, Užsienio reikalų ministerija atliks savo papildomą tarnybinį tyrimą, ir tikiu, kad tam tikras nesusipratimas tuo požiūriu ir baigsis. Be abejo, ambasadoriai turi kalbėjimo ir elgesio kodeksą, kurio privalo laikytis“, – antradienį Lietuvos radijui sakė A.Kubilius.

A.Valionis, portalui delfi.lt komentuodamas Latvijos prezidento Valdžio Zatlero sprendimą siekti parlamento paleidimo, sakė, kad Latvijos prezidento „intencijos kvepia nelabai gražiai“. Po šio komentaro Latvijos URM ir Prezidentūra paprašė A.Valionio pasiaiškinti, o Lietuvos URM pradėjo tyrimą ir pakvietė diplomatą konsultacijoms į Vilnių.

Lietuvos Vyriausybės vadovas Latvijos prezidento reakciją po to, kai šalies parlamentas neleido teisėsaugos pareigūnams atlikti kratų vieno iš deputatų ir įtakingiausių oligarchų namuose, pavadino suprantama.

„Jei vertintume tai, kas yra skelbiama spaudoje, teisėsaugos institucijos ėmėsi tirti pirmo ryškumo oligarchinių veikėjų bylas, todėl, be abejo, prezidento reakcija ir Latvijos visuomenės reakcija, kai Seimas atsisakė suteikti galimybę atlikti kratas vieno iš tokių veikėjų būste, yra suprantama“, – kalbėjo A.Kubilius.

Kartu jis vylėsi, kad politinė situacija Latvijoje kuo greičiau išsispręs ir grįš politinis stabilumas.

„Galėčiau tikėtis, kad Latvija iš štai tokios netikėtos politinės situacijos išeis labiau skaidri, politiškai sustiprėjusi ir tikėčiausi, kad ir toliau bus pajėgi spręsti ekonominius ir finansinius iššūkius, kurių mūsų valstybėse, nepaisant pakankamai spartaus ekonomikos atsigavimo, lieka nemažai“, – dėstė premjeras.

Paklaustas, ar analogiška situacija būtų įmanoma Lietuvoje, premjeras teigė, kad „skiriasi konstituciniai aspektai, prezidentų galios šiek tiek skiriasi“. Jis tvirtino, jog dabartinė Lietuvos valdžia nuosekliai mažina oligarchų įtaka, tačiau Seimas kartais „suklumpa ant tokių dalykų, kurie tikrai nepadidina Seimo autoriteto ir neatrodo garbingai“.

„Tai ir (Evaldo) Lementausko, ir (Aleksandro) Sacharuko, ir įvairios kitos istorijos. Be abejo, tai yra gėdingos istorijos, tačiau jos yra šiek tiek kitokio pobūdžio negu, kad, galima spėti, yra Latvijos istorijos“, – sakė premjeras.

Lietuvos parlamentas neleido E.Lementausko patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir baigti teismui nagrinėti jo baudžiamosios bylos. Parlamente taip pat neužteko balsų per apkaltą panaikinti A.Sacharuko Seimo nario mandatą, nors Konstitucinis Teismas nusprendė, kad politikas šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką.

„Pavyzdys yra vienas – kad kovoti su oligarchinėmis tendencijomis reikia ryžtingai. Aš tikiu, kad į tai atkreips dėmesį visos parlamentinės partijos, tame tarpe ir tos, kurioms šiuo metu yra vykdomos teisminio nagrinėjimo procedūros dėl įtarimų, kad jos yra vykdžiusios nesąžiningą veiklą. Latvijos pamoka yra vertinga“, – teigė A.Kubilius.

Latvijos prezidentas V.Zatleras šeštadienį vakare tiesiogiai kreipdamasis į tautą, pareikalavo paleisti šalies parlamentą.

Pasak prezidento, paskutinis lašas, perpildęs jo kantrybės taurę, buvo įstatymų leidėjų sprendimas neatšaukti parlamentinio imuniteto opozicijos atstovui Ainarui Šleseriui, kuris yra laikomas vienu iš trijų Latvijos oligarchų. Latvijos kovos su korupcija biuras siekia ištirti, ar A.Šleseris, kuris yra centro dešinės pakraipos susivienijimo „Už geresnę Latviją“ lyderis, nėra įsivėlęs į neva nešvarius jam priklausančios bendrovės sandėrius.

Nauji rinkimai Latvijoje vyks, jei tam referendumu pritars šalies piliečiai. Referendumas dėl 10-ojo šaukimo Seimo paleidimo bus surengtas liepos 23 dieną.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius