-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 15

Premjeras teigia įspėjęs žemės ūkio ministrą dėl aplaidumo planuojant studijų krepšelius žemės ūkio specialybėms

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia įspėjęs žemės ūkio ministrą „darbietį“ Vigilijų Jukną dėl aplaidumo laiku neįvertinant studijų krepšelių poreikio su žemės ūkiu susijusioms specialybėms.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Dėl tokio aplaidumo Vyriausybei, anot jos vadovo, šią savaitę teko skubotai priimti sprendimą, sukėlusį abejones dėl studijų finansavimo paskirstymo skaidrumo.

Vyriausybė posėdyje trečiadienį patvirtino, kiek studentų naujais mokslo metais bus priimta studijuoti valstybės lėšomis įvairiose studijų kryptyse.

Tačiau numatyti studijų krepšeliai žemės ūkio, miškininkystės, maisto studijų, žemės ūkio mokslų krypčių grupei sukėlė aštrias diskusijas – Rektorių konferencijos prezidentas, Kauno technologijos universiteto rektorius Petras Baršauskas Vyriausybės posėdyje pareiškė, kad finansavimas skirstomas neskaidriai. Su Rektorių konferencija buvęs suderintas krepšelių paskirstymas prieš pat posėdį žemės ūkio ministro V.Juknos prašymu buvo pakeistas – su žemės ūkiu susijusioms sritims paskirtas didesnis valstybės finansuojamų krepšelių skaičius.

Ministras pirmininkas komentare BNS tikina niekuomet nepritariantis neskaidriam studijų finansavimo paskirstymui ir teigia netoleruosiąs tokio šešėlį ant ministrų kabineto metančio aplaidumo.

„Žemės ūkyje planuojamos milijoninės investicijos atgaivinti per pastaruosius metus sumenkusi tradicinį gyvulininkystės bei sustiprinti kitus sektorius. Deja, Žemės ūkio ministerija nesugebėjo laiku įvertinti ir prognozuoti reikalingo specialistų skaičiaus, todėl paskubomis bandyta išvengti klaidų ir jų pasekmių. Ministras pirmininkas įspėjo žemės ūkio ministrą, kad ateityje netoleruos tokio aplaidumo, kurį tenka taisyti skubotais sprendimais ir keliant nereikalingas įtampas universitetų bendruomenėje“, – premjero poziciją BNS savaitės pabaigoje perdavė jo atstovė spaudai Evelina Butkutė – Lazdauskienė.

Anot jos, Švietimo ir mokslo ministerija yra įpareigota palaikyti glaudų bendradarbiavimą su Rektorių taryba, skirstant valstybės užsakymą – studijų kvotas, „reikliau vertinti vėluojančius ministerijų ar kitų institucijų pasiūlymus ir nepasiduoti spaudimui“.

Premjero atstovė nurodo, jog Vyriausybės priėmė šį sprendimą, „kaip vienkartinę išlygą, nes, per ateinančius metus planuodami nukreipti šimtus milijonų litų žemės ūkiui, privalome garantuoti ir būtiną žemės ūkio specialistų papildymą ir pamainą“.

Švietimo ir mokslo viceministras socialdemokratas Rimantas Vaitkus Vyriausybės posėdyje pripažino, kad dokumentas buvo pakeistas trečiadienio rytą prieš Vyriausybės posėdį paprašius žemės ūkio ministrui V.Juknai. Iš pradžių su žemės ūkiu susijusioms studijoms buvo numatyta 100 krepšelių, po to suderinus su Rektorių konferencija jų skaičius padidintas iki 150, o naujausiu projektu jų skaičius didėja iki 175.

Premjeras A.Butkevičius trečiadienį posėdyje paragino apie neskaidrumą prabilusį P.Baršauską šį kartą su tuo susitaikyti: „Šimtu procentų, rektoriau, jūsų išsakytai nuomonei pritariu, tikrai pasielgta nelabai gerai, bet šį kartą nurykime tą piliulę ir tikiuosi, kad kitų kartų tokių nebus“.

Tačiau vėliau premjeras patikslino, kad šis jo pasisakymas buvo neteisingai suprastas ir interpretuotas.

„Jokiu būdu nesiūlau ir niekada nesiūlysiu taikstytis su neskaidrumu, kaip interpretuojama. Per posėdį pasiūliau rektoriui pritarti būtent tokiam kvotų paskirstymui“, – jau po Vyriausybės posėdžio aiškino premjeras.

Apie neskaidrumą atvirai prabilęs Rektorių konferencijos vadovas P.Baršauskas BNS sakė suprantąs premjerą, priverstą laviruoti tarp jį spaudžiančių interesų grupių.

„Aš suprantu premjerą tikrai, nuoširdžiai sakau. Tai yra koaliciniai spaudimai, tiesiai sakau, ir jam nėra paprasta, jis turi laviruoti ir čia nėra konfliktas. Aš užjaučiu jį, kai mūsų visuomenė tokia, sakyčiau serganti, tai tada labai sunku valdyti. Prie kiekvieno sargo nepastatysi. Kiekvienas lenkia į save ir nori sau tam tikrų interesų ir naudos. (...) Jeigu jau taip strategiškai žiūrint sąžiningai, tiek keli šimtai studentų neiškreips visos sistemos, bet jeigu žiūrėtume iš principo, tai, aišku, taip neteisinga“, – sakė Rektorių konferecijos vadovas.

Iš viso planuojama, kad valstybės finansavimą 2014-aisiais galėtų gauti 15,5 tūkst. studentų: 14,4 tūkst. pirmakursių gautų studijų krepšelius, daugiau nei tūkstantis – tikslinį finansavimą ir studijų stipendijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius