Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 05

Premjerė apie E.Bajarūno ateitį: mūsų pareiga – užtikrinti, kad pranešėjai nenukentėtų

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad už užsienio politiką atsakingų institucijų pareiga yra užtikrinti, kad apie problemas Lietuvos ambasadoje Londone prakalbę darbuotojai nenukentėtų.
Lietuvos kariuomenės dirbtuvės
Ingrida Šimonytė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Man atrodo, kad tai, kas yra pasakyta, yra labai rimtai. Tuomet užduokim sau klausimą, kaip galės dirbti toliau tie žmonės, kurie išdrįso pasidalinti tuo, kas jiems skauda, su Užsienio reikalų ministerijos (URM) inspektoriumi. Man atrodo, tų žmonių interesai šioje istorijoje irgi yra ne paskutinis dalykas, o gal – pirmutinis“, – žurnalistams ketvirtadienį Rukloje sakė ministrė pirmininkė.

„Mūsų pareiga (...) – užtikrinti, kad žmonės nenukentėtų už tai, kad jie išdrįso pasisakyti dėl to, kas jiems guli ant širdies“, – pridūrė ji.

Situacijos vertinimą ambasadoje Londone atlikę URM ekspertai nustatė, jog E.Bajarūnui trūksta vadovui reikalingos kompetencijos, jis piktnaudžiauja suteiktais įgaliojimais ir netinkamai bendrauja su ambasados darbuotojais. Toks vertinimas atliktas sulaukus skundo.

Iš viso apklausta 13 ambasados darbuotojų: diplomatų, specialiųjų atašė, valstybės tarnautojų, darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis.

Kaip skelbė naujienų portalas „Delfi“, dėl šių trūkumų URM Generalinė inspekcija rekomendavo atlikti E.Bajarūno tarnybinės veiklos vertinimą ir spręsti dėl jo tinkamumo vadovauti ambasadai.

Pats E.Bajarūnas sako tapęs politinės kovos įrankiu, tačiau neįvardino, tarp ko ši kova vyksta.

„Aš sunkiai įsivaizduoju politines kovas, į kurias būtų galima įtraukti 13 žmonių, kurie pateikė informaciją inspektoriui, kuris veikia pagal diplomatinės tarnybos statutą. Diplomatinės tarnybos statute yra aiškiai apibrėžta, kaip tokie dalykai vyksta“, – teigė I.Šimonytė.

„Pats skaičius man atrodo pakankamai rimtas, kad argumentas teigti, jog tai yra politinė kova, atrodytų nerimtas“, – kalbėjo premjerė.

„Sakyčiau, kad čia tikrai yra bandymas situaciją supaprastinti, galbūt šiek tiek manipuliuojant kartais viešumoje per daug sutirštinama istorija ar teorija apie kažkokius didžiulius nesutarimus tarp Vyriausybės ir Prezidentūros“, – pridūrė ji.

Savo ruožtu prezidento vyriausiasis patarėjas, komunikacijos grupės vadovas Frederikas Jansonas LRT teigė, kad G. Nausėda antradienį susitiko su E.Bajarūnu ir paprašė jo tęsti darbus. Pasak jo, informacijos nutekinimas žiniasklaidai „nuo pat pirmų žingsnių leidžia manyti, kad iš tiesų yra tam tikrų politinio žaidimo elementų“.

Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis sako, kad už užsienio politiką atsakingos institucijos tarsis, ar E.Bajarūnas gali tęsti darbą ambasadoriaus pareigose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius