Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 17 /16:31

Premjerė ir Seimo pirmininkė siekia turėti privatumo ir gyventi be nuolatinės apsaugos

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir premjerė Ingrida Šimonytė siekia, kad laisvu metu nuo oficialių ir neoficialių susitikimų jų nesaugotų Vadovybės apsaugos tarnybos (VAT) pareigūnai. Pavyzdžiui, kad pareigūnai jų nelydėtų į parduotuvę. Apsaugą 24 valandas per parą turėtų tik prezidentas.
Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Ingrida Šimonytė
Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Ingrida Šimonytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dabar prezidentą, Seimo pirmininką bei šias pareigas laikinai einančius asmenis, ministrą pirmininką ir jį pavaduojantį asmenį VAT pareigūnai įpareigoti saugoti visą parą.

Premjerė I.Šimonytė ir Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen antradienį registravo Vadovybės apsaugos įstatymo pataisas, kurias priėmus 24 valandas per parą būtų saugomas tik prezidentas.

Ministro pirmininko ir Seimo pirmininko pareigas einantys asmenys nebūtų saugomi laisvu metu nuo oficialių ir neoficialių vizitų, susitikimų ar funkcijų įgyvendinimo.

Į parduotuvę – be apsaugos

Taigi, pasak V.Čmilytės-Nielsen, pavyzdžiui, į parduotuvę būtų galima nueiti ir be apsaugos.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Tai tik vienas, paprastas pavyzdys, jų kasdieniame gyvenime yra daugiau“, – komentare 15min teigė Seimo pirmininkė.

Ji pažymėjo, kad kitų šalių parlamentų pirmininkai, ministrai pirmininkai yra saugomi paprasčiau, šią praktiką esą būtų galima pritaikyti ir Lietuvoje.

„Per pusantrų metų, kiek esu šiame poste, bendravau praktiškai su visais Europos Sąjungos parlamentų pirmininkais ir paaiškėjo, kad dauguma jų, ypač Šiaurės Europos šalyse, saugomi paprasčiau, neskiriant tiek valstybės resursų.

Dauguma jų, ypač Šiaurės Europos šalyse, saugomi paprasčiau, neskiriant tiek valstybės resursų.

Estijoje, beje, taip pat. Todėl manau, kad ir Lietuvoje jau būtų laikas supaprastinti Seimo pirmininko ir ministro pirmininko apsaugą“, – komentavo V.Čmilytė-Nielsen.

Pagal siūlomą tvarką, Seimo pirmininkas ir ministras pirmininkas būtų saugomi „užsienio vizitų, oficialių susitikimų metu ir kai tiesiogiai vykdo funkcijas, dėl kurių jiems skirta apsauga“.

Taip pat – jų pačių prašymu ar motyvuotu tarnybų teikimu, jei kiltų grėsmė saugumui.

Saugos gyvenamąją vietą

Visgi 24 valandas per parą būtų saugoma visų vadovybei priskiriamų asmenų – Seimo pirmininko, ministro pirmininko ir prezidento – gyvenamoji vieta.

Toks teisinis reguliavimas, pasak pataisų iniciatorių, leistų apsaugoti vadovybei priskiriamus asmenis visais atvejais, kai jiems gali kilti kokia nors grėsmė saugumui.

Turėtų būti gerbiama vadovybei priskirtinų asmenų <...> teisė gyventi be VAT pareigūnų nuolatinės priežiūros bei fizinio buvimo šalia.

„Kitais atvejais (laisvu nuo oficialių ir neoficialių vizitų, susitikimų ar funkcijų įgyvendinimo metu) turėtų būti gerbiama vadovybei priskirtinų asmenų teisė į privatų gyvenimą, tame tarpe ir teisė gyventi be Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnų nuolatinės priežiūros bei fizinio buvimo šalia“, – rašoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Siūloma, kad nauja Seimo pirmininko ir ministro pirmininko saugojimo tvarka, ją patvirtinus Seimui, įsigaliotų šių metų rugsėjo 1-ąją.

VAT vadovas savo nuomonę išsakys Seimo nariams

VAT direktorius Rymantas Mockevičius kol kas nesiėmė plačiai komentuoti registruotų pataisų.

„Čia yra politiniai sprendimai, Seimo nariai ir apsispręs. O jeigu mūsų klaus nuomonės komitetuose, mes ją išsakysime“, – 15min teigė jis.

R.Mockevičius pažymėjo, kad dabar vadovybei priskiriami asmenys yra saugomi visur – darbe, renginiuose, namuose, atostogų metu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rymantas Mockevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rymantas Mockevičius

Praėjusioje Seimo kadencijoje parlamentarams kilo idėja apskritai naikinti privalomą apsaugą Seimo pirmininkui, tačiau ji nebuvo įgyvendinta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius