-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 25 /18:49

Prezidentas paskyrė naują krašto apsaugos ministrą

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį paskyrė Lauryną Kasčiūną krašto apsaugos ministru.

Prezidentūra praneša, kad G.Nausėda, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 84 straipsnio 7 punktu ir atsižvelgdamas į Lietuvos Respublikos Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės teikimus, pasirašė dekretus, kuriais priėmė krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko atsistatydinimą ir paskyrė krašto apsaugos ministru Lauryną Kasčiūną.

VIDEO: VGT: dronų pajėgumas kariuomenėje turėtų būti parengtas veikti iki 2027-ųjų

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pirmadienį kaip liudytoją apklausus kandidatą į gynybos ministrus L.Kasčiūną, anksčiau Prezidentūra sakė dar pasitikslinsianti, ar dėl to keičiasi jo vertinimas.

„Turėsime pasitikslinti, ar STT turi kitos žinotinos informacijos ir ar pats vertinimas jų keičiasi, tada bus vienas arba kitas sprendimas“, – žurnalistams pirmadienį sakė šalies vadovo atstovas Kęstutis Budrys.

Prezidentas G.Nausėda praėjusią savaitę teigė gavęs tarnybų informaciją apie kandidatą, tačiau pabrėžė norintis ją dar įvertinti.

L.Kasčiūnas BNS teigė papasakojęs pareigūnams apie Krašto apsaugos ministerijos uždarumą užsienio investuotojams. Vėliau pirmadienį apklausta ir ekonomikos bei inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Anksčiau STT apklausė Seimo narį liberalą Raimundą Lopatą, atsistatydinantį krašto apsaugos ministrą Arvydą Anušauską bei buvusį viceministrą Vilių Semešką.

VIDEO: L.Kasčiūnas: „Formuosiu savo komandą“

A.Anušauskas teigė, kad jam „teko uždaryti duris kompanijoms“, kurios mėgino papirkinėti krašto apsaugos sistemos darbuotojus, bet šios rado kelią į Seimą.

Ministras vėliau švelnino toną ir tvirtino, kad tokiais pasisakymais kėlė nedeklaruojamų politikų susitikimų su lobistais problemą.

A.Anušausko linkėjimai

„Dekretas paskelbtas. Tad dėkoju ir kariams, krašto apsaugos darbuotojams, kurie atsiuntė savo palinkėjimus ir vertinimus. Kartu išsakytą pasiryžimą tęsti ir pabaigti darbus“, – pirmadienį feisbuke rašė A.Anušauskas.

Naujajam ministrui A.Anušauskas linkėjo „daryti darbus, kurie realiai stiprina šalies gynybą“.

„Sąveika su sąjungininkais yra būtina mūsų saugumo sąlyga, kuriai užtikrinti būtinos žinios iš jų turinčios krašto apsaugos sistemos. Ypač priimant Vokietijos brigadą, kur pradėti darbai neturi teisės net stabtelti. Krašto apsauga yra sukurta veikti krizių (ir karinių krizių) sąlygomis, tad esu įsitikinęs, kad esant reikalui pademonstruos savo atsparumą ir gebėjimus. Žodžiu, linkiu sėkmės ir paskirtam ministrui, ir kartu visiems besirūpinantiems Lietuvos saugumu“, – rašė jis.

Kokius darbus žada L.Kasčiūnas?

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pareigas paliekantis L.Kasčiūnas prioritetais įvardija pasirengimą priimti Vokietijos brigadą, šaukimo reformą, sutarimą dėl papildomų lėšų gynybai, dronų programos vystymą.

L.Kasčiūnas taip pat žada paspartinti darbus, kurių pasigedo iš dabartinio ministerijos vadovo A.Anušausko – per mėnesį sukurti karinių komendantūrų sistemą, aktyviau imtis dronų integravimo į gynybos sistemą.

VIDEO: L.Kasčiūno ir A.Anušausko skirtumai Valinsko akimis

„Prioritetas, aišku, yra Vokietijos brigada – tai jau negrįžtamas procesas bet turime būti pasirengę padaryti visus namų darbus, kas nuo mūsų priklauso, kad 2027 metais brigada čia jau būtų išvysčiusi pilną operacinį pajėgumą. Taip pat akcentavau, kad vienas iš prioritetų – šaukimo reforma Seime, reikia sutelkti paramą ir tą darysiu“, – po susitikimo su prezidentu praėjusį ketvirtadienį žurnalistams sakė L.Kasčiūnas.

Kalbėdamas apie kitus prioritetus, jis pažymėjo, kad divizijos kūrimas priklausys nuo turimų lėšų, tad reikia priimti sprendimus dėl papildomų lėšų gynybai, kad „visi kartu, ir opozicija, ir pozicija, rastų kompromisinį variantą dėl gynybos tvaraus finansavimo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius