-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 05

Prezidentė Dalia Grybauskaitė: „Besiblaškantys Vyriausybės atstovai menkina tarptautinį Lietuvos įvaizdį“

Kaune vykstančioje žemės ūkio parodoje „Ką pasėsi... 2013“ apsilankiusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pasidžiaugė žemdirbių noru diegti naujausias technologijas, remtis mokslo pažanga, tačiau neišvengė klausimų ir apie žemės pardavimą užsieniečiams, skandalingą ūkio ministrės Birutės Vėsaitės pasisakymą apie „Hitachi“, neva Lietuvai nereikalingas Japonijos korporacijos siūlytas atominės elektrinės reaktorius.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apžiūrėjusi parodą, D.Grybauskaitė atsakė į kelis žurnalistų klausimus.

– Jūsų nuomone, ar reikia leisti žemę pardavinėti užsieniečiams?

– Žemė mūsų svarbiausias turtas ir ji turi tarnauti Lietuvos žmonėms. Šiandien mes turime daug spekuliacijų – grupuotės superka žemes ir tuomet dirbtinai sukelia žemės kainą. Tai jau dabar yra problema. Tad mus šiuo metu yra svarbu įstatymais apsaugoti savo žemdirbį. Tam reikia daug saugiklių, nes grėsmė ateina ne tik iš užsieniečių. Ne visada mes patys, lietuviai, elgiamės garbingai, sąžiningai ir galvodami apie savo šalį.

– Kaip vertinate ūkio ministrės B.Vėsaitės pasisakymą, kad Lietuvai nereikia „Hitachi“ projekto?

– Trečiasis paketas yra dujų reforma Europoje, kuri numato konkurencingumo atsiradimą europiniame dujų sektoriuje, todėl ši reforma mums yra labai svarbi. Nes Lietuva ir visa Europa turi turėti alternatyvą dujų tiekime tam, kad galėtumėme būti nepriklausomi nuo vienos ar kitos šalies diktato.

Dėl ministrės pasisakymo, tai premjeras jau yra įvertinęs šį pasisakymą, o aš tik galiu pridėti, kad besiblaškantys vyriausybės atstovai, kai kalba skirtinga kalba, menkina tarptautinį Lietuvos įvaizdį ir sudaro nepatikimos valstybės vaizdą.

– Koks jūsų pagrindinis balandžio 8 d. numatytos darbo kelionės į Norvegiją tikslas?

– Tarptautinė darbo organizacija organizuoja konferenciją, kurios metu turiu galimybę susitikti su Norvegijos prezidentu ir premjeru, su kuriuo bus dvišalis susitikimas. Kaip ir prieš dvejus metus, kalbėsime apie galimybę pirkti suskystintas dujas iš Norvegijos, nes Lietuva turi būti užsitikrinusi galimybę pirkti dujas iš įvairių geografinių regionų, tai gali būti ir Norvegija, ir Kataras, ir daugelis kitų valstybių.

Tai užsitikrinusi Lietuva turės galimybę ir jėga derėtis su pagrindiniais tiekėjais. Kol nepasistatysime suskystintų dujų terminalo, priklausysime tik nuo vieno dujų tiekėjo. Lietuvai šie dveji metai yra rizikingiausi ir sudėtingiausi, todėl dujų terminalas būtinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius