-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 10

Prezidentė Kaune dosniai dalijo pažadus (nuotraukos)

Vyriausybė labai atsakingai įvertins situaciją ir tikrai padės žmonėms. Tokį pažadą iš audros nusiaubtame Kaune viešėjusios prezidentės Dalios Grybauskaitės lūpų vakar išgirdo kauniečiai.
Su kauniečiais vakar susitikusi prezidentė D.Grybauskaitė patikino, jog „valstybė sunkią akimirką bus kartu su žmonėmis“.
Su kauniečiais vakar susitikusi prezidentė D.Grybauskaitė patikino, jog „valstybė sunkią akimirką bus kartu su žmonėmis“. / A.Koroliovo nuotr.

Po praėjusį savaitgalį Kauną užklupusios negailestingos gamtos stichijos praėjus trims dienoms, rankoves pasiraitoję miestiečiai vis dar triūsia pjaustydami audros išvartytus medžius, tvarkydami apgadintus pastatus bei automobilius.

Kauno merui Andriui Kupčinskui paskelbus apie masines talkas, būriai miestiečių du vakarus iš eilės tvarkė viešąsias miesto erdves. 26 Juozo Vitkaus inžinerinio bataliono kariai, naudodami specialią techniką, vakar darbavosi itin stipriai nuo vėtros nukentėjusiame Panemunės šile.

Apsilankiusi Varėnos, Alytaus ir Prienų rajonuose, o vėliau atvykusi į Kauno Petrašiūnų kapines bei užsukusi į greta Pažaislio vienuolyno esantį miškelį, Panemunės šile triūsiančius kariškius vakar aplankė šalies prezidentė D.Grybauskaitė.

„Manau, kad tai buvo viena iš didžiausių stichinių nelaimių Lietuvoje per paskutinį šimtmetį. Kaune, ačiū Dievui, matome tik žalą miškui, nekilnojamajam turtui ir automobiliams. Bet visgi gyvybės čia išsaugotos, niekas nenukentėjo. Džiuginai tai, kad vietos valdžia iškart pradėjo dirbti. Visos žinybos – ir elektros tinklai, ir kelininkai, ir ryšininkai – ėmė dirbti nedelsiant. Matome, kad ir paprasti žmonės supranta, jog yra sunku ir mėgina padėti bei dalintis tuo, ką turi“, – susitikusi su Panemunės bendruomenės nariais kalbėjo šalies vadovė.

Kartu su laikinai premjerą pavaduojančia finansų ministre Ingrida Šimonyte į Kauną atvykusi D.Grybauskaitė pareiškė, jog Vyriausybė tiek savivaldybėms, tiek nuo audros labiausiai nukentėjusiems žmonėms padės tiek, kiek galės.

Spaudžia draudimo kompanijas

„Valstybė tokiose situacijose privalo būti su žmogumi. Ji ir bus su žmogumi. Pagalba bus teikiama iš kelių šaltinių. Pirmiausia kalbame su draudimo kompanijomis, labai norime, kad jos kuo greičiau ir efektyviau reaguotų. Mūsų darbo biržos savivaldybėms padengs visas viešųjų darbų išlaidas. Todėl savivaldybės gali naudotis viešaisiais darbais. Viskas bus kompensuota, – žadėjo prezidentė. – Paskui dar yra valstybės rezervas. Visos gautos paraiškos bus peržiūrėtos. Vyriausybė padės tiems, kam tai būtina – visų pirma žmonėms, jų gyvybėms, jų namams. Aišku, noriu atkreipti dėmesį, kad visi 100 proc. pagalbos tikėtis negali. Bet ta pagalba bus. Vyriausybė tikrai labai atsakingai pažiūrės į problemą ir padės žmonėms“.

„Pirmą dieną Kaune vaizdas buvo žymiai kraupesnis nei dabar. Mums padeda daugybė savanorių. Manau, kad be žmonių pagalbos padėtis būtų visai kitokia“, – sakė prezidentės vizito Kaune metu ją lydėjęs A.Kupčinskas.

Be elektros – keli tūkstančiai gyventojų

Užvakar be elektros Kauno mieste buvo likę maždaug 2,5 tūkst., o Kauno rajone – apie 3,5 tūkst. gyventojų. Vakar šie rodikliai jau buvo kur kas geresni: elektros energijos neturėjo 600 kauniečių bei maždaug 1800 Kauno rajono gyventojų. Bendrovė VST išplatinto pranešimo, kuriame teigiama, kad daugeliui klientų elektros energijos tiekimas bus atkurtas iki šio vakaro 20 valandos.

„Šiuo metu vyksta intensyvūs gedimų šalinimo darbai. Prie VST operatyviųjų brigadų prisijungę dirba rangovai, talkina kolegos iš kitų bendrovės skyrių – Klaipėdos, Plungės, Akmenės. Siekiama elektros energijos tiekimą klientams atkurti kaip įmanoma operatyviau“, – išplatintame pranešime buvo cituojamas VST Elektros tinklo tarnybos direktorius Rytis Borkys.

Panemunės bendruomenė sodins pušis

Kauno pašonėje esančios Panemunės bendruomenė šiandien ketina surengti masinę talką, kurios metu žmonės lygins šilo žemę bei tuščiose vietose sodins pušų sodinukus.

„Tai bus pilietinė akcija. Mūsų tėvai, mūsų seneliai Panemunės šile sodino pušis, tad ir mes patys norime jas atsodinti. Vienas rėmėjas lyg ir žada finansuoti, nupirkti kelis šimtus sodinukų“, – teigė bendruomenės atstovas Gediminas Žukauskas, pasakojęs, jog kai kurie vyresni vietos gyventojai, sekmadienį ryte išvydę smarkiai suniokotą Panemunės šilą, negalėjo sulaikyti ašarų.

Anot G.Žukausko, 18 val. prasidėsianti talka vyks trijose vietose: prie J.Basanavičiaus paminklo, bendruomenės pastato kieme bei greta Panemunės bažnyčios.

Pagalbos ranką ištiesė ir ambasadorius

Tvarkyti audros suniokotą Kauną vakar padėjo ir Gruzijos ambasadorius Lietuvoje. Georgijus  Kerdikašvilis kartu su šešiais ambasados darbuotojais vakar po pietų atvyko į zoologijos sodą, kuriame kartu su Gričiupio seniūnijos ir savivaldybės tarnautojais iškart kibo į darbus. Zoologijos sodo direktorius Vaclovas Dumčius, pajuokavęs, jog gruzinai yra pripratę prie kalnuotų vietovių, ambasados atstovams pasiūlė sutvarkyti sode esančius šlaitus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius