Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 05 09 /13:55

Iškilmingoje ceremonijoje prezidentei Daliai Grybauskaitei įteiktas Tarptautinis Karolio Didžiojo apdovanojimas

Vokietijos Acheno mieste ketvirtadienį prezidentei Daliai Grybauskaitei įteiktas prestižinis Tarptautinis Karolio Didžiojo apdovanojimas. Atsiimdama apdovanojimą valstybės vadovė teigė skirianti jį visiems Lietuvos žmonėms.
Dalia Grybauskaitė Achene apdovanota politikos oskaru
Dalia Grybauskaitė Achene.

Apdovanojimas įteiktas Karolio Didžiojo rūmuose, dabartinėje Acheno rotušėje.

Ceremonijoje dalyvavo ES Vadovų Tarybos Prezidentas Hermanas Van Rompuy, Europos Parlamento Pirmininkas Martinas Schulzas, buvęs Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos Pirmininkas Rene Van Der Lindenas, Europos Parlamento vicepirmininkė Anni Podimata, taip pat ankstesni Karolio Didžiojo apdovanojimo laureatai – Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schauble, buvęs Europos Parlamento pirmininkas Patas Coxas ir buvęs Europos centrinio banko vadovas Jeanas – Claude‘as Triche.

Ceremoniją Achene stebėjo europarlamentaras Vytautas Landsbergis, buvęs premjeras, konservatorių pirmininkas Andrius Kubilius ir Seimo pirmininko pavaduotojas, socialdemokratas Gediminas Kirkilas.

D.Grybauskaitė: Europa turi gyventi pagal išgales

„Už tai, kad esate Lietuvos piliečiai, už tai, kad mylite savo šalį, dirbate Lietuvos naudai ir Europai. Norėčiau skirti šį apdovanojimą visiems jums“, – šiuos žodžius D.Grybauskaitė ištarė lietuviškai.

D.Grybauskaitė padėkojo Acheno miestui už apdovanojimą, jos žodžiais, įvertinantį sudėtingą Lietuvos istoriją ir garbingą nūdieną bei skatinantį bendrą Europos ateitį.

Anot jos, iš Europos tėvų ir visų, kurie investavo į sėkmingą ES sukūrimą ir išlikimą, turime išmokti svarbiausią pamoką – šiandien Europai, labiau negu kada nors, būtina valia priimti atsakingus sprendimus. „Iššūkius galima spręsti tik prisiimant atsakomybę, ją prisiimti turi visi – ir lyderiai, ir kiekvienas europietis“, – kalbėjo valstybės vadovė.

Pasak prezidentės, šiandien Europai reikia atsakingos fiskalinės politikos, kurios esmė paprasta – gyventi pagal išgales. Ji priminė, kaip Lietuva kovojo su krize, kad žmonėms buvo labai sunku, tačiau jie išliko supratingi ir kantrūs.

„Rezultatas akivaizdus – šiandien Lietuvos ekonomikos augimas yra vienas didžiausių Europoje. Žinome, kad ekonominių krizių ateityje išvengti negalėsime, tačiau galime sustiprinti finansinių sistemų atsparumą“, – pabrėžė ji.

Šiandien Europa turi veikti kartu, įsitikinusi D.Grybauskaitė.

„Solidarumas reiškia, kad ne tik kartu priimame sprendimus, bet juos kartu ir įgyvendiname. Yra daug neįgyvendintų sprendimų, ir kaskart jų norime priimti dar daugiau, nors negalime atsakyti sau į klausimus nei apie pasiektus rezultatus, nei apie pridėtinę vertę europiečiams. Nereiškia, kad Briuselis viską nuveiks už mus, tik atlikti namų darbai yra kiekvieno iš mūsų indėlis į solidarumą ir veikimą išvien. Be politinės valios nebus nei solidarumo, nei trokštamo rezultato“, – kalbėjo prezidentė.

Ji pridūrė, kad kartais sunkumai atrodo didesni nei mes patys, bet mus pačius apibūdina tai, kaip mes juos sprendžiame.

Po ceremonijos duodama interviu Lietuvos televizijai šalies vadovė neslėpė buvusi nustebinta, kad jai ketinama įteikti tokį apdovanojimą. „Bet vėliau pagalvojus, pažiūrėjus už ką nominacija, tikrai, tai skirta visiems Lietuvos žmonėms ir todėl ją priimu truputį lengviau negu sau asmeniškai. Skiriu visiems Lietuvos žmonėms už tai, kad per 9 metus tapome priimti ir suprasti kaip tikri europiečiai, kad mus vertina, esame ir pavyzdys kitoms šalims“, – sakė D.Grybauskaitė.

Acheno meras: Lietuva švyti kaip valstybė narė

„Europos akys šiandien nukreiptos į Lietuvą, nuoširdžiausi sveikinimai jums, daktare D.Grybauskaite“, – ceremonijoje sakė Acheno meras Marcelis Philippas.

Jis kalbėjo, kad Lietuvos laisvės siekis pareikalavo žmonių aukų, o išsikovojusi laisvę mūsų šalis apsisprendė žengti europietišku keliu.

„Įstojimo į Europos Sąjungą proga Lietuva į save atkreipė dėmesį neįprasta akcija – šalis buvo apšviesta įvairiomis priemonėmis ir visa tai matėsi iš kosmoso. Šiandien Lietuva švyti kaip valstybė narė, mums nereikia iš kosmoso darytų nuotraukų, kad matytume šį švytėjimą. Visa tai – į ateitį nukreiptos politikos rezultatas, drąsios politikos, kurią įkūnija prezidentė Dalia Grybauskaitė“, – sakė jis.

M.Philippas pabrėžė, kad dirbdama Europos Komisijoje D.Grybauskaitė tapo autoritetu.

„Europa yra pasirengusi naujovėms, o jos, kaip žinoma, ne visada ateina iš vidurio arba taip vadinamų didžiųjų ir stipriųjų Europos ramsčių – šalių, kuriose sustabarėjusios struktūros ir valstybių dydis dabar jau stabdo veikimą. Europai yra gerai, kad ji turi mažas valstybes ir lanksčius partnerius. Tokios asmenybės kaip daktarė D.Grybauskaitė suteikia Europos politikai savitumo ir padeda susiorientuoti. Tas orientacija labai susijusi su viltimi, kurią jos sieja su Europa. Tačiau drauge Lietuvos prezidentė nenuilstamai dirba, stengdamasi, kad šios viltys išsipildytų jos šalies pilietėms ir piliečiams. Lietuvos žmonėms linkime daug sėkmės jų europietiškame kelyje“, – kalbėjo meras.

Ceremonijoje iškilmingą sveikinimo kalbą „Laudatio“ pasakė Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas.

Teikiant Karolio Didžiojo apdovanojimą, Achene skambės lietuviškos dainos.

D.Grybauskaitė – Pasaulio iškiliųjų draugijoje

Politikos „Oskaru“ vadinamas apdovanojimas Lietuvos vadovei skirtas už Lietuvos indėlį siekiant Europos Sąjungos vienybės ir visos Europos ekonominio stabilumo.

Apdovanojimo komitetas taip pat pabrėžia D.Grybauskaitės vaidmenį vykdant ES biudžeto reformą ir užtikrinant Baltijos valstybių dinamišką raidą.

Tarptautinį Karolio Didžiojo apdovanojimą 1950 metais įsteigė Acheno miestiečiai. Karo nualintoje Europoje jis tapo simboliniu kvietimu siekti vienybės, solidarumo ir tarpusavio supratimo tarp Europos tautų. Juo yra apdovanotas popiežius Jonas Paulius II, Europos Sąjungos įkūrėjai – Jeanas Monnet (Žanas Monė), Konradas Adenaueris, Robertas Schumanas (Robertas Šumanas), taip pat Didžiosios Britanijos premjeras Winstonas Churchillis (Vinstonas Čerčilis), JAV prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas), Čekijos humanistas ir šios šalies vadovas Vaclavas Havelas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Nyderlandų Karalienė Beatričė ir kiti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius