-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 30

Prezidentės patarėja mokinių mažėjimą vadina didele problema

Pastaraisiais metais vis mažėjantį mokinių skaičių prezidentės vyriausioji patarėja švietimo, mokslo, kultūros ir nevyriausybinių organizacijų klausimais Virginija Būdienė vadina didele problema.
Virginija Būdienė
Virginija Būdienė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Nepaisant to, ji viliasi, kad po kelių metų pirmokų galbūt padaugės, mat pastaruoju metu ėmė šiek tiek augti gimstamumo rodiklis.

„Jau keletą metų matome drastišką mokinių ir studentų skaičiaus mažėjimą. (...) 2002–2005 metais buvo pats didžiausias gimstamumo kritimas. Paskutiniais metais gimsta jau keletu tūkstančių vaikų daugiau, taigi tam tikro optimizmo yra, galbūt (mokinių – red. past.) pradės daugėti po keleto metų“, – interviu Žinių radijui antradienį sakė V.Būdienė.

Šiais metais mokyklose tikimasi sulaukti iki 20 tūkst. mokinių mažiau. Moksleivių mažėja kasmet, bet, anot švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus, skaičiaus kritimas po truputį stabilizuojasi.

Pagal Švietimo ir mokslo ministerijos prognozes, šiais mokslo metais pirmokų turėtų būti apie 30 tūkst., abiturientų – apie 40 tūkst.

„Vien iš to galima matyti, koks bus mokinių skaičiaus skirtumas“, – atkreipia dėmesį V.Būdienė.

Ji pabrėžia, kad mokinių skaičiaus kritimas lemia ir mokyklų bei mokytojų mažėjimą: mokytojų, prezidentės patarėjos teigimu, nuo 2004 metų Lietuvoje sumažėjo 10 tūkstančių.

„Tai yra didelės problemos, nes valstybė stovi ant dviejų svarbiausių kolonų – kultūros ir švietimo“, – teigė ji.

„Bendras mokinių, o vėliau – ir karjerą darančių žmonių ir mokančių mokesčius, kas yra solidarumas, jų mažės, taigi solidarumo išraiškos kaip pensijos, visuomenės sveikata, mokyklų išlaikymas bus dar labiau problematiškos, nebent, kaip mes ir siekiame, bent deklaruojame, mūsų ekonomika bus paremta aukštomis technologijomis, labai efektyviu darbu“, – kalbėjo ji.

Anot V.Būdienės, šiuo metu Lietuvoje yra apie 410 tūkst. mokinių, 180 tūkst. studentų. G.Steponavičius yra sakęs, kad šiemet moksleivių skaičius nebesieks 400 tūkstančių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius