Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 03 12 /11:35

Prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė nepritaria eitynių draudimams, Artūras Zuokas kitais metais eisenas žada leisti ir Gedimino prospekte

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas vidaus politikos klausimais Mindaugas Lingė kritiškai vertina Vilniaus valdžios draudimą eitynes Kovo 11-ąją rengti Gedimino prospekte.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„Draudimais panašių problemų neišspręsi – iš tiesų svarbus dialogas“, – Žinių radijui antradienį sakė M.Lingė.

Jo teigimu, prezidentė palaiko visas neužgaulias šventines iniciatyvas.

„Prezidentė, tiek kalbėdama apie tautinio jaunimo iniciatyvas, tiek apie kitų švenčiančių žmonių iniciatyvas, džiaugiasi ir didžiuojasi visais, kurie moka švęsti oriai, pagarbiai ir neįžeidžiant kitų žmonių ar socialinių grupių“, – teigė M.Lingė.

Vilniaus meras Artūras Zuokas teigia, jog šiemet Vilniaus centre vykusi Kovo 11-osios eisena išsiskyrė iš ankstesnių, apsiėjo be didesnių pažeidimų, todėl kitąmet ir Vasario 16-ąją, ir Kovo 11-ąją gali būti leidžiama tokias eisenas organizuoti Gedimino prospekte.

Jis pabrėžė, kad pirmadienį vykusiose eitynėse incidentų nebuvo, o jose dalyvavo ir Nepriklausomybės akto signatarai.

Pats eitynių klausimas, prezidentės patarėjo teigimu, yra sureikšmintas.

„Apskritai didelis šio klausimo sureikšminimas ir turi didelį rezonansą, kada tikimasi tam tikrų provokacijų ar panašių dalykų, tačiau ir pati policija pripažino, kad incidentų nebuvo“, – teigė M.Lingė.

Prieštaringai vertinamos tautinio jaunimo eitynės pirmadienį vyko nesankcionuotai, nes Vilniaus valdžia atsisakė išduoti leidimą eitynėms Gedimino prospektu, aiškindama, kad pagrindinėje sostinės gatvėje numatyti kiti renginiai.

Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga apskundė tokį sprendimą, tačiau teismas atmetė skundą motyvuodamas, jog per valstybės šventes pirmumo teisė pasirinkti renginio laiką suteikiama valstybės institucijoms. Atšaukę oficialias eitynes, jų dalyviai Gedimino prospektu pirmadienį žygiavo neturėdami leidimų.

Artūras Zuokas: kitąmet eisena Vasario 16-ąją ar Kovo 11-ąją galės vykti Gedimino prospektu

Vilniaus meras Artūras Zuokas teigia, jog šiemet Vilniaus centre vykusi Kovo 11-osios eisena išsiskyrė iš ankstesnių, apsiėjo be didesnių pažeidimų, todėl kitąmet ir Vasario 16-ąją, ir Kovo 11-ąją gali būti leidžiama tokias eisenas organizuoti Gedimino prospekte.

Pirmadienį eitynės Gedimino prospektu vyko nepaisant to, kad Vilniaus valdžia nebuvo joms išdavusi leidimo. Renginyje dalyvavo apie 3 tūkst. žmonių.

„Galiu tik pasidžiaugti, kad šios eitynės ženkliai skyrėsi nuo eitynių 2008-ais ir net praėjusiais metais. Nebuvo jokių įžeidžiančių ar nesantaiką kurstančių plakatų ar transparantų, eisena dainavo tautines giesmes ir dainas, pavieniai provokatoriai bandė šūkauti šūkius “Lietuva – lietuviams!„, tačiau patys dalyviai ar eisenos lyderiai juos sudrausmindavo, o išgėrusiuosius ar pažeidusius viešąją tvarką policija sulaikė“, – BNS antradienį sakė A.Zuokas.

„Taigi galime drąsiai sakyti, kad tokia eisena kitais metais ar vasario 16 dieną ar kovo 11 dieną galėtų vykti ir Gedimino prospektu. Mane tai džiugina, kad organizatoriai ir iniciatoriai pradeda atskirti tautiškumą, nuo šūkių, kurie nedera laisvos valstybės laisviems piliečiams“, – pridūrė sostinės metas.

Sostinės savivaldybė buvo išdavusi leidimą kovo 11-osios eiseną rengti Vilniaus Upės gatve, aiškindama, kad Gedimino prospekte numatyti kiti renginiai, tačiau tautinio jaunimo organizacijoms tai pasirodė nepriimtina.

Anot A.Zuoko, tokį eisenos organizatorių elgesį vertins teisėsauga.

„Suprantame, kad demokratiškoje valstybėje pagarba įstatymams ir jų laikymasis – privalus kiekvienam piliečiui, tačiau tai jau ne savivaldybės, teisėsaugos kompetencija“, – teigė A.Zuokas.

Nesankcionuotose nacionalistinėse eitynėse Vilniaus centre, kurios kasmet rengiamos Kovo 11-ąją, Lietuvai minint Nepriklausomybės atkūrimo dieną, pirmadienio popietę dalyvavo keli tūkstančiai žmonių.

Vilniaus policijos vadovas Kęstutis Lančinskas BNS sakė, kad eitynėse galėjo dalyvauti apie 3 tūkst. žmonių. Didesnių incidentų neužfiksuota, policija renginio metu tik sulaikė kelis neblaivius asmenis.

Keletą kartų minioje nuskambėjo ir prieštaringai vertinami šūkiai „Lietuva lietuviams“, tačiau jie šįkart nedominavo.

Algirdas Butkevičius: nereikia bijoti eitynių, draudimai sukelia pasipriešinimą

Premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius vertindamas Nepriklausomybės atkūrimo dieną surengtas nesankcionuotas eitynes primena, jog visi turi laikytis įstatymų, kita vertus, sako nematantis prasmės drausti tokius renginius.

„Reikia laikytis Lietuvoje visiems galiojančių įstatymų. Bet teigiamai vertinu, kad buvo užtikrinta tvarka, tam buvo atsakingai pasiruošta. Aš manau, kad nereikia bijot eitynių, bet reikia vengt tam tikrų šūkių, plakatų ir laikytis visiems drausmės. Kiekvienas draudimas iššaukia didžiulius pasipriešinimus“, – antradienį Seime žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius