Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 10 20

Prie Baltarusijos esančios Lietuvos savivaldybės laukia daugiau turistų palengvinus sienos kirtimo tvarką

Pasienyje su Baltarusija įsikūrusių savivaldybių merai tikisi, jog su šia kaimynine valstybe planuojamas pasirašyti susitarimas dėl supaprastintos pasienio gyventojų kelionių tvarkos pritrauks daugiau turistų ir pagerins bendradarbiavimo sąlygas verslo ir kultūros srityse.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis prie Neries
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis prie Neries / VSAT nuotr.

Trečiadienį užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis Minske turėtų pasirašyti Lietuvos ir Baltarusijos susitarimą dėl pasienio gyventojų kelionių tvarkos. Planuojama, kad pagal sutartį, rajonuose, esančiuose iki 50 kilometrų nuo sienos, gyventojai galėtų judėti be vizų, turėdami specialius leidimus.

Grėsmių, kurios galėtų kilti dėl supaprastintos sienos kirtimo tvarkos, Druskininkų, Varėnos ir Ignalinos merai tikino neįžvelgiantys. Jų vadovaujamos savivaldybės patenka į pasienio teritoriją, kurios gyventojai galės paprasčiau kirsti sieną su Baltarusija.

Druskininkams vadovaujantis Ričardas Malinauskas BNS teigė planuojamą susitarimą „vienareikšmiškai vertinantis teigiamai“. Anot jo, nuogąstavimai dėl galimai išaugsiančių kontrabandos mastų yra nepagrįsti.

Druskininkams vadovaujantis Ričardas Malinauskas BNS teigė planuojamą susitarimą „vienareikšmiškai vertinantis teigiamai“. Anot jo, nuogąstavimai dėl galimai išaugsiančių kontrabandos mastų yra nepagrįsti.

„Jeigu muitinei ir pasienio tarnyboms bus pavesta atidžiau stebėti ar skatinimo priemonėmis, ar atsakomybės padidinimu, tai ta kontrabanda tikrai ne problema“, – BNS tvirtino R.Malinauskas.

Druskininkų mero teigimu, įsigaliojus susitarimui dėl supaprastintos pasienio gyventojų kelionių tvarkos mieste tikimasi sulaukti išaugusio poilsiautojų skaičiaus.

„Žmonės pagal pajamas tikrai turi galimybes sveikatintis, poilsiauti ar bent jau lesti savaitgalius pagal Druskininkų kainas pas mus“, – teigė R.Malinauskas.

Varėnos rajono meras Vidas Mikalauskas ir Ignalinos vadovas Bronius Ropė sakė, kiad regionai baltarusiams turėtų būti patrauklūs dėl kaimo turizmo sodybų.

„Norime užpildyti kaimo turizmo sodybas, kad padidėtų Aukštaitijos nacionalinio parko lankomumas“, – BNS sakė B.Ropė.

Pasak Ignalinos mero, tikimasi, jog pagerės bendrų projektų įgyvendinimas, bendradarbiavimas kultūros, sporto ir švietimo srityse. B.Ropė teigė besitikintis ir glaustesnio kaimyninių valstybių gyventojų bei nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimo.

„Galės pasižiūrėti, kas gerai su demokratija“, – sakė B.Ropė.

„Norime užpildyti kaimo turizmo sodybas, kad padidėtų Aukštaitijos nacionalinio parko lankomumas“, – BNS sakė B.Ropė.

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis Minske trečiadienį turėtų pasirašyti Lietuvos ir Baltarusijos susitarimą dėl pasienio gyventojų kelionių tvarkos. 

Planuojama, kad pagal sutartį, rajonuose, esančiuose iki 50 kilometrų nuo sienos, gyventojai galėtų judėti turėdami specialius leidimus. Tokiu atveju Gardino ir Lydos gyventojai galėtų be vizų atvykti į Vilnių ir Druskininkus ir atvirkščiai.

Leidimais būti kitos valstybės 50 kilometrų pločio pasienio teritorijoje galios iki 90 dienų per pusę metų.

Iki penkerių metų galiosiantys vietinio eismo leidimai būtų išduodami nuolatiniams pasienio teritorijų gyventojams, kurie dėl giminystės ryšių, pagrįstų ekonominių, prekybinių, kultūrinių ir kitų svarbių priežasčių planuoja lankytis kitos valstybės pasienio teritorijoje. Šie leidimai nesuteiks teisės dirbti.

Lietuvos teritorijoje prie Baltarusijos, kurioje būtų leidžiamas judėjimas per sieną be vizų, gyvena apie 800 tūkst. žmonių. Baltarusijos pusėje teoriškai laisvu judėjimu galėtų pasinaudoti apie 600 tūkst. gyventojų.

Dėl supaprastintos sienos kirtimo tvarkos Lietuvos – Kaliningrado srities pasienio gyventojams Lietuva derėjosi ir su Rusija, tačiau Maskva dabar nori bevizio režimo visai Kaliningrado sričiai, o galiausiai – ir visai Rusijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius