Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 18

Prie vadovėlių – gurgiančiais pilvais?

Nemokamo maitinimo mokyklose prašančiųjų skaičius kasdien auga šimtais, kai kuriose vietovėse jų padaugėjo trigubai. Tačiau tam skirti pinigai eina į pabaigą, o ministras vis dar nežino, kaip spręsti problemą, ir dangstosi krize.
Maitinimas
Maitinimas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Rajonų merai prabilo apie tai, kad rudenį gali tekti atsisakyti nemokamo moksleivių maitinimo. Neseniai Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) vadovu tapęs konservatorius Donatas Jankauskas sunerimusiems merams atsakymo kol kas neturi. Lankydamasis Šiauliuose ministras sulaukė klausimo, iš ko maitinti augančią bedarbių atžalų armiją. D.Jankauskas nieko pažadėti negalėjo: „Tuos dalykus aiškinsimės kartu su Finansų bei Švietimo ir mokslo ministerijomis, vieni atsakyti negalime – būtų nesolidu. Noriu prašyti tik supratimo, dabar sunkmetis."

SADM teigia, kad ministerijos vadovas dėl savivaldybėms trūkstamų lėšų jau kreipėsi į Finansų ministeriją (FM) ir paprašė savivaldybėms skirti papildomai lėšų, kad jų užtektų šiems metams. Iš viso įvairioms išmokoms savivaldybėms trūksta 86,9 mln. litų, o socialinei paramai mokiniams suteikti – dar 18,2 mln. litų. „FM patikino, kad ši problema bus sprendžiama, šiuo metu kaip tik ieškoma būdų, kaip ją išspręsti. Todėl tikimės, kad artimiausiu metu ji bus išspręsta", – LŽ atsiųstame atsakyme aiškina SADM atstovai.

Prašančiųjų patrigubėjo

Ar FM suras pinigų savivaldybėms, kol kas nežinoma. Rajonų socialiniai darbuotojai teigia esantys užversti prašymų mokyklose nemokamai maitinti vaikus. Vienu didžiausių bedarbių skaičiumi garsėjančiame Panevėžio rajone prašymų nemokamam moksleivių maitinimui šįmet padaugėjo maždaug tris kartus. Tai LŽ paliudijo juos registruojančios Panevėžio ir Ramygalos seniūnijų socialinės darbuotojos. „Prašymus nemokamam maitinimui priimame nuo liepos 1-osios. Kad juos pateiktų, žmonės prie kabineto laukia nuo 7 val. ryto. Jaučiame tokį prašančiųjų antplūdį, kad iki darbo pabaigos nespėjame visų registruoti – dirbame viršvalandžius", – LŽ sakė Panevėžio seniūnijos socialinė darbuotoja Aušra Putauskienė.

Menkina tėvų atsakomybę

Teisę gauti nemokamą maitinimą turi tų šeimų vaikai, kurių pajamos vienam asmeniui mažesnės nei 525 litai. Kliūtys gauti nemokamą maitinimą gali būti turimas turtas, nuosava ar nuomojama žemė, gaunamos kitokios pajamos, pavyzdžiui, ūkininkų gaunama europinė parama. Tačiau socialinių darbuotojų teigimu, tarp besikreipiančiųjų labai mažai tokių, kuriems turimas turtas užkirstų teisę jį gauti.

„Anksčiau, kad vaikai gautų nemokamą maitinimą, jų tėvai turėjo arba mažai uždirbti, arba bent jau būti registravęsi darbo biržoje. Pastaruoju metu tokio reikalavimo nebeliko", – atkreipė dėmesį Ramygalos seniūnijos socialinė darbuotoja Inga Pažarskienė. Jos manymu, sumenkę reikalavimai menkina tėvų atsakomybės ir pareigos jausmą. Anot jos, dabar pakanka į seniūniją ateiti su prašymu ir asmens dokumentais. Visus kitus duomenis suranda patys specialistai per bendrą duomenų bazę.

Gelbsti nuo bado

Prie Panevėžio seniūnijos durų įteikti prašymą laukusi trijų vaikų mama Virginija LŽ teigė, kad nemokamas valgis jų šeimai – didžiulė paspirtis. „Vyras už minimumą dirba vos gyvaliojančiame Panevėžio cukraus fabrike, aš darbo negaunu niekur, tačiau kol mažajai sukaks 18 metų, naudojuosi socialinėmis garantijomis. Vasarą mintame iš to, kas išauga daržuose, o žiemą išgyventi labai sunku", – pasakojo Panevėžio rajono gyventoja.

Trūksta pusės milijono

Marijampolės savivaldybės socialinės paramos skyriaus darbuotojai prognozuoja, kad šį rudenį nemokamai maitinamų moksleivių skaičius, palyginti su mokslo metų pabaiga – gegužės mėnesiu, išaugs trečdaliu ar daugiau. Mokslo metų pabaigoje nemokamai pietus valgė 2083 vaikai, o rugsėjį tokių gali būti ir per 3 tūkstančius. „Kol kas dar tik pradėti rinkti prašymai ir prie jų reikalingi dokumentai", – LŽ teigė socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Roma Brazauskienė. Anot jos, skurdžiau gyvenantieji, norintieji, kad jų vaikai mokyklose gautų nemokamą maitinimą seniūnijoms teturi pateikti pažymas iš savo darboviečių apie per tris pastaruosius mėnesius gautą atlyginimą arba elementus. Kitus reikalingus duomenis – apie pensijas, bedarbio pašalpas – savivaldybės socialiniai darbuotojai suranda „Sodros" duomenų bazėse.

Prognozuojamas ne tik kur kas didesnis į nemokamą maitinimą pretenduojančių vaikų skaičius, bet ir tam reikalingų lėšų trūkumas. Šiems metams Marijampolės savivaldybei skirtuose asignavimuose šiam reikalui buvo numatyta 1,27 mln. litų. Tačiau jau dabar didelė dalis lėšų panaudota ir iki metų pabaigos pritrūks daugiau nei 0,5 mln. litų. Savivaldybė apie tai jau informavo Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijas.

Be paramos neišsiverstų

Viena pirmųjų Marijampolės savivaldybės Sasnavos seniūnijoje reikiamus dokumentus nemokamam vaikų maitinimui pateikusi du vaikus į vietos mokyklą leidžianti Virginija Š. LŽ teigė, kad jų šeimai nemokamas maitinimas yra nemenka parama, nes vyras – bedarbis, jau kuris laikas niekur neranda darbo. Šeima gyvena iš jos, tik truputį didesnio nei minimumas, atlyginimo. „Nesame ūkininkai, turime tik nedidelį ūkelį savo reikmėms. Jei paramos neliktų, net ir su tais dviem vaikais verstis būtų labai sunku", – kalbėjo moteris. Ona A., į mokyklą jau leisianti devintoje klasėje besimokantį „pagranduką", prisiminė, kad anksčiau, kai mokykloje mokėsi ir kiti jos trys vaikai, visi gaudavo nemokamus pietus. „Tikiuosi, šiemet nemokamai papietaus ir jaunėlis. Nors likome tik trise, tačiau gyvename vien iš vyro antros grupės invalidumo pensijos, aš niekur darbo negaunu. Sūnus vidurinę mokyklą lanko Marijampolėje, todėl kainuoja ir jo važinėjimas į mokyklą", – bėdojo Ona.

„Prašymai ir pažymos į seniūniją dar tik pradėti nešti. Didžiausios bangos tikimės paskutinėmis mėnesio dienomis bei rugsėjo pradžioje. Vėliau iniciatyvą turės rodyti mūsų socialiniai darbuotojai. Jiems teks pasirūpinti, kad prašymus parašytų ir tos šeimos, kurioms vaikai nelabai rūpi", – pasakojo Sasnavos seniūnijos seniūnė Nijolė Smilgienė.

Maitino visus

Iki šių metų pradžios nemokamus pietus kurį laiką gavo visi priešmokyklinukai ir pradinukai, nesvarbu, kiek uždirba jų tėvai. Vyriausybė yra pažadėjusi šią tvarką grąžinti nuo 2011 metų. Metų pradžioje nemokamai pradėti maitinti tik tie vaikai, kurių tėvai gyvena vargingai. Nuo šeimos pajamų priklauso, ar mažylis gaus tik nemokamus pietus, ar jam bus skirti ir nemokami pusryčiai.

Nemokamas visuotinis pradinukų ir priešmokyklinukų maitinimas per metus valstybės biudžetui atsieitų apie 65 mln. litų, dar 12,5 mln. per metus turėtų skirti mokyklų steigėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius