-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 07

Prie Vilniaus ežerų praverstų budintys pareigūnai

Nors Vilniaus paplūdimių priežiūrai šiemet skirta trečdaliu mažiau lėšų nei pernai, visos penkios poilsio zonos prie Neries ir Salotės bei Žaliųjų ežerų jau parengtos poilsiautojams. Į darbus kibo ir gelbėtojai, kurie iš poilsiautojų tikisi daugiau drausmingumo, o iš policijos – didesnio dėmesio tvarkai paplūdimiuose.
36-tą sezoną prie Žaliųjų ežerų dirbantis gelbėtojas Jonas Slavinskas poilsiautojams linki būti atsargesniems ir drausmingesniems.
36-tą sezoną prie Žaliųjų ežerų dirbantis gelbėtojas Jonas Slavinskas poilsiautojams linki būti atsargesniems ir drausmingesniems. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus paplūdimiams – paruošimui vasarai ir priežiūrai sezono metu – šiemet numatyta 238 tūkst. Lt. „Minimaliai turėjome lėšų pasiruošti ateinančiam sezonui, tačiau iš savo pusės padarėme viską, ką galėjome“, – sakė sostinės paplūdimius prižiūrinčios bendrovės „Akvalangas“ direktorius Arnoldas Žvikas.

Ruošiant paplūdimius vasarai šiemet teko ne tik perdažyti statinius, remontuoti vaikų žaidimų aikšteles, atvežti smėlio, bet ir padirbėti likviduojant potvynio padarinius. Anot A.Žviko, Valakampiuose ir Žirmūnuose potvynio vanduo ne tik nuplovė paplūdimių smėlį, bet ir prinešė krūvas šiukšlių, padangų.

O jei pinigų būtų skiriama daugiau, galbūt vilniečiai turėtų ir naują paplūdimį. Anot A.Žviko, populiarus galėtų būti paplūdimys Vingio parke, nes šios miesto dalies gyventojams toloka ir iki Valakampių paplūdimių, ir iki Salotės ežero, tačiau kol kas įrengti naują paplūdimį nėra jokių galimybių.

Birželį darbų sezoną pradėję gelbėtojai džiaugiasi, kad pirmosiomis vasaros dienomis apsieita be nelaimių, tačiau ramybės neduoda girtaujantys poilsiautojai. Gelbėtojai sako, kad šią problemą padėtų išspręsti patruliuojantys pareigūnai.

Gelbėtojų teigimu, paplūdimiuose geria ir paaugliai, ir suaugusieji. „Jeigu dažniau užsuktų policijos pareigūnai, tuomet gal ir poilsiautojai būtų drausmingesni. Dabar pareigūnai, tiesa, labai operatyviai, atvyksta tik tuomet, kai kas nors iš poilsiautojų juos iškviečia, – sakė ilgametis Žaliųjų ežerų gelbėtojas Jonas Slavinskas. – Praeitą ketvirtadienį, kai buvo itin karšta, daugybė žmonių, poilsiautojai policiją dėl incidentų kvietė net kelis kartus.“

Gelbėtojai nesiliauja stebėtis ir dėl poilsiautojų neatsargumo – pasitaiko įvairių traumų, tiek vaikai, tiek suaugusieji nuolat nusibrozdina, susitrenkia, persikaitina saulėje.

Darbo valandų neskaičiuoja

Gelbėtojai visuose penkiuose Vilniaus paplūdimiuose budi nuo 8 iki 20 valandos. Anot A.Žviko, pagal įstatymą numatoma, kad gelbėtojai privalo budėti iki 20 val., tačiau neretai jie lieka prie vandens kur kas ilgiau.

„Šiltomis dienomis nemažai žmonių suvažiuoja po darbų, tad lieka gerokai ilgiau negu iki 8 val. vakaro. Kai paplūdimys pilnas žmonių, gelbėtojams nekyla noras palikti darbo vietų. Nuolat kažkam silpna pasidaro, kažkas susižeidžia, susitrenkia, reikia pirmąją pagalbą suteikti“, – pasakojo A.Žvikas.

Vandenį tirs kas dvi savaites

Higienistai nustatė, kad vanduo maudyklose atitinka visas normas, tad maudytis yra saugu. Be Neries Valakampiuose ir Žirmūnuose, Žaliųjų ir Salotės ežerų, tirtas vanduo ir Baldžio bei Tapelių ežeruose.

„Maudyklų vanduo turi atitikti du mikrobiologinius rodiklius – žarnyninių enterokokų ir lazdelių kolonijų skaičius. Jeigu nustatoma, kad vanduo žydi, tuomet tiriami ir cheminiai parametrai – azoto, fosforo kiekiai. Vilniaus maudyklų vandens tyrimai rodo, kad vanduo atitinka visus reikalavimus. Maudytis galima“, – apibendrindama rezultatus sakė Higienos instituto Aplinkos poveikio sveikatai tyrimų skyriaus specialistė Gražvydė Norkienė.

Tiesa, gydytojai higienistai priekaištų turi dėl geriamojo vandens kokybės Valakampių paplūdimių kolonėlėse. Pirmasis atliktas tyrimas parodė, kad vanduo neatitinka kokybės reikalavimų, tad bus tiriama pakartotinai. Manoma, kad taip galėjo atsitikti dėl to, jog mėginys imtas neišpylus per žiemą užsistovėjusio vamzdžiuose vandens.

Vasaros sezono metu vanduo bus tiriamas kas dvi savaites. Vilniuje pernai nebuvo užfiksuota didesnės, nei leistina, taršos. „Labiausia vandens kokybė priklauso nuo taškinių išleistuvių, valymo įrengimų. Taip pat turi būti laikomasi reikalavimų tualetus įrengti ne arčiau negu 50 metrų, prieplaukas – ne arčiau negu 500 metrų iki maudyklų“, – teigė G.Norkienė.

Naujam gyvenimui prisikelia ir paplūdimys prie Baltojo tilto. Dar birželį čia turi atsirasti pastatas su rūbinėmis, dušu, tualetu, bus galimybė išsinuomoti kamuolius, riedlentes, rankšluosčius. Šalia mėgstamų tinklinio aikštelių žadama įrengti ir smėlio futbolo aikštę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius