Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 27

Prie žvalgybos pasiūlymų bausti už dezinformaciją Seimo komitetas grįš rudenį

Prie Valstybės saugumo departamento (VSD) pasiūlymų numatyti baudžiamąją atsakomybę už dezinformaciją Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) planuoja grįžti rudenį.
Sekimas
Apie siūlymą kriminalizuoti dezinformaciją VSD pranešė pavasarį savo metinėje ataskaitoje. / 123rf.com nuotr.

Pasak NSGK vadovo Artūro Paulausko, šiuo metu išsiųsti prašymai pasiūlymus įvertinti teisininkams, o prie projektų grįžti komitete planuojama jau rudens sesijoje.

„Mes išsiuntėme (projektus) teisės institutams, universitetams. Šis paketas dabar pas mus, neforsuojame, rudenį grįšime“, – BNS sakė A.Paulauskas.

Apie siūlymą kriminalizuoti dezinformaciją VSD pranešė pavasarį savo metinėje ataskaitoje. Žvalgybos institucija nurodė, kad pataisos parengtos „stiprinant valstybės informacinį saugumą“. Vėliau konkretūs projektai pristatyti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete.

Pagal VSD siūlymą, nuostatomis apie dezinformaciją ir sabotažą būtų papildytas Baudžiamojo kodekso straipsnis, kuris numato atsakomybę už viešus raginimus smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą. Kiti kodekso straipsniai šiuo metu numato baudžiamąją atsakomybę už neapykantos kurstymą, šmeižimą, sovietų ir nacių nusikaltimų neigimą ar šiurkštų menkinimą.

VSD siūlymu, dezinformacija būtų laikoma „veika, kai viešai skleidžiama melaginga informacija, siekiant pakenkti Lietuvos Respublikos nacionaliniams interesams ar destabilizuoti padėtį valstybėje“.

Siūlomo reguliavimo kritikai sako, kad baudžiamoji atsakomybė už dezinformaciją primena sovietmetį ir sudaro prielaidas riboti žodžio laisvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius