Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 27 /12:05

„Prisiimu atsakomybę“: įsigytą techniką S.Jovaiša žada po kadencijos palikti

Bemaž savaitę į žurnalistų skambučius dėmesio nekreipęs parlamentaras Sergejus Jovaiša antradienį per konservatorių frakciją išplatino savo poziciją dėl parlamentinių lėšų, už kurias per šią kadenciją įsigijo keletą kompiuterių ir telefonų.
Sergejus Jovaiša
Sergejus Jovaiša / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Įsigydamas biuro techniką pagal Seimo kanceliarinių išlaidų numatytą tvarką, neįvertinau galimų pasekmių, todėl prisiimu atsakomybę“, – atsiųstame komentare sakė konservatorius.

„Jau atsisakiau papildomos biuro technikos nuomos sutarties ir įrangą grąžinu tiekėjui. O likusią įsigytą biuro techniką planuoju perduoti Seimo kanceliarijai nustatyta tvarka pasibaigus šiai kadencijai“, – pridūrė jis.

Tuo pačiu parlamentaras teigė galvosiantis, ar toliau likti dirbti Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje.

„Atsižvelgiant į aplinkybes, svarstysiu galimybę ir priimsiu sprendimą dėl darbo Seimo etikos ir procedūrų komisijoje“, – teigė S.Jovaiša.

Anksčiau komentuodamas situaciją portalui „Anykšta“, S.Jovaiša pareiškė: „Skandalas kilo, nes žmonėms pavydu, jog Seimo nariai gali sau leisti įsigyti tokius pirkinius“. Jis tikino įrangą pirkęs savo padėjėjams.

Technika už 25 tūkst. eurų

„Skaidrinam“ iniciatorius Andrius Tapinas skelbė, kad S.Jovaiša 2021–2023 metais įsigijo arba nuomojosi penkis kompiuterius ir penkis mobiliuosius telefonus.

Jis 2021 metais pirko kompiuterius „Macbook Air“ ir „Lenovo ThinkBook“, taip pat įsigijo ir „iPhone 12 Pro Max“ telefoną.

2022 metais S.Jovaiša nusipirko kompiuterį „HP ProBook 450 G9“ ir telefoną „Samsung Galaxy S22“.

2023 metais Seimo narys įsigijo dar vieną nešiojamą kompiuterį „HP Elite Book 860 G9“.

Per šį laiką jis taip pat nusipirko „biuro įrangos ryšio komplektą“, „nuotolinio kompiuterio ryšio įrenginį“ ir „mobilaus ryšio įrenginį“. Spėjama, kad tai buvo telefonai.

Be to, parlamentaras per šį laiką nuomojosi kompiuterį, telefoną, LED monitorių ir lazerinį spausdintuvą.

Suma, kurią jis panaudojo technikai įsigyti ir nuomoti, viršija 25 tūkst. eurų.

„Gudrusis lapinas tikrai atitinka savo pravardę“, – savo „Substack“ paskyroje reziumavo A.Tapinas.

Bandys tobulinti tvarką

Seimo nariams kas mėnesį skiriama 0,8 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio dydžio suma išlaidoms, susijusioms su jų parlamentine veikla: biuro, kompiuterinės technikos nuomai, ryšio paslaugoms, transporto išlaidoms, automobilio eksploatacijai, suvenyrams, viešosios informacijos rengėjų paslaugoms ir panašiai.

Parlamentinei veiklai Seimo nariai praėjusiais metais išleido daugiau kaip 2 mln. eurų, rodo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos ataskaita. Praktiškai tokia pati suma panaudota ir 2022-aisiais.

Per praėjusius metus kiekvienas Seimo narys parlamentinei veiklai galėjo panaudoti 18,5 tūkst. eurų, beveik visą sumą išleido daugiau kaip pusšimtis parlamentarų.

A.Tapino tyrimas atskleidė, kad dalis Seimo narių parlamentinei veiklai skirtus pinigus leido brangiai įrangai, kuri, abejojama, ar dera su tiesioginiu jų darbu. Taip pat daroma prielaida, kad šią įrangą parlamentarai suskubo įsigyti artėjant į pabaigą terminui, kai pirkti daiktai dar lieka Seimo narių nuosavybe pasibaigus kadencijai.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ėmėsi iniciatyvos tobulinti parlamentinei veiklai skirtų išlaidų naudojimo tvarką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius