Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 16

Privatūs vaikų darželiai pažadėjo nekelti kainų, o Vilnius problemą spręs keturiais žingsniais

Vilniuje vietų darželiuose trūksta net 7 tūkst. vaikų. Apie 2,5 tūkst. iš jų jau dabar lanko privačius darželius, jų tėvai nuo rudens kas mėnesį gaus 100 eurų kompensaciją. Privačių darželių vadovai prieš tai privalėjo pasižadėti, kad ši kompensacija nepaskatins jų padidinti kainas savo įstaigose.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius su privačių darželių atstovais / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vietų trūkumas sostinės vaikų darželiuose yra tas klausimas, kurio naujieji Vilniaus vadovai ėmėsi itin aktyviai. Jau pirmoji mero Remigijaus Šimašiaus spaudos konferencija vyko viename iš darželių, mero ir vicemero Valdo Benkunsko iniciatyva imtasi įteisinti ir 100 eurų kompensacijas visiems vaikams, lankantiems privačias įstaigas.

4 žingsniai

Antradienį meras su 40-ties nevalstybinių darželių atstovais pasirašė Bendradarbiavimo memorandumą, kuriame savivaldybė pasižadėjo bendradarbiauti, teikti pasiūlymus išsinuomoti patalpas, prisidėti skleidžiant informaciją apie laisvas vietas. Privačių darželių atstovai įsipareigojo nustatyti nekintantį mokesčio dydį, plėsti savo veiklą, esant galimybei.

Miestas taip pat pristatė 4 žingsnių programą, kuri, kaip tikimasi, prisidės sprendžiant vietų vaikų darželiuose problemą. Vienas iš šių žingsnių ir yra numatytos kompensacijos, kas turėtų paskatinti nevyriausybinių ugdymo įstaigų plėtrą – jau rudenį tikimasi turėti papildomai 900-1300 vietų.

VIDEO: Vilniaus meras R.Šimašius su privačių darželių vadovais pasirašė bendradarbiavimo memorandumą

Dar vienas žingsnis: sukurti 560 vietų savivaldybės darželiuose dar šių metų žiemą, renovavus darželius „Ąžuolas“ ir „Gluosnis“ bei atidarius naują „Kodėlčiuko“ skyrių.

Siūlo drąsiau planuoti vaikus

Savivaldybė taip pat turi numačiusi du sklypus moduliniams darželiams, kurie galėtų atsidaryti jau kitąmet pavasarį ir juose būtų 300 vietų. Yra ir dar 8 sklypai, bet šią žemę reikėtų perimti iš valstybės. Pagal planą kitų metų rudenį darželiai jau galėtų stovėti ir juos lankytų 1000-1500 vaikų.

Vilniečiai gali drąsiau planuoti vaikus, drąsiau jaunos šeimos gali atvykti į Vilnių, vietų darželiuose problemą per dvejus-trejus metus išspręsime visiškai, – sakė R.Šimašius.

„Vilniečiai gali drąsiau planuoti vaikus, drąsiau jaunos šeimos gali atvykti į Vilnių, vietų darželiuose problemą per dvejus-trejus metus išspręsime visiškai ir prie vilniečių su vaikais rikiuosis eilė darželių, siūlančių savo paslaugas“, – optimizmu tryško R.Šimašius.

Paskutinysis iš keturių žingsnių yra savivaldybės patalpų pritaikymas darželiams. Tokios dvejos jau yra, jose įkūrus privačius darželius atsirastų dar apie du šimtai naujų vietų vaikams šių metų žiemą. Savivaldybė įsitikinusi, kad galima rasti ir daugiau tinkamų patalpų, jei taip įvyktų, jau kitų metų pavasarį darželius galėtų lankyti dar 400-700 vaikų.

Norėtų 300 eurų

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Bendradarbiavimo memorandumo pasirašymas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./A.Murauskas

Lietuvos tėvų forumo pirmininkas Audrius Murauskas pasveikino Vilnių prisidėjus prie tų savivaldybių, kurios neskirsto vaikų į lankančius privačius ir valstybinius darželius.

„Tėvai juk visi vienodai moka mokesčius. Ačiū naujajai Vilniaus valdžiai už drąsą, nelengvus sprendimus, bandant opozicijai kišti pagaliukus į ratus. Bet turbūt opozicijos toks darbas“, – kalbėjo A.Murauskas.

Tėvų forumo pirmininkas įsitikinęs, kad numatoma kompensacija tikrai paskatins dalį tėvų leisti savo atžalas į privačius darželius ar nepretenduoti į valstybines įstaigas. Bet esą 100 eurų nėra tokia jau didelė suma, jei savivaldybė apsispręstų dėl 300 eurų, tuomet tai būtų beveik pilna kompensacija už privatų darželį.

„Tėvai, sumažėjus finansinei naštai, galės leisti savo vaikus į privačias įstaigas ir atlaisvins vietas valstybiniuose darželiuose, dalis galės pasitraukti į nevalstybines įstaigas. Juk eidami į privačią medicinos įstaigą daugiau nemokame. Tad vienodas valstybinio ir nevalstybinio sektoriaus finansavimas didina natūralią vidinę konkurenciją“, – kalbėjo A.Murauskas.

Kainas reguliuos rinka

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Bendradarbiavimo memorandumo pasirašymas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./V.Šepetis

Privataus darželio „Mini darželis“ akcininkas Vygantas Šepetis įsitikinęs, kad numatomos kompensacijos buvo „seniai lauktas, bet ilgai užtrukęs sprendimas“.

„Rinka viską sureguliuos, sustatys į savo vėžes, gal ne rudenį, gal tam prireiks poros trejų metų, nes ta problema irgi kaupėsi ne kelis mėnesius. Manau, kainos bus tokios, kokios turi būti ir aš nė kiek neabejoju, kad jos turės mažėti, nes ateis stipresni konkurentai, kurie matys nišą, matys galimybę uždirbti. Kaip ir kiekvienoje laisvoje rinkoje, viršpelnių negali būti arba jie gali būti labai trumpą laiką“, – apie kainas privačiose įstaigose kalbėjo V.Šepetis.

Jis neatmeta, kad gali pradėti steigtis nauji darželiai, galbūt net šia sritimi susidomės investuotojai iš užsienio, čia dirbsiantys su vietos operatoriais. Tačiau darželių steigėjai privalo būti tikri, kad parama tėvams po 100 eurų nebus trumpalaikė – kad po metų Vilniaus taryba nepersigalvotų ir sprendimo neatšauktų. „Plėtra reikalaus investicijų“, – sakė V.Šepetis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius