Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 16

Privatūs Vilniaus darželiai masiškai kelia kainas: kai kurie – net 50–68 eurais

Vilniaus miesto savivaldybė suka galvą, ką daryti su privačiais sostinės darželiais, kurie nuo rugsėjo žada gerokai pakelti kainas. Gali būti, kad labiausiai kainas keliantys darželiai neteks savivaldybės teikiamos 100 eurų už vaiką kompensacijos. Tačiau darželių atstovai tikina, kad viskas brangsta, todėl nepakėlę kainų jie neišgyventų.
Privatus darželis
Privatus darželis / Sauliaus Žiūros nuotr.

Privačių vaikų darželių rugpjūčio gale nebesaistys su savivaldybe prieš metus pasirašytos sutartys, pagal kurias šie įsipareigojo nekelti kainų mainais už 100 eurų paramą už tokį darželį lankantį vaiką.

Už švietimą atsakingas Vilniaus savivaldybės vicemeras Valdas Benkunskas 15min sakė, kad savivaldybė spręs, ar pratęsti kompensavimo sutartis su labiausiai kainas keliančiais darželiais.

Kad nebūtų mums pretenzijų, kad valstybės pinigus švaistome arba duodame privatininkų pelnams pasididinti.

„Su tų darželių, kurie smarkiai didina kainas, 20 ir daugiau proc., atstovais turėsime atskirus susitikimus ir pasišnekėsime, kodėl jie tą kainą kelia. Kainų augimo pagrindimas turi būti aiškus ir stiprus“, – sakė jis.

Savivaldybė taip pat ketina atsižvelgti ir į tėvų nuomonę. Jei tėvai nuspręs, kad išaugusi kaina jau nebeatitinka kokybės, pasak V.Benkunsko, bus kiti sprendimai.

„Kad nebūtų mums pretenzijų, kad valstybės pinigus švaistome arba duodame privatininkų pelnams pasididinti“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mero pavaduotojas Valdas Benkunskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mero pavaduotojas Valdas Benkunskas

Kainos kyla ir po 50 eurų už vaiką

Vilniaus savivaldybės surinktais duomenimis, kai kurie darželiai kainas kelia po 50 eurų už vaiką ir daugiau.

Pavyzdžiui, Všį „Sarmatika“, kuriai priklauso darželis „Baltų šalelė“, kainą nusprendė pakelti nuo 232 eurų iki 300 eurų – 68 eurais.

Šio Antakalnyje įsikūrusio darželio vadovė Alina Sinicė 15min sakė, kad viskas brangsta, todėl kelti kainas jie yra priversti.

Patalpų, kuriose įsikūręs darželis, nuoma pabrango 25 proc., kainas kėlė ir šiukšliavežiai, ir patalynės skalbėjai.

„Nuo sausio mėnesio pradėjome kelti atlyginimus, nes minimumas padidėjo. Nors ne minimumus mokame pedagogams, bet algos turi kilti, nes pedagogų atlyginimai negali susilyginti su paprastų darbuotojų, be išsilavinimo, algomis“, – teigė ji ir pridūrė, kad pedagogams algas žada kelti ir nuo rugsėjo.

A.Sinicė taip pat pabrėžė, kad patalpų, kuriose įsikūręs darželis, nuoma pabrango 25 proc., kainas kėlė ir šiukšliavežiai, ir patalynės skalbėjai.

„Visos kainos pakilo. Tai tikrai nesusiję su savivaldybės duodama kompensacija, tai susiję su įstaigos išlaikymo kaštais“, – tvirtino pašnekovė.

Darželio vadovė teigė, kad metus ir daugiau šį darželį lankančių vaikų tėvams nuspręsta padaryti 10 proc. nuolaidą, tad 300 eurų per mėnesį darželis kainuos tik naujokų tėvams. Ji teigė darželinukų tėvams parašiusi laišką, kuriame pagrindžiamas kainų kilimas: „Man atrodo, kad privaloma klientui pagrįsti, kodėl kažkas pagal sutartį keičiasi. Tai padarėme, pagrindėme. Kol kas neišsigando, jokių pasipiktinimų nesulaukėme. Tikriausiai, mus suprato, kad turime kažkaip išgyventi.“

Kainos sostinės „Balsių darželyje“ nuo 205–220 eurų nuo rugsėjo paaugs iki 250–270 eurų, Krikščioniškame vaikų darželyje – nuo 210 eurų iki 260 eurų, darželyje „Metų laikai“ – nuo 350–405 eurų iki 405–465 eurų.

Kainų augimas privačiuose darželiuose nuo rugsėjo

Dalis darželių kainas nusprendė kelti tik simboliškai: vaikų darželis „Po saule“ kainą kels tik 5 eurais – nuo 290 iki 295 eurų, kiti darželiai kainas kels 10 ar 20 eurų.

Tiesa, tai – ne visi duomenys. Vilniaus savivaldybė bandė apklausti visus sostinės privačius darželius, tačiau iš 101 privataus darželio 25 į klausimus apie kainas neatsakė.

Sprendimus savivaldybė žada rugpjūtį

Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad nuo rugsėjo kainas didins 41 darželis: iki 10 proc. – 22 darželiai, nuo 10 iki 20 proc. kainas kels 13 darželių, net 20-30 proc. kainas pasirengę didinti 6 darželiai.

Mes siekiame, jog susiformuotų tokia situacija rinkoje, kad kainos privačiuose darželiuose pradėtų mažėti.

35 darželiai iš 76, pateikusių duomenis savivaldybei, nurodė kainų nekelsiantys.

V.Benkunskas sakė, kad sprendimai dėl 100 eurų kompensacijos atėmimo iš kai kurių darželių bus priimti rugpjūtį.

„Mūsų tikslas, kad našta tėvams, kurie leidžia vaikus į privačius darželius, būtų kuo mažesnė. Mes siekiame, jog susiformuotų tokia situacija rinkoje, kad kainos privačiuose darželiuose pradėtų mažėti“, – teigė jis.

Birželio pradžioje Vilniaus valdančioji koalicija sutarė, kad 100 eurų kompensacijos būtų skirtos ne tik lankantiems privačius darželius, bet ir visiems nepatekusiems į darželius, kurie samdo aukles ar ugdo vaikus namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius