Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 05 /14:48

Profsąjungos prie Seimo reikalavo didesnių atlyginimų ir pensijų

Ketvirtadienį parlamentarams svarstant kitų metų biudžetą po Seimo langais susirinko šimtai piktų žmonių, reikalaujančių pagalvoti ir apie juos. Žmones bandžiusio raminti konservatoriaus Rimanto Jono Dagio kalbos buvo palydėtos švilpimu.
Profsąjungos mitingas prie Seimo.
Profsąjungos mitingas prie Seimo. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Seimas Mitingas

„Eik iš aikštelės – raudona kortelė“, – sušuko vienas mitinguotojas R.J.Dagiui, kuris mėgino palaikyti profsąjungų atstovus, pats piktindamasis, kad valdantieji neketina atkurti pensijų.

Kai kurie mitinguotojai laikė plakatus, kuriuose smerkė kadenciją baigusios konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus Vyriausybės priimtus sprendimus.

„Tuose rūmuose sėdint, aš manau, man būtų visai tas pats, kas kaip gyvena. Ten pakankamai šilta, nereikia į gatvę išeiti“, – plykstelėjo atvirumu mitingo dalyvis Dainius.

„A.Kubilių ir jo Vyriausybę – ant ešafoto. Vagys vagys vagys“, „Nenoriu pašalpos – noriu algos“, „Žuvis pūva nuo galvos“, „Be piliečių valstybė išnyks“ – skelbė profesinių sąjungų atstovų plakatai.

Nepriklausomybės aikštės prieigose susirinko apie 300 žmonių, dauguma – senyvo amžiaus.

„Didžiausia problema – darbo užmokestis Lietuvoje, jis vienas mažiausių Europos Sąjungoje. Jaunimas išvažiuoja, pensininkai reikalauja pensijų, bet nėra kas jas uždirba“, – 15min.lt sakė į mitingą atvykęs Algirdas.

„Kiekvienas čia atėjo su savo problemomis. Aš ginu pensijų atkūrimą, galbūt yra sudėtinga atkurti iš karto, bet aš neprieštaraučiau, kad tuos 6 tūkst. Lt, kurie man turi grįžti, atiduotų dalimis, kad ir po 100 Lt, ir biudžetui bus lengviau, ir man geriau. Pensininkui 100 Lt yra pinigai“, – 15min.lt sakė su Algirdu į mitingą atvykusi ponia Marija.

Ji teigė suprantanti, kad pinigų reikia visoms sritims, bet pabrėžė, kad valgyti ji nori šiandien, o ne kažkada vėliau. „Gal kitais metais negyvensiu. Taip gali būti“, – pridūrė ji.

Mitinguotojas: būčiau Seime, kiti man nerūpėtų

„Mūsų atlyginimas priartėjo prie pašalpos dydžio, mes nenorime pašalpos, nes gauti pašalpą nėra labai garbinga. Jeigu dirbame, turime gauti atlyginimą, iš kurio galėtume pragyventi“, – 15min.lt aiškino mitinguotojas Dainius.

Jis prisipažino netikintis, kad mitingais galima valdžią priversti priimti profsąjungoms ir senjorams palankius sprendimus.

„Tuose rūmuose sėdint, aš manau, ir man būtų visai tas pats, kas kaip gyvena. Ten pakankamai šilta, nereikia į gatvę išeiti“, – plykstelėjo atvirumu mitingo dalyvis.

Šie žodžiai suerzino netoliese stovintį senuką.

„Jūs apie save galvojate, o ne apie Lietuvą. Tai yra žema! Žemos kultūros esate“, – sušuko jis.

„Mes dirbame Lietuvai“, – supykęs jam atšovė Dainius.

Paskui vyrai susiginčijo dėl amžinatilsį Algirdo Brazausko nuopelnų Lietuvai.

Žmones supykdė tai, kaip Seimas pasielgė po Konstitucinio Teismo sprendimo dėl sumažintų valstybės tarnautojų, politikų ir teisėjų algų. Parlamentarai atkūrė algas daugiausia uždirbantiems biudžetininkams, taip pat ir sau.

Mitingą organizuojančios profesinės sąjungos piktinasi tuo, kad valdantieji nevykdo rinkimų pažadų, o šalyje didėja socialinė atskirtis.

Protesto akcijoje reikalauta didinti minimalią mėnesinę algą iki 1200 litų, atstatyti bazinius dydžius valstybės tarnautojams ir biudžetininkams, grąžinti buvusią nedarbingumo pašalpų mokėjimo tvarką ir už sirgtą laiką mokėti ne mažiau, kaip 80 proc. darbo užmokesčio, parengti nusavintų pensijų grąžinimo tvarką ir kuo skubiau jas  atkurti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius