-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 26

Prokurorai neleidžia VRK nariams paviešinti informacijos apie tai, kaip buvo perkami balsai Šilutėje

Sprendimą dėl galimo balsų pirkimo Šilutėje Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) turinti pasiūlyti šios komisijos darbo grupė atsidūrė aklavietėje, nes prokurorai atsisako leisti atskleisti tam tikrus surinktus duomenis, o be jų VRK sunku priimti sprendimą.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasak VRK pirmininko pavaduotojos Lauros Matjošaitytės, komisijos sudaryta darbo grupė susipažino su ikiteisminio tyrimo duomenimis ir paprašė tyrimą vykdančių pareigūnų dalį jų atskleisti, kad jie būtų panaudoti komisijos sprendime.

Trečiadienį prokurorai tokio leidimo nedavė, nes tai gali pakenkti ikiteisminiam tyrimui.

„Aiškinamės, ką daryti. Galbūt dalis duomenų, kurie galėtų būti naudingi komisijai priimant sprendimą dėl rinkimų rezultatų, galėtų būti atskleisti“, – svarstė L.Matjošaitytė.

Jos teigimu, dabar prokurorų turimą medžiagą yra matę tik keturi darbo grupei priklausantys VRK nariai. Jie yra pasižadėję jos niekam neatskleisti.

Tuo metu kiti VRK nariai tų duomenų neturi, todėl jiems gali būti sunku priimti sprendimą.

Šis klausimas turėtų būti įtrauktas į ketvirtadienio VRK posėdžio darbotvarkę. Jei nepavyks priimti jokio sprendimo, jį teks priimti sekmadienį.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstas Komskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstas Komskis

VRK sprendimo variantų yra įvairių, pats griežčiausias – visos partijos „Tvarka teisingumas“, minimos šiame skandale, šalinimas iš politinės kampanijos dalyvių.

Tai reiškia, kad partija netektų iškovotų mandatų, o juos pasidalintų daugiausiai rinkėjų balsų sulaukusios partijos.

Balsai už pinigus, alkoholį, cigaretes

Nustatyta, kad Šilutės gyventojai už balsavimą siūlė alkoholį, cigaretes ir grynuosius pinigus. Su tyrimu susiję šaltiniai 15min pasakojo, kad sulaikyti balsų pirkimo organizatoriai turėjo daug pinigų – vienas tarpininkų turėjo apie 3 000 eurų grynaisiais, kurie galėjo būti skirti balsams pirkti.

Šaltinių teigimu, balsus parduoti sutikusiems rinkėjams buvo nurodoma balsuoti už „Tvarkos ir teisingumo“ partiją bei jos kandidatus vienmandatėse apygardose.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąraše balsus pardavusiems rinkėjams buvo nurodoma reitinguoti partijos vicepirmininką Kęstą Komskį.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąraše balsus pardavusiems rinkėjams buvo nurodoma reitinguoti partijos vicepirmininką Kęstą Komskį.

Netrukus po to K.Komskis sustabdė narystę partijoje. Laikinasis „Tvarkos ir teisingumo“ vadovas Remigijus Žemaitaitis praėjusį penktadienį pareiškė, kad balsų pirkėjai Šilutėje yra Artūro Zuoko vadovaujamos Lietuvos laisvės sąjungos atstovai ir nė vienas iš septynių sulaikytųjų nėra susijęs su „tvarkiečiais“. Lietuvos laisvės sąjungos atstovai šiuos teiginius pavadino nesąmone.

K.Komskis į naująjį Seimą pateko per partijos sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius